הקמת שותפות עסקית לרוב מלווה בהתרגשות, התלהבות ואופטימיות של כל הצדדים המעורבים במיזם מאחר שהיא מאפשרת לשלב כישרון, משאבים וידע של גורמים שונים שמתגייסים יחדיו לצורך מטרה משותפת. עם זאת, למרות ההתלהבות הראשונית בעקבות הקמת השותפות חשוב להיערך לתרחיש שבו השותפות תיפגע ואף תחדל להתקיים בעקבות סכסוכים בקרב השותפים.

סכסוכים בקרב שותפים עסקיים עלולים להתרחש בעקבות אינספור סיבות, אך העיקריות והשכיחות שבהן כוללות תחושת ניצול של אחד השותפים אשר סבור כי הוא תורם לשותפות יותר מזמנו ומכישרונו אך נאלץ להסתפק באותה תמורה שמקבל שותפו אשר אינו מעורב כמעט כלל בתפעול השוטף של העסק שבבסיס השותפות. דוגמה אחרת לסכסוך בקרב שותפים היא מקרה שבו אחד השותפים סבור ששותפו מסתיר ממנו מידע באשר להכנסות ולהוצאות של השותפות או מצב שבו אחד השותפים חושד בכך ששותפו מתכנן להקים עסק מתחרה שיתחרה בשותפות ויגזול מהשותפות את עובדיה, סודותיה המסחריים ורשימת הלקוחות שלה.

לפניה ישירה אל עורך הדין גיא הרשקוביץ לחץ/י כאן

כיצד ניתן למזער נזקים ולאפשר את המשך פעילות השותפות?

כדי למזער את הנזקים ולאפשר את המשך פעילותה העסקית של השותפות גם לאחר התגלעות של סכסוך עסקי וחילוקי דעות, מומלץ להיערך מבעוד מועד לאפשרות של התרחשות סכסוכים וחילוקי דעות בקרב השותפים. ההמלצה לשותפים שמעוניינים להיערך למצב שבו היחסים ביניהם יעלו על שרטון, היא לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום השותפויות. עורך הדין יערוך עבור השותפים הסכם שותפות מקיף ומפורט שמגדיר את ההתחייבויות, הסמכויות וגבולות האחריות של כל אחד מהם במשך חיי השותפות.

כדי לאפשר לשותפות לתפקד במצב של סכסוך שותפים וכדי למנוע את פירוקה בעקבות חילוקי דעות פנימיים, חשוב לקבוע בהסכם השותפות דרכים מוסכמות ליישוב סכסוכים ומחלוקות בקרב השותפים אשר יחסכו להם את הצורך לפנות לבית המשפט. על פי רוב, הסכם שותפות לרוב יתייחס גם לסכסוך שלא מאפשר את המשך הפעילות העסקית ומסדיר גם את צורת פירוק השותפות ואת אופן פרידת השותפים במקרה של חילוקי דעות.

קביעת מנגנוני היפרדות מוסכמים בהסכם ייסוד השותפות

בהסכמי שותפות רבים מופיע סעיף שקובע כי במקרים של חילוקי דעות וסכסוכים בין השותפים ניתן יהיה להיפרד בטוב באמצעות מנגנון BMBY-BUY ME BUY YOU. לפי מנגנון זה לכל שותף יש אפשרות להציע לשותף השני מחיר עבור רכישת חלקו בשותפות. השותף הראשון שמציע את ההצעה קובע את המחיר שבו תתבצע העסקה ומחיר זה לא ישתנה. לשותף השני יש זכות תגובה, הוא רשאי לקבל את ההצעה ולמכור את אחזקותיו בשותפות לפי המחיר שהציע השותף הראשון, והוא גם יכול להפוך את ההצעה ולהציע לקנות את האחזקות של השותף הראשון לפי אותו מחיר.

שותפים עסקיים שנקלעו לסכסוך ומעוניינים לנהל בצורה נכונה את המשבר יצטרכו לנהל ביניהם משא ומתן פתוח ככל האפשר. משא ומתן פתוח בין הצדדים יכול לסייע לזהות את נקודות ההסכמה והמחלוקת ביניהם ולייצר הסכם שותפות חדש שעשוי לשקם את פעילות העסק על ידי השותפים הקיימים או לחילופין להסדיר הליך היפרדות מוסכם.

השתתפות בהליך בוררות לצורך קבלת הכרעה בסכסוך שותפים

בהסכמים רבים של הקמת שותפויות, הצדדים להסכם בוחרים בהליך בוררות עבור מקרים של מחלוקות וסכסוכים ביניהם. אם בהסכם השותפות קיים סעיף בוררות הרי שכמעט בכל המקרים סכסוכים בקרב השותפים יגיעו להכרעה של בורר. יש לציין כי בתי המשפט ממעטים להתערב בפסקי בוררות ומחייבים את הצדדים לקיים הליך בוררות במקרה שהסכמי ייסוד השותפות קובעים שבוררות היא האפשרות ליישוב המחלוקות העתידיות בקרב השותפים. ההמלצה לצדדים שפונים להליך בוררות היא לוודא שלבורר אין ניגוד עניינים עם אחד הצדדים לסכסוך. כמו כן, רצוי לבחון את היסטוריית הפסיקות של הבורר כדי להעריך את גישתו ותפיסת עולמו בכל הקשור לסכסוכים עסקיים ועל ידי כך להצליח להעריך גם את סיכויי הזכייה בהליך הבוררות.

שלא כמו הליך גישור שמאפשר לצדדים להציג את טיעוניהם ואת האינטרסים שלהם בפני מגשר שמציע להם הצעה שנועדה לענות על מרבית הצרכים והאינטרסים שלהם, הליך בוררות מזכיר יותר הליך משפטי קונבנציונאלי. בהליך בוררות כל אחד מהצדדים מסכים מראש לקבל את הכרעת הבורר ומציג את טיעוניו והראיות שלו בפני הבורר לצורך קבלת הכרעה בסכסוך.

הגשת תביעה לבית המשפט לצורך יישוב סכסוך שותפים

אפשרות נוספת לנהל סכסוכי שותפות היא באמצעות הגשת תביעה וניהול הליכים בבית המשפט. בעוד ניהול תביעה בבית משפט הוא לרוב יקר וממושך יותר לעומת הליכי בוררות או גישור, בחלק מהמקרים לא יהיה מנוס מהגשת תביעה לבית המשפט.

ניהול תביעה משפטית מחייב ידע ומומחיות משפטית, כרוך בהוצאה כספית משמעותית ועלול להימשך זמן רב. בעת הגשת תביעה נגד שותף עסקי לבית המשפט הדיון המשפטי יתמקד בהסכם ייסוד השותפות לצד בחינה של דרך התנהלות השותפות במשך חייה. בית המשפט למעשה ייבחן את ההוראות המחייבות בהסכם השותפות וישווה אותן לאופן שבו השותפים התנהלו בפועל.

ההמלצה עבור שותף בעסק שנקלע לסכסוך שותפים היא לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום השותפויות והמשפט המסחרי אשר ייבחן את הנסיבות, את הסכם השותפות ואת דרך התנהלות השותפות, יגבש אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית עבור הלקוח, יסייע לו למזער נזקים ולצלוח את המשבר.

עורך הדין גיא הרשקוביץ (צילום: גיא קרן)
עורך הדין גיא הרשקוביץ|צילום: גיא קרן

עורך הדין גיא הרשקוביץ מייסד ובעלים של hershkovich law firm, מוסמך כמגשר ובורר ומתמחה ועוסק בסכסוכים עסקיים ומסחריים במשך כ-16 שנים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.