כתבה זו עוסקת בוועדות הרפואיות של המוסד לביטוח לאומי, ובאופן ספציפי - בפן המנהלי-משפטי של ועדות אלה.

הוועדות הרפואיות - כשמן כן הן: מורכבות מרופאים ותפקידן לקבוע קביעות שהן רפואיות בעיקרן. בד בבד מדובר בגופים מנהליים ו-"מעין שיפוטיים". לפיכך אין לבחון את קביעותיהן מזווית רפואית בלבד, אלא יש לשים לב למכלול החובות החלות עליהן.

כמו כל גוף מנהלי הוועדות הרפואיות מחויבות, בין היתר, לנהל פרוטוקול המשקף נאמנה את הנאמר בדיון, ליתן זכות טיעון כהלכתה לתובע/ת שמולן, להתבסס בהחלטתן על מכלול השיקולים והעובדות הרלוונטיים ולנמק כדבעי את החלטותיהן.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ד"ר רותי קמיני, לחץ/י כאן

הפרת חובות מצד הוועדה הרפואית עלולה להצדיק את התערבות בית הדין לעבודה

הפרה של איזו מן החובות הללו עלולה להקים פגם משפטי בהחלטת הוועדה, אשר יצדיק התערבות של בית הדין לעבודה - שהוא הערכאה המוסמכת לדון במקרים אלה.

דוגמה טובה למצבים שבהם החלטה של ועדה רפואית עלולה להיות לקויה מבחינה משפטית, היא כאשר התובע/ת מציגים חוות דעת רפואית לתמיכה בבקשתם לקביעת נכות. על הוועדה הרפואית להתייחס לחוות הדעת שהוצגה בפניה, ובמידה שהיא דוחה את מסקנות חוות הדעת - לנמק זאת באופן ענייני.

ועדה רפואית לעררים לא התייחסה באופן מנומק ומפורט לחוות דעת רפואית בתחום הפסיכיאטרי

משרדי טיפל במקרה שבו ועדה רפואית לעררים לא התייחסה כדבעי ובאופן מנומק לחוות דעת רפואית בתחום הפסיכיאטריה שהוצגה בפניה על ידי תובע. לאחר ערעור שהוגש לבית הדין לעבודה המקרה הוחזר לוועדת הערר עם הוראה מפורשת להתייחס לחוות הדעת באופן מנומק ומפורט.

כשוועדת הערר כשלה מלעשות כן הגשנו ערעור נוסף לבית הדין לעבודה: הפעם בית הדין לעבודה הורה על החלפת הרכב הוועדה כליל. ועדת הערר השנייה קיבלה את טענותינו, נכותו של הלקוח הוכרה והוא קיבל את מלוא קצבת הנכות באופן רטרואקטיבי ממועד התביעה, בסכום של קרוב ל- 100 אלף שקלים.

דחייה של תביעת קצבת נכות אינה מהווה סוף פסוק

אם כן, קביעה של ועדה רפואית הדוחה תביעה לקצבת נכות אינה בהכרח סוף פסוק, ונדרש לבדוק אם לא נפלו בה פגמים מנהליים-משפטיים. במידה שכן - בית הדין לעבודה מוסמך להתערב.

עו
עו"ד ד"ר רותי קמיני|צילום: סטודיו יעלוק

עו"ד ד"ר רותי קמיני עוסקת בנזקי גוף ותאונות, ייצוג נפגעי תאונות עבודה, תאונות דרכים ותאונות במקומות ציבוריים, כמו גם טיפול במחלות מקצוע, אובדן כושר עבודה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.