חוזה עבודה נחשב להסכם הבסיסי בכל הקשור ליחסי עובד - מעסיק. על כן, לפני שעובד מחליט לחתום על חוזה עבודה חשוב מאוד שייבחן את תכניו לעומק. כדי למנוע אי ודאות וספקות ביחס לסעיפים בחוזה העבודה מומלץ לפנות לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה בתחום דיני העבודה אשר ייבחן את הוראות החוזה ויבהיר לעובד מה משמעותן עבורו.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, לחץ/י כאן
הוראות בחוזה עבודה שעומדות בניגוד לחוק לא יחייבו את העובד
יובהר כי חוזה עבודה אישי יכול רק להיטיב עם עובדים ולהוסיף על הזכויות שמוקנות להם מכוח חוק, צו הרחבה או הסכם קיבוצי, אך אינו יכול לגרוע מהן. נוסף על כך חשוב לציין כי הוראות בחוזה עבודה אשר עומדות בניגוד להוראות החוק לא יחייבו את העובד. לצורך הדוגמה, סעיף בחוזה עבודה אשר לפיו אסור לעובד לפנות לבית המשפט כדי לתבוע את המעסיק עקב פגיעה בזכויות או סעיף שאוסר על התארגנות במקום העבודה הם בלתי חוקיים ולכן יהיו בטלים וחסרי תוקף.
היוועצות עם עורך דין מנוסה בתחום דיני העבודה לפני חתימה על חוזה עבודה תסייע לעובד למצות באון מיטבי את זכויותיו מכוח חוק, צווי הרחבה והסכמים קיבוציים. עורך הדין ייבחן את ההוראות שבחוזה העבודה בעיון ויבדוק האם החוזה פוגע באופן כלשהו בזכויות העובד. נוסף על כך, לאחר שבחן את חוזה העבודה, עורך הדין ידווח לעובד על כל בעיה אפשרית שעלולה להתעורר במהלך תקופת ההעסקה ואחריה.
עורך דין מנוסה יוודא שתנאי ההעסקה של העובד מוגדרים באופן מדויק בחוזה העבודה
יתרה מזאת, עורך הדין יוודא כי תנאי ההעסקה של העובד מוגדרים בצורה מדויקת ומפורשת בהסכם העבודה שהוכן עבורו. בדיקה זו תסייע למנוע מחלוקות וחילוקי דעות עתידיים בין העובד ובין המעסיק ותאפשר לעובד לנהל משא ומתן עתידי לצורך שיפור תנאי העסקתו. לחילופין, במקרה של הרעה משמעותית בתנאי ההעסקה, העובד יוכל להתפטר בדין מפוטר ולקבל פיצויים מהמעסיק בהתאם להוראות חוק פיצויי פיטורים.
במסגרת הבדיקות שיערוך עורך הדין הוא ייבחן בין היתר האם תפקידו של העובד מוגדר בצורה ברורה ומפורשת במסגרת ההסכם. מאחר שתיאור התפקיד ותחומי האחריות של העובד יהיו כפי שהם מופיעים בחוזה העבודה, הם למעשה מגדירים את אופי והיקף העיסוק במקום העבודה. ככל שתיאור התפקיד רחב יותר, המעסיק יוכל לדרוש מהעובד שיעמוד ביותר יעדים וייקח יותר תחומי אחריות. לפיכך, חשוב לשים לב שהגדרת התפקיד תואמת את ציפיותיו של העובד מהמשרה.
בתוך כך חשוב להקפיד על רישום מועד תחילת העבודה בחוזה העבודה. זאת לצורך חישוב זכויות שתלויות בוותק כמו דמי הבראה, דמי חופשה שנתית, פיצויי פיטורין ועוד.
תגמול על ביצוע שעות נוספות או תוספת שכר קבועה
נושא חשוב שייבחן בחוזה העבודה הוא היקף שעות העבודה של העובד. על בסיס נתון זה יוכל העובד לחשב בהמשך את התגמול שהוא אמור לקבל עבור עבודה בשעות נוספות. בחלק מחוזי העבודה ניתן לראות שהמעסיק מעדיף לשלם לעובד שכר גלובלי שכולל בתוכו גם תוספת שכר קבועה שמשולמת לו עבור שעות נוספות. במקרה כזה עורך הדין יוודא שהתוספת הגלובלית לשכר אכן משקפת את השכר שמגיע לעובד עבור השעות הנוספות שהוא צפוי לעבוד בפועל. חשוב לציין כי כדי שהתשלום הגלובלי עבור שעות נוספות יהיה חוקי, הוא צריך להיות נפרד במפורש מהשכר הרגיל.
