כמו בכל מדינה מערבית מתוקנת, גם בישראל המחוקק מצא לנכון להגדיר מהן תקופות ההתיישנות המקסימליות של כל סוגי העבירות הפליליות הקיימות, אשר בחלוף תקופות הזמן המוגדרות, לא ניתן יותר יהיה להביא את מבצעי העבירות הללו לדין.
כתוצאה מכך, ואף שהם נתפסו לאחר שנים רבות, כתוצאה מחשיפתן של ראיות המבססות את אשמתם באופן חד משמעי, עבריינים רבים ייצאו לחופשי. במידה והיה מדובר בעבריינים שביצעו עבירה מסוג פשע, קרי עבירה שעונשה הוא מעל לשלוש שנות מאסר, הרי שבמידה וחלפו יותר מעשר שנים מיום ביצוע העבירה, לא ניתן היה להביאם לדין. במידה ומדובר בעבריינים שביצעו עבירה מסוג עוון, קרי עבירה שעונשה הוא מתחת לשלוש שנים אך מעל שלושה חודשים, תקופת ההתיישנות החלה על סוג עבירות זה היא חמש שנים. יחד עם זאת, ולמען המדקדקים בלבד יצוין, כי לגבי עבירות מסוימות, כגון רצח או עשיית דין בנאצים ועוזריהם, מוגדרות תקופות התיישנות ספציפיות.
לפניה ישירה אל עורך דין אלון ארז, לחץ/י כאן
שינוי תפיסת המחוקק ביחס להתיישנות עבירות מין
לגבי עבירות מין, הרי שחרף היותן עבירות מסוג פשע, היה ברור למחוקק כבר מזה זמן רב, כי תקופת התיישנות מקסימלית של עשר שנים איננה מספיקה. לאור מחקרים רבים שהתפרסמו בארץ ובעולם, אשר התבססו על תלונות וגילויי עבריינות מין, התברר כי בשל מאפיינים תרבותיים וחברתיים, לקורבנות רבים של עבירות אלו לוקח שנים רבות לאזור את האומץ ולחשוף את הפגיעה בהם.
קל וחומר במדינה כמו ישראל, אשר עד שנות ה-90 המאוחרות התאפיינה בהאשמת קורבן המין ולא במיצוי הדין עם הפוגע. ולכן, ועוד בטרם חלה ההרחבה המיוחדת בעניינם של קטינים, המחוקק בארץ הבדיל ואבחן את תקופות ההתיישנות של עבירות המין החמורות, כגון אונס ומעשה סדום, על ידי כך שהרחיבן לתקופה של חמש עשרה שנים.
אך המחוקק לא הסתפק בכך.
הרחבת תקופות ההתיישנות שחלות על עבירות מין בקטינים
נוכח אופיים המיוחד של קורבנות עבירות המין בקטינים, אשר נפגעו על ידי בני משפחה בגירים קרובים, או בידי מי שהיה אחראי עליהם וניצל את חוסר הישע שלהם, המחוקק בישראל מצא לנכון להרחיב באופן משמעותי את תקופות ההתיישנות החלות על עבירות אלו.
בבסיס החלטה זאת מצויה ההבנה שהתפתחה עם השנים, כי קטינים, שהיו קורבנות לעבירות מין בידי מי שהיו אמורים להגן עליהם, מסוגלים לפתוח את סגור ליבם רק בהגיעם לגיל מבוגר, בו הם יכולים להתנתק פיזית מתוקפיהם.
לאחר בחינה מעמיקה של הנושא ודיונים אינספור, בהם נשמעו טיעוניהם המלומדים של משפטנים, עובדות סוציאליות, פסיכולוגים ומומחים אחרים, תקופות ההתיישנות על עבירות מין אלו הורחבו באופן ניכר ודרמטי.
בעבירות מין חמורות בקטינים תקופת ההתיישנות תחל להימנות רק בהגיעו של הקורבן לגיל 28
בהתאם למצב המשפטי הנכון להיום, תקופות ההתיישנות החלות על עבירות של אינוס קטין, מעשה סדום בקטין ומעשה מגונה בקטין בנסיבות אינוס, אשר בוצעו בידי בן משפחה או אחראי אחר, שהם בגירים, מתחילות רק בהגיעו של קורבן העבירה לגיל 28. כלומר, רק מגיל זה מתחילה תקופת ההתיישנות של חמש עשרה שנה! המשמעות של הדבר היא דרמטית.
נשתמש בדוגמה הבאה לשם המחשה –
ש', צעיר בן 22, חשף בפני הפסיכולוג שלו, לאחר טיפול ממושך ויקר, כי בעת שהיה כבן שש, דודו נהג לבצע בו מין אוראלי.
לאור תקופת ההתיישנות הנוכחית, במידה וש' יגיש תלונה במשטרה, תיפתח נגד דודו חקירה, אשר בסיומה הוא ייתכן ויעמוד לדין. לעומת זאת, תחת משטר ההתיישנות הישן, או זה הקיים לגבי עבירות מין שאינן נגד קטינים, במידה וש' היה מגיש תלונה במשטרה, לא הייתה מתבצעת כל חקירה, משום שחלפו יותר מחמש עשרה שנים מיום ביצועה.
במקביל להרחבת תקופת ההתיישנות, נקבע על ידי המחוקק, בצדק רב יש לומר, כי במידה וחלפו יותר מעשר שנים מאז יום ביצוע העבירה, יש צורך באישור היועץ המשפטי לממשלה להגשת כתב אישום.
דרישת ראייה נוספת לחיזוק תלונת הקורבן לצורך הימנעות מהרשעות שווא
בנוסף, ועל מנת להימנע ממקרים של הרשעות שווא, נקבע כי יש צורך בראייה נוספת, המחזקת את התלונה, כך שלא די בגרסתו של נפגע העבירה על מנת להרשיע את הפוגע בעבירות אלו. ראיה מחזקת כזאת יכולה להיות בדמות של עדות בנוגע למצבו הנפשי של קורבן העבירה, ראשית הודיה של הפוגע, שקרים של הפוגע לגבי ליבת האירוע ועוד.
לצד האמור לעיל חשוב לציין, כי קיימת חקיקה נוספת, מסועפת ומסובכת, לגבי עבירות מין אחרות שבוצעו בקטינים. לאור מורכבות הנושא, אשר כל טעות בהבנתו עלולה למוטט את התיק, חשוב מאוד לפנות להתייעצות ולייצוג בידי עורך דין פלילי בעל מומחיות ספציפית ומיוחדת בעבירות מין בכלל, ובקטינים בפרט.
עורך דין אלון ארז עוסק במשפט פלילי, ייצוג חשודים ונאשמים בהליכים פליליים, עבירות מין, עבירות אלימות, עבירות סמים ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.