החלטה על טיפול שיניים מלווה בלבטים רבים וביניהם בחירת רופא, אפשרויות מימון, שיטת הטיפול ועוד.
אז קיבלתם החלטה ויצאתם לדרך ובניגוד למתוכנן חוויתם חוסר נוחות בטיפול, חוסר שביעות רצון מהתוצאה, כאבים או חלילה סיבוך או תסמינים אחרים?
כדאי לקרוא את המאמר הזה.
האומנם לא כל תסמין של חוסר נוחות, כאב או אפילו סיבוך מוביל בהכרח למסקנה כי התקיימה רשלנות רפואית בטיפול אך קיימת חשיבות רבה בפניה לעורך דין המתמחה בתחום לצורך בחינת התלונות ובחינה האם הן עולות כדי רשלנות רפואית בטיפול השיניים, באופן שעשוי לזכות אתכם בפיצוי.
לפניה ישירה אל עורכת דין יעל קוזמנקו צדיק, לחץ/י כאן
סימני אזהרה לקיומה של רשלנות רפואית בטיפול
המקרים הבאים הם סימני האזהרה אליהם תרצו לשים לב, שכן קיומו של אחד או יותר, עשויים להצביע כי התקיימה רשלנות רפואית בטיפול (רשימה חלקית בלבד):
- כאשר התוצאה או שיטת טיפול שונה מזו שהובטחה למטופל בטרם החל בטיפולי שיניים. בתחילת הטיפול על הרופא להסביר למטופל על האפשרויות השונות העומדות בפניו לצורך קבלת התוצאה הרצויה, הסיכונים והסיבוכים הצפויים במהלך קבלת הטיפול ולאחריו, כמו כן להסביר על מצבו הדנטלי של המטופל בטרם יוחלט על הפרוצדורה הרפואית תוך הכנת תוכנית טיפולים מפורטת שכוללת את המידע על המצב הדנטלי, המבוסס על צילומים עדכניים ככל הניתן וכולל את הטיפולים שיבוצעו וכן, לפרט באוזניו בדבר החלופות הטיפוליות האפשריות.
- כאשר המטופל לא מופנה לבצע צילומים עדכניים לפני תחילת הטיפול וככל שהטיפול הנדרש מורכב יותר, כך עולה הצורך בדיוק מירבי על המצב הדנטלי עמו הגיע המטופל, מצב החניכיים, עששת וכמות העצם הזמינה וכיוב'.
- חוסר תחושה לאחר הטיפול שלא חולף, מסביב לפה (בשפתיים, חניכיים), כאבים חמורים, נשירת השתלים שהוחדרו בטיפול.
- דרישת הרופא לחתום על טופסי הסכמה לפני ביצוע פעולה רפואית כירורגית מבלי לפרט הסיכונים, הסיכויים ותופעות לוואי הצפויות (והצפויות פחות). בנוסף, הרופא חייב להחתים את המטופל על טפסים ייעודיים של הסכמה לקבלת הטיפול הרפואי. קיימת חשיבות גדולה לתזמון הבקשה לחתום על הטפסים; ככל שהבקשה קרובה יותר לפרוצדורה, למשל ביום הפרוצדורה ובפתח הכניסה לחדר הטיפולים, מתרחקת השגת מטרתה שהינה, בין היתר, לאפשר למטופל שהות מספקת כדי לבחון חלופות הקיימות להליך, לחשוב ולהתייעץ.