במהלך בחינת חוזה העבודה עורך הדין יבדוק גם האם קיים בו סעיף ויתור על חוק שעות עבודה ומנוחה. בעוד הסעיף במקור נועד לעובדים בתפקידי הנהלה או לעובדים בתפקידים המחייבים מידה מיוחדת של אמון אישי, מעסיקים רבים החלו להכניס את הסעיף גם לחוזי עבודה של עובדים שאינם ממלאים פונקציה כזו במקום העבודה. מאחר שהמשמעות של הסעיף היא שהעובד מוותר על גמול שעות נוספות או על תוספת שעות נוספות גלובלית, חשוב לבחון האם הוא אכן ממלא תפקיד שמצדיק חתימה על תנאי מסוג זה.
חשיבות תקופת ההודעה המוקדמת בחוזה
סוגיה נוספת שחשוב לבחון היא תקופת ההודעה המוקדמת הקבועה בחוזה העבודה, כאשר בהתאם לפסיקה בנושא ולסעיף 12 לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, ניתן לקבוע בהסכם העבודה סעיף שמשפר ומיטיב את תנאי העסקתו של העובד ביחס לקבוע בחוק. כך ניתן לקבוע בחוזה העבודה תקופת הודעה מוקדמת ארוכה יותר במקרים של פיטורים ותקופה קצרה יותר במקרים של התפטרות ממקום העבודה.
סעיף 14 לחוק פיצויים פיטורים קובע כי תשלומי מעסיק לקופת גמל, ביטוח מנהלים וקרן פנסיה ישמשו במקום תשלום פיצויי פיטורים שמבצע המעסיק אם הדבר נקבע בהסכם קיבוצי או בכפוף לאישור כללי של שר התמ"ת.
מעסיק שמעוניין להחיל את ההסדר הקבוע בסעיף 14 בחוק פיצויי פיטורים יצטרך לצרף להסכם העבדוה עותק של אישור כללי שהוציא שר התמ"ת להסדר, וזאת תוך רישום של סך ההפרשות לפנסיה וויתור של המעסיק על זכותו למשוך כספים מסך ההפרשות לפנסיה.
הפרשות לפנסיה של עובד - מהן חובות המעסיק?
בנושא הפנסיה חשוב להבהיר כי צו ההרחבה שעוסק בפנסיה חובה קובע כי עובד שאין לו הסדר מיטיב מכוח הסכם קיבוצי או חוזה עבודה אישי, יזכה להסדר ביטוח פנסיוני לפי הצו. על כן, כיום כל העובדים השכירים בישראל זכאים לקבל פנסיה מכוח אחד המקורות שלעיל.
יובהר כי המעסיק מחויב להפריש לעובד את מינימום ההפרשות לפי צו ההרחבה, אך אין מניעה שהצדדים יסכמו על הפרשת סכומים גדולים יותר. עובד שהתחיל לעבוד כאשר אין לו ביטוח פנסיוני יהיה זכאי לקבל פנסיה לאחר שישה חודשי עבודה. אם עובד התקבל לעבודה כאשר יש לו ביטוח פנסיוני הוא יהיה זכאי להפרשות המעסיק לפנסיה כבר מיומו הראשון בעבודה כאשר ביצוע ההפרשות בפועל על ידי המעסיק ייעשה לאחר שלושה חודשי עבודה באופן רטרואקטיבי למועד שבו העובד התחיל לעבוד.
מעסיקים רבים מכניסים לחוזי העבודה סעיף שמגביל עובדים ביחס למעבר לחברות מתחרות עם סיום ההעסקה. הסעיף נועד להגן על המעסיק אחרי שהשקיע מזמנו ומכספו בפיתוח העובד, אך יחד עם זאת גם פוגע בחופש העיסוק של העובד.
עורך דין מנוסה ייבחן את הסעיף שמגביל את חופש העיסוק של העובד בחוזה העבודה ויחווה דעתו ביחס למגבלות שהוא מטיל על העובד במהלך תקופת ההעסקה ולאחריה. בית המשפט לרוב ייבחן את תוקפו של סעיף אי התחרות, היקף האיסור וסוג העבודה שהעובד חסום מלבצע. על פי רוב, בית המשפט לא יקבל מצב שבו ייאסר על עובד לעבוד בתחום עיסוקו באופן גורף.
משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן עוסק בדיני עבודה, זכויות עובדים, עריכת הסכמי עבודה וייצוג בבתי הדין לעבודה. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.