ייפוי כוח מתמשך הוא מכשיר משפטי חדש יחסית אשר מאפשר לכל אדם מעל גיל 18 שמבין את משמעותו לקבוע מי יהיה הגורם או הגורמים אשר יטפלו בענייניו האישיים, הרכושיים והרפואיים בעתיד, כאשר לא יהיה כשיר להחליט בנוגע אליהם בעצמו. כמו כן, במסגרת ייפוי כוח מתמשך הממנה רשאי לקבוע כיצד ינוהלו ענייניו, להעניק סמכות החלטה כללית למיופה הכוח או לקבוע עבורו קווים מנחים כלליים או הוראות מדויקות ביחס לתוכן ההחלטות שיתקבלו באשר לענייניו בעתיד.

כדי שייפוי כוח מתמשך ייחשב לתקף ומחייב הממנה צריך להיות מעל גיל 18 ולהבין את משמעותו, תוצאותיו ומטרתו. בייפוי כוח מתמשך אדם צלול ומודע להשלכות המסמך, ממנה אדם אחר או מספר בני אדם שיהיו אחראים על הטיפול בענייניו.

כך, הממנה מקבל הזדמנות לקבוע מבעוד מועד כיצד יראו חייו אם מצבו ישתנה לרעה בעקבות זקנה, תאונה או מוגבלות שכלית או נפשית אשר עלולות לפגוע בכושר השיפוט שלו.

ברוב המקרים הממנה ייטה לבחור במיופה כוח על בסיס יחסי קרבה ואמון שקיימים בין השניים. במקרים אחרים האמון במיופה הכוח נובע ממומחיותו ומניסיונו המקצועי - רואה חשבון, עורך דין ועוד.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין מיכאל גנון ושות', לחץ/י כאן

כיצד עורכים ייפוי כוח מתמשך?

עריכת ייפוי כוח מתמשך נעשית בפני עורך דין, כאשר נוסף על חתימת הממנה נדרשת על ייפוי הכוח המתמשך גם חתימתו של מיופה הכוח אשר בחתימתו למעשה מסכים לתוכן המסמך. עורך דין שעורך את המסמך מחויב להיות אובייקטיבי ונעדר כל אינטרס אישי בייפוי הכוח המתמשך. נוסף על כך, כדי שעורך דין יהיה רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך הוא מחויב לעבור הכשרה מטעם האפוטרופוס הכללי.

בהתאם לחוק, את ייפוי הכוח המתמשך יש להפקיד אצל האפוטרופוס הכללי, ורק לאחר הפקדתו וקבלת אישור מתאים, הוא ייחשב לתקף ומחייב.

בייפוי כוח מתמשך אדם יכול להחליט למנות מיופה כוח אחד שיהיה אחראי לענייניו הרפואיים, האישיים והרכושיים או לחילופין למנות מספר מיופי כוח שונים שכל אחד מהם יורשה לקבל החלטות בתחום ספציפי. אפשרות נוספת היא לקבוע שהחלטות בנושא מסוים יתקבלו על ידי מיופי הכוח במשותף תוך פירוט של תחומי האחריות והסמכות של כל אחד מהם. נוסף על כך, הממנה רשאי לקבוע ממלא מקום למיופה כוח שמינה עבור מצבים שבהם הוא לא יוכל או לא ירצה לפעול עבורו. אם הממנה החליט למנות מספר מיופי כוח, חשוב שייקבע מי מהם יוכל להכריע במקרה של חילוקי דעות.

בייפוי הכוח המתמשך הממנה רשאי להעניק למיופה הכוח שיקול דעת רחב באמצעות קביעות כלליות. במקרה כזה, מיופה הכוח ייהנה מחופש ביחס לתוכן ההחלטות שיקבל בענייניו של הממנה בעתיד. לחילופין, הממנה רשאי לקבוע במדויק את רצונו בקשר לתוכן ההחלטות שיתקבלו עבורו בתחומים השונים באמצעות מתן הנחיות מקדימות למיופה הכוח שמינה.

אילו סוגים של ייפוי כוח מתמשך ניתן לערוך?

  1. ייפוי כוח מתמשך בנושאים רפואיים – במסגרת המסמך ניתן לקבוע כיצד להתנהל עם הממנה ביחס לניתוחים, אשפוזים בבתי חולים, תרופות, עלויות של טיפולים רפואיים ועוד שלל נושאים הקשורים לקבלת טיפול רפואי.
  2. ייפוי כוח מתמשך בענייני רכוש – בייפוי כוח מסוג זה ניתן לקבוע כיצד ינוהלו ענייניו הכספיים והרכושיים של הממנה כולל חשבון הבנק שלו, נכסיו והתחייבויות כספיות שלקח על עצמו בעודו כשיר משפטית. במסגרת ייפוי כוח מתמשך ממנה רשאי לקבוע "אדם מיודע" (או מספר אנשים מיודעים) אשר יקבלו דיווחים ממיופה הכוח ביחס לפעולות שביצע והחלטות שקיבל, או לחילופין לקבוע שהאפוטרופוס הכללי יהיה הגורם שיפקח על מיופה הכוח.
  3. ייפוי כוח מתמשך בנושאים אישיים - ייפוי כוח מסוג זה מתייחס למקום מגוריו של הממנה ולצרכיו היום יומיים, לענייניו החברתיים ולנושאים נוספים הנוגעים לחייו האישיים.

מדוע כדאי לערוך ייפוי כוח מתמשך?

ההליך הכרוך בעריכת ייפוי כוח מתמשך הוא הליך קצר ופשוט באופן יחסי אשר אינו מחייב את מעורבות בית המשפט, וזאת בניגוד להליך של מינוי אפוטרופוס בבית המשפט אשר עלול להימשך זמן רב.

כמו כן, באמצעות עריכת ייפוי כוח מתמשך הממנה יכול לממש את רצונו ולקבוע מי ינהל את ענייניו ובאיזה אופן במצב שבו לא יהיה כשיר עוד לנהל אותם בעצמו.

יתרון נוסף בעריכת ייפוי כוח מתמשך הוא שהממנה יכול לחסוך לבני משפחתו סכסוכים משפחתיים וחילוקי דעות שעלולים להתעורר בעתיד ביחס להחלטות הקשורות לניהול ענייניו.

כיצד ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף?

ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף כאשר הממנה אינו מסוגל להבין בעניין אשר ביחס אליו ניתן ייפוי הכוח המתמשך או לקבל החלטות בקשר אליו. הממנה רשאי לפרט בייפוי הכוח המתמשך באילו תנאים הוא ייכנס לתוקף. אם הממנה לא קבע בייפוי הכוח המתמשך תנאים ביחס לכניסתו לתוקף, מיופה הכוח יצטרך להציג חוות דעת רפואית אשר לפיה מצבו של הממנה אכן עונה על הקריטריונים והתנאים המחייבים לצורך כניסת ייפוי הכוח המתמשך לתוקף.

עורך דין מיומן ומקצועי אשר עבר הכשרה מקצועית על ידי האפוטרופוס הכללי יוכל לערוך עבור הממנה ייפוי כוח מתמשך שייענה במדויק לצרכיו ודרישותיו ובכך יסייע להבטיח כי בבוא היום, כאשר הממנה לא יהיה כשיר לקבל החלטות ביחס לענייניו בעצמו, הם ינוהלו כרצונו.

עו
עו"ד מיכאל גנון|צילום: משרד עו"ד מיכאל גנון

עורך דין מיכאל גנון מוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי לעריכת ייפוי כוח מתמשך, בעל ניסיון רב בעריכת ייפוי כוח מתמשך. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.