הסכם ממון הוא למעשה חוזה בענייני רכוש אשר נערך על ידי בני זוג לפני נישואיהם או אחריהם. במסגרת ההסכם בני הזוג רשאים להסדיר את כלל הסוגיות הרכושיות ביניהם והם יכולים לשנותו בכל זמן בכפוף להסכמת שני הצדדים.
לפניה ישירה אל עורך דין מיכאל אברם, לחץ/י כאן
הסדר איזון משאבים והלכת השיתוף
החוק קובע כי בני זוג שנישאו לאחר 1.1.1974, שהחליטו להתגרש ולא חתמו לפני כן על הסכם ממון, יהיו כפופים להוראות הסדר איזון המשאבים שנקבע בסעיף 3 לחוק יחסי ממון בין בני זוג. לפי הסדר זה, עם פקיעת הנישואים של הצדדים, כל צד יהיה זכאי לקבל חצי מהשווי של כלל נכסי בני הזוג למעט חריגים הקבועים בחוק דוגמת נכס שהתקבל בירושה או במתנה במהלך הנישואים.
הדין שונה בנוגע לזוגות של ידועים בציבור (או לבני זוג שנישאו לפני שנת 1974), ולא ערכו הסכם ממון. זוגות כאלו יהיו כפופים להלכת השיתוף שלפיה נכסים משותפים שבני הזוג צברו במהלך תקופת נישואיהם או נכסים שבהם ניכרה כוונה של אחד הצדדים ליצור שיתוף עם בן הזוג השני, יחולקו באופן שווה בין הצדדים בגירושין או בפרידה.
הסכם ממון מעניק ודאות כלכלית ומצמצם את היקף ההתדיינות המשפטית
זוגות רבים שעומדים להינשא בוחרים להימנע מהסדרת ענייני הרכוש ומגיבוש קביעות ברורות בנוגע לחלוקת הרכוש בעת פרידה, מתוך תקווה לעתיד משותף ומתוך חשש לעסוק בנושאים רגישים שעלולים לייצר עימותים וחילוקי דעות. חשוב לזכור כי כשליש מהזוגות הנשואים מתגרשים בשלב כלשהו, ועל כן חשוב מאוד לערוך הסכם ממון לפני הנישואים אשר באמצעותו בני הזוג יוכלו לקבוע בעצמם כיצד יחולק רכושם במקרה של פרידה או גירושין.
חלקו הראשון של הסכם ממון לרוב יתייחס לחלוקת הרכוש שנצבר על ידי בני הזוג בנפרד לפני שנישאו ואילו החלק השני בהסכם יתייחס לאופן חלוקת הרכוש שצברו הצדדים לאחר הנישואים או החל ממועד תחילת חייהם המשותפים. בהסכם ניתן להסדיר חלוקה של נכסים מסוגים שונים כולל נכסי מקרקעין, מתנות, זכויות סוציאליות, זכויות פנסיה, ירושות, כלי רכב ועוד. הסכם ממון מעניק לשני הצדדים ודאות פיננסית וכלכלית כך שכל אחד מהצדדים יודע במדויק את זכויותיו ברכוש עם פקיעת הנישואין. לפיכך, עריכת הסכם ממון מסייעת לצמצם משמעותית את ההיקף והעצימות של סכסוכים בענייני חלוקת הרכוש.
אישור הסכם ממון
ניתן לאשר הסכם ממון שנערך לפני הנישואין בפני בית הדין הרבני, בית המשפט לענייני משפחה, רשם נישואין או נוטריון. לעומת זאת, הסכם ממון שנערך לאחר הנישואין ניתן לאשר אך ורק בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. את הסכם הממון מומלץ לאשר בפני בית המשפט לענייני משפחה או בפני בית הדין הרבני כדי שיקבל תוקף מחייב של פסק דין. לפני מתן אישור להסכם הממון בית המשפט או בית הדין יוודאו שבני הזוג חתמו על ההסכם מרצונם החופשי וכי הם מבינים את הוראותיו, השלכותיו ומשמעותו.
מהם נכסי קריירה?
נכסי קריירה כוללים נכסים שאינם נראים לעין אשר ערכם לא מוערך לפי אמות מידה רגילות המשמשות להערכת נכסי מקרקעין, מיטלטלין, זכויות סוציאליות ועוד להם אנו רגילים. נכסי קריירה מבוססים כמעט לחלוטין על רכישת ההשכלה של מי מבני הזוג, שבעתיד תתורגם לנכס שמניב פירות לאורך זמן. הצפייה הן של רוכש ההשכלה והן של בן/בת הזוג, היא שההכנסה תגדל ככל שמי מבני הזוג יצבור יותר ניסיון, מומחיות, תארים ומוניטין במקצוע. נכס השקעה מהסוג הזה נקרא "נכס בלתי מוחשי" שכן זהו נכס שאינו נראה לעין ואינו בעל קיום ממשי. ערכו של ערך מהסוג הזה לא נמדד במונחים הכספיים הרגילים ולמרות זאת מדובר בנכסים בעלי חשיבות פיננסית משמעותית אשר משקפים את השבחת יכולת ההשתכרות של אדם כתוצאה מרכישת מקצוע, תואר אקדמי, מוניטין עסקי ועוד.
