השירות הצבאי הוא תקופה מלאת חוויות עבור כל מתגייס. טירונים וחיילים מתמודדים עם קשיים פיזיים ומנטליים כאחד, לכל אורך תקופת השירות.
המתגייס עובר מסביבה מוכרת וחמה אל סביבה צבאית וקשוחה עם עומסים פיזיים שהולכים ומתעצמים במהלך הטירונות והאימון המתקדם.
האימונים המפרכים והעומסים החדשים שרוב החיילים אינם רגילים להם מעלים את הסיכון לפציעות, במיוחד אצל חיילים קרביים אך גם בקרב יתר החיילים.
לפניה ישירה אל עורכת דין שירן צמח, לחץ/י כאן
מהן הפציעות השכיחות ביותר בקרב חיילים?
ישנן פציעות נפוצות יותר בקרב חיילים אשר נגרמות בשל פעילות פיזית, עומסים ואימונים מפרכים:
כאבי ברכיים - הריצות, הזחילות והרמת המשאות יוצרים עומסים גבוהים על הברכיים. כאב ברכיים חריג יכול להעיד על קרע של רצועות או פגיעה במניסקוס. פגיעה בברך יכולה להיגרם כתוצאה מחבלה או מעומס יתר.
נקע בקרסול - נקע נגרם כתוצאה ממתיחה של אחת או יותר מרצועות העוטפות את הקרסול. נקע לרוב יתרחש כתוצאה מסיבוב חד של הקרסול.
פריקת כתף - פריקת כתף היא פציעה חמורה בה הזרוע מתנתקת מעצם השכם. פציעה זו פחות שכיחה ותתרחש כתוצאה מתנועה משמעותית וחדה לכתף, כאשר היד נמצאת מעל לראש.
כאבי גב - כל חייל ובמיוחד חיילים קרביים סוחבים משקלים רבים במהלך תקופת השירות. ציוד אישי של חייל יכול להגיע לעשרות של קילוגרמים. המשקל הרב יכול בין השאר לגרום לכאבי גב שנובעים מכאבי שרירים אך גם לפציעות כגון פריצות דיסק.
כיצד ניתן לקבל את הכרת משרד הביטחון בפציעה שאירעה במהלך השירות?
בתביעות הכרה למשרד הביטחון יש להוכיח הן את התרחשות הפציעה במהלך השירות הצבאי והן את הנזק שנגרם כתוצאה מאותה הפציעה.
לכן, ישנה חשיבות רבה לתיעוד הרפואי מתקופת השירות, ולדו"ח פציעה. כדי להעלות את סיכויי ההכרה בתביעה למשרד הביטחון, חשוב לפנות לבירור ולקבלת טיפול רפואי בסמוך לקרות הפציעה או הופעת הכאב, ולפרט בפני הגורם המטפל את מנגנון הפציעה והנסיבות שגרמו לה.
חשיבות דו"ח פציעה
בפציעות אורתופדיות חשוב להצביע על אירוע מסוים במהלך השירות הצבאי אשר בגינו נגרם הנזק.
על מנת להוכיח את הקשר הסיבתי בין הפציעה לבין הנזק ישנה חשיבות מיוחדת במילוי דו"ח פציעה מפורט בסמוך לקרות האירוע.
על דו"ח הפציעה להיות מפורט ככל שניתן לרבות, מקום הפציעה, מועד ושעה, תיאור הנסיבות שהובילו לפציעה, מיקום הפציעה בגוף וכל פרט רלבנטי נוסף. הדו"ח ייחתם על ידי החייל, המפקד הישיר, מפקד היחידה ועל ידי רופא.
דו"ח פציעה מלא וחתום מהווה מעין הוכחה של הקשר הסיבתי בין השירות הצבאי לבין החבלה והנזק. בתביעה להכרה למשרד הביטחון דו"ח פציעה מלא ומדויק יהווה בסיס חיוני לתביעה ולמעשה יתמוך ביתר הראיות הנחוצות להוכחת הקשר הסיבתי.
הכרה בפציעות שאינן קשורות ישירות לשירות הצבאי
חיילים רבים נפצעים במהלך משחקי כדור או פעילויות ספורט, בבית או בבסיס.
אגף שיקום נכים במשרד הביטחון מכיר גם בפציעות שקרו בפעילויות שגרתיות, ספורט ואימונים ואף בפציעות שקרו בבית.
גם במקרה של פציעה בבית ישנה חשיבות רבה לדו"ח פציעה, ולפנייה לגורם רפואי בסמוך למועד הפציעה.
חשיבות הפנייה לאגף שיקום נכים בפציעות אורתופדיות
חבלות ופציעות אורתופדיות עלולות להחמיר בחלוף השנים. לכן, חייל שנפצע במהלך שירותו הצבאי, גם אם עבר הליך שיקום ומצבו התייצב, סביר להניח כי מצבו הרפואי-אורתופדי, לא חזר לקדמותו בצורה מושלמת וייתכן ובעתיד המצב יחמיר.
הפנייה לאגף שיקום נכים, גם אם להכרה בפציעה בלבד ככזאת שקרתה במהלך השירות הצבאי חשובה והכרחית, על מנת שבעתיד, במידה והמצב הרפואי יחמיר, ניתן יהיה לפנות לאגף השיקום בתביעה להחמרת מצב.
הגשת התביעה לאגף שיקום נכים
על מנת שהליך בירור התביעה יהיה מהיר ויעיל, עלינו כתובעים, להגיש את התביעה בצורה מסודרת, מפורטת עם כל המסמכים החשובים.
למסמכי התביעה חשוב לצרף תצהיר שמפרט את אופי הפגיעה וכיצד קרתה. לניסוח התצהיר חשיבות רבה וניסוח שגוי יכול להיות לנו לרועץ בשלב בירור התביעה.
לאור זאת, אם חלילה נחבלתם במהלך השירות הצבאי, אל תהססו לפנות לייעוץ משפטי, בסמוך למועד הפציעה, ולקבל הדרכה מתאימה וליווי טרם הגשת התביעה ולאחריה. צרו קשר ותאמו פגישת ייעוץ עם עו"ד המתמחה בליווי חיילים בתביעות מול משרד הביטחון.
עורכת דין שירן צמח עוסקת בייצוג נפגעים בתביעות הכרה לקצין התגמולים במשרד הביטחון ובתביעות לאגף שיקום נכים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.