כל אדם כשיר משפטית וצלול בדעתו רשאי לערוך צוואה, לקבוע בה באיזה אופן יחולק רכושו אחרי פטירתו ולהחליט מי יהיו יורשיו. לעומת זאת, רכושו של אדם שנפטר ולא הותיר אחריו צוואה יחולק בין יורשיו לפי דין ולא לפי רצונו. לפי הוראות חוק הירושה, הראשונים לזכות במחצית מהירושה יהיו בן או בת הזוג של הנפטר, ילדיו יזכו במחצית מהירושה אם ההורה השני בחיים ובכולה אם ההורה השני אינו בין החיים, וכן הלאה לפי שיטת המעגלים המעוגנת בסעיף 10 לחוק הירושה.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ונוטריון יוסף אוריין & חי מכלוף, לחץ/י כאן
כשרות לעריכת צוואה
כל אדם בגיר מעל גיל 18 אשר לא הוכרז פסול דין או כמי שלא מבין בטיב צוואה רשאי לערוך צוואה. בית משפט רשאי להכריז על אדם כפסול דין אם הוא לוקה בליקוי שכלי או במחלת נפש והוא אינו מסוגל לדאוג בעצמו לענייניו. אדם שלא מבין בטיב צוואה הוא אדם שאינו מודע או מבין את משמעות עריכת הצוואה בעקבות פגיעה או מחלה.
המחוקק הישראלי מכיר בארבע צורות שונות לעריכת צוואה תקפה ומחייבת
- צוואה בעדים - צוואה זו נערכת בכתב יד או בהדפסה שכוללת גם תאריך ואת חתימתו של המצווה. המצווה מחויב להצהיר בפני שני עדים כי זוהי צוואתו ולחתום עליה בפניהם. גם העדים יצטרכו לחתום על הצוואה במעמד ההצהרה של המצווה כי הוא חתם על המסמך.
- צוואה בפני רשות - המצווה רשאי להגיש את צוואתו בפני רשות או לומר את תוכן הצוואה בעל פה בפני הרשות. רשות היא אחד מאלה- רשם או שופט של בית משפט, דיין בבית דין רבני, ראש רשות מקומית, נוטריון או רשם ירושה. במקרה כזה, הצוואה תיאמר על ידי המצווה או שתוגש על ידו להקראה על ידי אחר כשהמצווה מצהיר כי זו צוואתו והוא מבין את תוכנה.
- צוואה בכתב יד - בצוואה מסוג זה המצווה כותב בעצמו בכתב ידו את הצוואה שלו אשר בה הוא מצווה באיזה אופן ולמי יחולק רכושו לאחר פטירתו. הצוואה תכלול גם את תאריך כתיבתה ואת חתימת המצווה, והכל בכתב ידו של המצווה.
- צוואת שכיב מרע - אדם גוסס או אדם שסבור שהוא גוסס רשאי לצוות בעצמו בעל פה את צוואתו בפני שני עדים. העדים נדרשים להעלות על הכתב את נסיבות עריכת הצוואה, לרשום את תוכנה ואת מועד עריכתה. לאחר מכן העדים מחויבים למסור את זיכרון הדברים שהעלו על הכתב לרשם הירושות בהקדם האפשרי.
צוואות בלתי תקפות לפי חוק הירושה
- צוואה שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת, איום, לחץ או תרמית: צוואה אמורה לבטא את רצונו החופשי והבלעדי של המצווה. על כן, צוואה שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת או עקב איום, לחץ, תרמית או כל השפעה אחרת שהשפיעה על המצווה, לא תהיה תקפה ודינה בטלות.
- צוואה באמצעות אחר: מכיוון שרק המצווה בעצמו רשאי לערוך את צוואתו ולקבוע מה יהיה תוכנה, אם הוא נתן ייפוי כוח לאדם אחר דוגמת אשתו, בנו או עורך דינו כדי שיכתבו עבורו את הצוואה, הצוואה תתבטל ותוכרז בלתי תקפה.
- צוואה לא מוסרית, לא חוקית או בלתי אפשרית: בהתאם לחוק כל סעיף בלתי חוקי, בלתי מוסרי או שאינו בר ביצוע בצוואה לא יהיה תקף ודינו בטלות.
- צוואה שתלויה ברצונו של אדם אחר: צוואה שמתנה את ביצועה או את תוקפה ברצונו של אדם אחר שאינו המצווה לא תהיה תקפה ודינה בטלות.
- צוואה שמיטיבה עם שותף לעריכתה או עם אדם שנוכח במעמד עריכתה: סעיף בצוואה אשר מוריש רכוש מסוים של המצווה או מיטיב עם אדם שהיה נוכח במעמד עריכת הצוואה או עם שותף לעריכתה דוגמת בן משפחה או עורך דין, יהיו בטלים וזאת בשל חשש מהשפעה אסורה על המצווה.
האם כדאי לערוך צוואה?
רוב בני האדם צוברים בימי חייהם נכסים מסוגים שונים כולל נכסי מקרקעין, כלי רכב, חסכונות וזכויות שונות בעלות ערך כספי. נוסף על כך, לרוב בני האדם יש גם חפצים בעלי ערך אומנותי, רגשי, משפחתי או דתי אשר לא ניתן לכמת ולהעריך בכסף. אדם שמעוניין לשלוט באופן שבו יחולק רכושו אחרי פטירתו, יוכל להבטיח זאת רק באמצעות עריכת צוואה מכיוון שבהיעדר צוואה ירושתו תחולק בין היורשים על פי דין כאמור.
נוסף על כך, הורה שמעוניין למנוע מראש סכסוכי ירושה בקרב ילדיו רשאי לערוך צוואה ברורה ומפורשת שבה יוכל לקבוע במדויק כיצד יחולק רכושו ביניהם. כדי לערוך צוואה שתעמוד בדרישות המחוקק ותהיה תקפה ומחייבת מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום הצוואות והירושות כדי שילווה את המצווה ויסייע לו לערוך צוואה בהירה וברורה אשר תמנע חילוקי דעות, סכסוכי ירושה והתנגדויות.
משרד עורכי דין ונוטריון יוסף אוריין & חי מכלוף עוסק בתחום דיני משפחה, עריכת צוואות, עיזבונות, דיני ירושה, צווי קיום ירושה וצוואה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.