כיצד מחושב מוניטין אישי/עסקי
כידוע, שווי המוניטין מתבסס כולו על הערכת השווי הכלכלי של ההכנסה העתידית או שווי העסק.
נכסי מוניטין בנישואין מתבססים על הערכת השווי של מי מבני הזוג שרכש השכלה במהלך החיים המשותפים והחליט לעבוד באותו מקצוע, צבר ניסיון ומעמד שניתן לכמת אותו מבחינה כלכלית (למשל רואה חשבון, עורך דין, רופא וכיוצא באלה) לבן הזוג השני קיימת הזכות לדרוש נכסי מוניטין. אך לא רק מקצועות חופשיים יכולים להיות מתורגמים לנכסי קריירה, כך גם מקצוע אחר שהפך את מי מבני הזוג שפיתח את המקצוע בו הוא עוסק למומחה בתחומו או לשם נרדף למצוינות, יכול להיות נגר או יזם, שהשקיע את כל כולו בפיתוח הקריירה, וציפה מבן/ת הזוג כי יטפחו את המשפחה והילדים ויקימו בית לתפארת, בעוד הוא/היא ידאגו להשאת רווחים וחיים טובים, נוחים ומפנקים למשפחה.
כך קורה לא אחת בין בני זוג, שאחד הצדדים מוותר על התפתחות מקצועית ותעסוקתית כדי לאפשר לצד השני להתפתח כלכלית ומקצועית. במקרים כאלו ניתן לזהות מאמץ משותף של שני בני הזוג שנועד לתרום להתפתחות כלכלית משפחתית ולשמור על חיי משפחה תקינים. בני זוג שערכו הסכם ממון, יחסכו מחלוקות בנוגע לחלוקת נכסי הקריירה אם דאגו להסדיר סוגיה זו מבעוד מועד במסגרת הסכם הממון.
לעומת זאת, בני זוג שנישאו לאחר 1.1.1974 אשר לא ערכו הסכם ממון יצטרכו לחלק את הרכוש המשותף שלהם באופן שוויוני בהתאם להסדר איזון המשאבים כאמור.
האם נכסי קריירה ומוניטין עסקי נכללים בנכסים ברי החלוקה בגירושין?
כבוד השופט ריבלין קבע לראשונה בפסק דין בע"מ 4623/04 כי נכסי קריירה שאחד מבני הזוג צבר במהלך הנישואים יכללו בנכסים ברי החלוקה בגירושין. לפי קביעת השופט, הקריירה של אחד הצדדים לא נועדה רק לצורך התפתחותו האישית אלא לטובת התא המשפחתי כולו. לנוכח התמיכה והעזרה שמעניק בן הזוג שאינו קרייריסט לבן הזוג הקרייריסט, נקבע כי יש להעניק לבן הזוג אשר ויתר על התפתחות מקצועית את חלקו בפירות נכסי הקריירה של בן הזוג הקרייריסט.
בפסק דין מאוחר יותר של בית המשפט העליון - בע"מ 3664/07 נקבע כי במצב שקיימים בין בני הזוג פערי השתכרות קטנים או שאחד מבני הזוג השיג את נכסי הקריירה שלו מבלי שקיבל סיוע מבן הזוג השני, נכסי הקריירה לא ייכללו ברכוש המשותף שנועד לחלוקה בין בני הזוג. על כן נראה שהצורך לחלק את נכסי הקריירה קיים באותם מקרים שבהם יש פער משמעותי בכושר ההשתכרות בין שני בני הזוג.
מאחר שבמקרים רבים מתעורר קושי לחשב את נכסי הקריירה והמוניטין העסקי שנצברו על ידי מי מהצדדים או שניהם גם יחד לצורך חלוקתם בגירושין, בית המשפט נוטה להסתייע בחוות דעת של אקטואר שעוסק בהערכות שווי של נכסי קריירה ומוניטין. האקטואר ייבחן את שכרם של הצדדים לפני הנישואים ובמהלכם ואת השינויים שעברו במהלך הנישואים. על בסיס השכר יבצע האקטואר הערכת שווי של ההכנסה העתידית של כל אחד מהצדדים. איזון הפערים בין יכולות ההשתכרות של כל אחד מהצדדים יעשה על ידי העברת תשלום כספי תקופתי או על ידי העברת סכום חד פעמי גדול בין הצדדים.
ליווי משפטי מקצועי יסייע לכם למצות את הזכויות בגירושין
אם אתם עומדים להתגרש וסבורים שבמהלך החיים המשותפים ביצעתם ויתורים כדי שבן הזוג יצליח להתקדם מבחינה מקצועית ולהשביח את שכרו, בעוד אתם הקדשתם את מירב הכוחות והמאמצים לטובת הבית והילדים, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מקצועי ומיומן שעוסק בתחום חלוקת הרכוש בגירושין ובחלוקת נכסי קריירה. עורך הדין ייבחן את מכלול הנסיבות הרלבנטיות, ייבחן את שכרם של הצדדים, ויתכנן אסטרטגיית פעולה משפטית מיטבית למיצוי הזכויות.
עורך דין ומגשר מיכאל אברם עוסק בגירושין, חלוקת רכוש ונכסי קריירה, מזונות ילדים, משמורת, זמני שהות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.