מגורים בבית משותף מלווים פעמים רבות בסכסוכים וחילוקי דעות בקרב דיירים בנוגע לשימוש בשטחים משותפים, פלישה לשטח משותף, השתלטות על חניה משותפת ועוד. שימוש פרטי של אחד הדיירים בשטח ששייך לרכוש המשותף פוגע באפשרותם של יתר הדיירים ליהנות ולהשתמש בשטח המשותף. לנוכח העובדה שהצדדים המעורבים בסכסוך גרים בשכנות, הסכסוכים הם לרוב בעצימות גבוהה ועל כן עלולים להסלים במהירות ולהתדרדר לביטויי אלימות מילולית ופיזית.

ועד הבית הוא הנציג של בעלי הדירות בבית המשותף ונושא באחריות לניהולו השוטף והתקין של הבית המשותף. ועד הבית אחראי לגבות תשלומי ועד מהדיירים, לנהל את ספרי הנהלת החשבונות של הבניין, לתחזק ולנהל את הרכוש המשותף, לייצג בעלי דירות בהליכים משפטיים הקשורים לאחזקתו ולניהולו של הבית המשותף ולהגיש תביעות נגד בעלי דירות אשר חורגים מהוראות החוק.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון רפי רפאלי, לחץ/י כאן

איך מתמודדים עם דייר שפולש לשטח המשותף?

ועד הבית עשוי להתמודד עם מקרים שבהם אחד הדיירים בבית המשותף השתלט על שטח מסוים מהרכוש המשותף כגון חניה משותפת, מקלט, גג או גינה משותפת במטרה לבצע בו שימוש פרטי אשר שולל מיתר הדיירים את האפשרות להשתמש בו.

בהתאם להוראות חוק המקרקעין, קירות חיצוניים של דירה בבית משותף ייחשבו לחלק מהרכוש המשותף של הבניין. על כן, אם אחד הדיירים בבית המשותף החליט לבצע שינוי בחזית החיצונית של הבית המשותף על דעת עצמו, על ידי התקנת צלחת לווין, אנטנה או על ידי צביעת הקיר החיצוני בדירתו בצבע שונה מהצבע של הבניין, הרי שמדובר בפגיעה ברכוש המשותף בבניין.

מציאת פתרון לסכסוך על רקע מערכת יחסים מתמשכת של השכנים בבית המשותף

דיירים בבית משותף מקיימים ביניהם מערכת יחסים מתמשכת אשר ברוב המקרים צפויה להמשיך להתקיים גם לאחר קבלת הכרעה בסכסוך דיירים, וזאת עקב המגורים בשכנות. על כן, בעת בחירה בדרך מתאימה ליישוב הסכסוך חשוב להתייחס לכך שהפתרון הצפוי בסופו של ההליך יאפשר לצדדים להמשיך לגור בשכנות ולנהל חיים תקינים זה לצד זה.

סכסוכי שכנים עלולים לפרוץ בין היתר עקב שימוש בלתי מורשה שעשה דייר בבית המשותף ברכוש המשותף, בחניה משותפת או ברכוש פרטי של דייר אחר. סכסוכים כאלו עלולים לפגוע משמעותית באיכות חייהם של הדיירים ולהפוך את חייהם לבלתי נסבלים. לפיכך, אם התגלע סכסוך בין דיירים בבית משותף, ניתן לנסות וליישב את הסכסוך בנועם וללא מעורבות משטרתית ומשפטית. בעוד חלק מהשכנים יעריכו פניה ישירה שנעשתה אליהם לצורך העברת הסכסוך לגישור בהסכמה לפני פתיחה בהליכים משפטיים, אחרים עלולים להתעלם לחלוטין מהפנייה.

מיצוי זכויות על ידי פניה לערכאות

במצב של פגיעה ברכוש המשותף, בעל דירה בבניין או נציגות הבית המשותף רשאים להגיש תביעה להשבת המצב לקדמותו. סעיף 72(ב) לחוק המקרקעין קובע כי צד שנפגע עקב הסגת גבול בבית משותף רשאי להגיש תביעה למפקח על רישום המקרקעין, הידוע גם בשם המפקח על הבתים המשותפים או לבית משפט השלום שבשטח שיפוטו נמצא הבית המשותף.

חשוב לציין כי למפקח על הבתים המשותפים נתונות כל הסמכויות שיש לשופט של בית משפט שלום אשר דן בתביעה אזרחית. על כן, לאחר הגשת תביעה מתאימה, המפקח מוסמך לתת פסק דין שמחייב את הנתבע לשלם תשלומים לפי החוק, לתת פסק דין הצהרתי, להוציא צווי מניעה, צווי עשה ועוד.

על פסק דינו של המפקח על הבתים המשותפים אפשר להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי שבשטח שיפוטו נמצא הבית המשותף. אם הסכסוך מתמקד בהסגת גבול שבוצעה על ידי בעלים של דירה לרכוש המשותף או לדירה אחרת בבניין, לבית משפט השלום יש סמכות שיפוט מקבילה לסמכותו של המפקח על רישום מקרקעין. חשוב לציין כי המפקח על הבתים המשותפים אינו עוסק בדיני נזיקין ובמטרדים שנגרמו לדיירי הבית המשותף עקב התנהגות של אחד הדיירים, ולכן לצורך מיצוי זכויות במקרים הללו יש להגיש תביעה מתאימה לבית משפט השלום אשר מחזיק בסמכות שיפוט בלעדית בתחומים הרלבנטיים.

מומחיות משפטית וניסיון רב שנים ביישוב סכסוכים בבתים משותפים

יחסי שכנות בבית משותף עלולים לגרום לאינספור סכסוכים ומחלוקות בקרב הדיירים. לצורך מציאת פתרון יעיל לסכסוך, נדרשת מומחיות משפטית, ידע רחב ומעמיק בחקיקה ובפסיקה וניסיון רב בניהול הליכים משפטיים בפני המפקח על הבתים המשותפים ובפני בתי המשפט.

אם גם אתם נקלעתם לסכסוך שכנים על רקע פלישה לשטח המשותף או הסגת גבול לשטח דירתכם, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום סכסוכי השכנים כדי שיסייע לכם לפתור את הסכסוך ביעילות ובמהירות. עורך הדין ייבחן את נסיבות המקרה לעומק, יעריך את סיכויי הצלחת התביעה, יגבש עם הלקוח אסטרטגיית פעולה משפטית יעילה וילווה אותו לאורך ההליך המשפטי עד למיצוי זכויות מיטבי.

עורך הדין רפי רפאלי (צילום: גדעון נשר)
עורך הדין רפי רפאלי|צילום: גדעון נשר

עורך דין רפי רפאלי עוסק בסכסוכי שכנים, בתים משותפים, רטיבות ונזקי מים מדירות שכנים או מהרכוש המשותף, מטרדי רעש וריח, לשון הרע בין שכנים, שטחים משותפים, הסגת גבול, לשון הרע בין שכנים, זכויות בניה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.