הרשלנות הרפואית עשויה להיווצר בשלבים שונים של קבלת טיפול, במידה ונגרם נזק תוך חריגה מהאמור באחד משלבי הטיפול מדובר ב"דגל אדום" שמצריך בחינה מעמיקה, להלן:
שלב התכנון
זהו שלב ראשוני וחשוב ובו הרופא מתאים תוכנית/שיטת טיפול למטופל. התוכנית חייבת להתבסס על מספר גורמים עיקריים ובהעדרם, עלולה להיווצר תמונה חלקית בלבד ובהתאם לבצע טיפול שגוי ולא מותאם למצב המטופל ולעיתים, להוביל למתן טיפול רשלני. על הרופא לקבל תמונה כוללת של המצב הדנטאלי של המטופל לפני תחילת הטיפול ובטרם נבחרה שיטת טיפול. תחילה, על הרופא לערוך בדיקות וצילומים, הנדרשים לאבחן את מצב המטופל עמו הגיע למרפאה תוך התייחסות הן למצבו הרפואי כללי (למשל לבבי, סכרתי וכיוב') והן הדנטאלי (בעיות בחניכיים, עששת וכיוב'). האבחון הרפואי יעשה לפני תחילת הטיפול על מנת להעניק טיפול מונע אם נדרש ובכך למזער סיכוי לנזק עתידי.
שלב המידע וההסכמה
החוק מחייב את הרופא למסור מידע מלא בדבר הטיפול ולקבל הסכמת המטופל לטיפול, פרוצדורות כירורגיות מחויבות אף להיות בכתב. הרופא חייב להסביר את הסיכונים בטיפול המוצע, תופעות לוואי צפויות ופחות צפויות, חוסר נוחות, כאב וכו'. בנוסף, קיימת חשיבות רבה להסביר על חלופות אפשריות למתן טיפול במצב הדנטאלי של המטופל, תוך התייחסות לחסרונות ויתרונות של כל חלופה ביחס לשיטת טיפול שנבחרה.
כלומר השלב של התכנון הראשוני כפי שהוסבר, מקבל משנה תוקף כיוון שבהעדר תכנון נכון, לא ניתן לקבל תמונה מלאה ונכונה של מצב הדנטאלי ולכן גם לא ניתן לקבל הסכמה מדעת בדבר הטיפול שנבחר.
שלב הטיפול: ביצוע טיפול שיניים לקוי
רשלנות עלולה להתבטא במתן טיפול על ידי רופא שאינו בעל מומחיות תוך הסתרת נתון זה מהמטופל ובכך לגרום לטיפול רשלני תוך כשלים בהשתלות שיניים, נזק עצבי, ביצוע לקוי של גשרים/כתרים, טיפולים כירורגיים (כמו השתלת עצם, הרמת סינוסים וכו') ועקירות שיניים ללא צורך. רשלנות במתן טיפולים אלו ועוד, נבחנים ביחס לפרקטיקה המקובלת בתחום הטיפול וביחס למומחיות הספציפית של הרופא המטפל.
בירוקרטיה - היעדר רישום במהלך הטיפולים
תיעוד כל הטיפולים המבוצעים לאורך הזמן בו מוענק טיפול שיניים הינו חובה שחלה על כל רופא שמבצע טיפול. על הרופא לתעד באופן מדויק וברור בתיקו הרפואי של המטופל את מהלך הטיפול שביצע לרבות תאריך, שם המטפל, תרופות ומינונן, סוגי השתלים ומדבקות של השתלים, מספרי השיניים בהם נערכו הטיפולים ומהותם וכיוב'.
מדובר ברשימה חלקית של מקרים המהווים "דגלים אדומים" שתרצו לשים לב אליהם במהלך טיפול בודד או סדרה של טיפולים דנטליים.
במידה ונגרם נזק למשנן המטופל בכל אחד משלבי הטיפול, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ של עורך דין הבקיא בתחום הרשלנות הרפואית שיפנה את המטופל לרופא בעל מומחיות נכונה לצורך בחינת הרשלנות ועריכת חוות דעת, תוך הצגת מלוא העובדות שהובילו לנזק, על מנת למצות את כל הטענות כנגד הרופא ובכך, למקסם את הפיצוי המגיע למטופל.
עורכת דין יעל קוזמנקו צדיק מנהלת פורום מימוש זכויות רפואיות כספיות, עוסקת בתחום דיני הנזיקין, רשלנות רפואית, מיצוי זכויות מול המוסד לביטוח לאומי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.