בפסק דין אמיץ ויוצא דופן, בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל לאחרונה עתירה מנהלית אשר הוגשה נגד עמדת הוועדה המקומית לתכנון ובניה ועיריית תל אביב. בית המשפט יצר אקטיביזם שיפוטי והפעיל היגיון בריא בכך שהאריך את תוקף היתר תמ"א 38 לאחר תחילת הבניה, מעבר לרף המקסימלי שנקבע בחוק, למשך תקופה של שישה חודשים נוספים.
לפי העובדות שפורטו בעתירה המנהלית שהגיש עו"ד מורן גור בשם העותרים, ברחוב דיזנגוף בתל אביב שוכן בית משותף שמורכב משני אגפים. העותרים הגישו את בקשתם להיתר תמ"א 38 לבניין הממוקם באגף הצפוני בשנת 2013 וההיתר לבנייתו הונפק בתאריך 27.12.15. בעקבות מחלוקות בין בעלי הדירות במתחם לבין שלושה דיירים מוגנים בנוגע לפינויים, רק בשנת 2019 החלו העותרים בעבודות לחיזוק האגף הצפוני בהתאם להיתר הבניה והתקדמו בבניה כמתוכנן.
לפניה ישירה אל עורך דין מורן גור, לחץ/י כאן
מגפת הקורונה התפרצה בישראל והשפיעה על ענף הבניה בישראל ועל הפרויקט
בעתירה צוין כי בשנת 2020 בעיצומן של העבודות, התפרצה מגפת הקורונה בישראל, השפיעה על ענף הבניה בישראל כמו גם על פרויקט התמ"א של העותרים. בהמשך הוגשה בקשה להיתר לאגף הדרומי, לפי הנחיות מחלקת הרישוי של עיריית תל אביב, תוך הדגשה כי מדובר בחלקה קניינית אחת ומגרש תכנוני אחד.
העותרים טענו באמצעות עורך הדין מורן גור כי לא שקטו על השמרים ופעלו בצורה נחרצת כדי לממש את היתר הבנייה. לגרסתם, העיכובים בבנייה לא היו צפויים וכללו בין היתר, את מגפת הקורונה, ערר בלתי מוצדק שהוגש שלא בסמכות וגרם להקפאת ההליך, פינוי דיירים מוגנים מהבניין ועוד. לפיכך ביקשו להאריך את תוקף ההיתר במספר חודשים כדי לאפשר את השלמת הפרויקט.
עצירת הבניה עלולה לגרום נזק כבד
לטענת העותרים אשר יוצגו על ידי עו"ד מורן גור, הם לקחו על עצמם לנהל משא ומתן ישיר עם הדיירים המוגנים לצורך פינוים ואף שילמו לדיירים המוגנים סך של 3 מיליון שקלים לצורך הסדרת הפינוי. עוד נטען כי במקרה שלא תינתן לעותרים אורכה קצרה להשלמת הבניה, יווצר מצב שבו הם יאלצו "לחזור אחורה בזמן", ולהגיש היתר לאישור מחדש. העותרים טענו שעצירת הבניה עלולה לגרום נזק ממשי להם ולדיירים שעזבו את דירותיהם לצורך השלמת הפרויקט.
הארכה קצרה תאפשר להשלים את הבנייה ולהגשים את רצון המחוקק
לטענת העותרים, קבלת הארכה קצרה במקרה זה תוכל להביא לסיום מוצלח סביבתית ותגשים את רצון המחוקק, ואילו אי הארכה יגרום נזק רב לעותרים, לדיירים ולסביבה. על כן, בית המשפט התבקש להורות על צו עשה שיחייב את הגורמים המוסמכים להאריך את ההיתר לתקופה של שישה חודשים נוספים שתאפשר להשלים את הבניה ולהעמיד מבנה מחוזק ואסתטי שראוי להיות בשכונת המגורים שבה הוא ממוקם.
בעלי הדירות הקיימות בבניין אשר פונו מדירותיהם לצורך השלמת הבניה הצטרפו לטיעוני העותרים ולנוכח הנסיבות החריגות שהשפיעו על הפרויקט ביקשו מבית המשפט לתת את הסעד שהתבקש בעתירה.
בית המשפט הפעיל אקטיביזם שיפוטי והאריך את תוקף ההיתר בשישה חודשים
לאחר שבית המשפט בחן את מכלול הראיות, הוחלט להפעיל אקטיביזם שיפוטי ונקבע שלנוכח היתרי הבניה שניתנו ותכליתם לחיזוק המבנה, העיכובים בביצוע העבודות, שקידת העותרים שלא שקטו על השמרים, משבר הקורונה והשלכותיו על הבנייה ומשכה הקצר של ההארכה המבוקשת, יש מקום להיעתר לבקשת העותרים שיוצגו על ידי עו"ד מורן גור, ולהאריך את תוקף היתר הבניה בשישה חודשים.
חשוב לציין כי קבלת עמדת העירייה על ידי בית המשפט בתיק זה הייתה גורמת להקפאת הבנייה, הותרת אתר בניה בלב העיר תל אביב, הותרת הדיירים מחוץ לביתם ועיכוב של שלוש שנים נוספות בסיום הפרויקט.
בית המשפט מוסמך לאפשר גמישות כאשר השכל הישר גובר על הוראות החוק
בית המשפט במקרה זה הדגיש כי במקרים שבהם העותרים מוצאים את עצמם נופלים בין הכיסאות ולנוכח מגפת הקורונה והשלכותיה יש מקום להפעיל היגיון בריא ולהתערב. כך, בית המשפט ביושבו כבית משפט לעניינים מנהליים מחזיק בסמכות לאפשר גמישות כאשר השכל הישר גובר על הוראות החוק שמגבילות את תוקף ההיתר לשש שנים לכל היותר.
זוהי הפעם הראשונה שבה בית המשפט מתערב בסוגיה זו אחרי התחלת הבניה ומאריך את תוקף היתר הבניה מעבר לרף המירבי שנקבע בחוק. ייתכן שפסק דין זה פוער חור בסכר הבירוקרטיה בתחום ההתחדשות העירונית ומלמד שבמקרים שמצדיקים זאת, החוק יפורש באופן תכליתי, אקטיביסטי ואמיץ על ידי בית המשפט.
עת"מ 50436-01-22
הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.