חוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים אחרי שסיים את שנת עבודתו הראשונה אצל המעסיק. על כן, עובד שמועסק אצל המעסיק במשך שנה לפחות וכן עובד עונתי שעובד אצל המעסיק במהלך שתי עונות רצופות, יהיו זכאים לפיצויים ממעסיקם במקרה שפוטרו מהעבודה.
אף על פי כן, לפי החוק ופסיקת בתי הדין לעבודה, במצבים מסוימים גם עובד שלא עומד בתנאי הסף שצוינו לעיל, יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים ממעסיקו. פיצויי פיטורים ישולמו לעובד שפוטר לאחר 11 חודשי עבודה אצל המעסיק או כאשר הוא התפטר מהעבודה עקב סיבות שאינן בשליטתו. התפטרות מהעבודה שמזכה את העובד בפיצויי פיטורים היא "התפטרות כדין פיטורים".
לפניה ישירה אל משרד עו"ד ומגשרים בן שטרית פילוסוף, לחץ/י כאן
זכויות של עובדות לאחר לידה
בית המשפט יפסוק פיצויי פיטורים לעובדת אם השופט שיושב בדין יתרשם שההתפטרות נועדה לצורך הטיפול בילד. בחוק נקבעו שני תנאים מצטברים שהעובדת צריכה לעמוד בהם לצורך קבלת פיצויי פיטורים והם היותה לאחר לידה כאשר התפטרותה מהעבודה התבצעה לצורך הטיפול בילד.
התפטרות של הורה
סעיף 7(א) לחוק פיצויי פיטורים מתייחס לתרחיש של עובדת שהתפטרה מעבודתה תוך תשעה חודשים מיום הלידה כדי לטפל בתינוק. החוק קובע כי במקרה כזה יראו את ההתפטרות כפיטורים בכל הנוגע לחוק פיצויי פיטורים. סעיף החוק מבוסס על תכלית סוציאלית שלפיה יש ליצור תנאים שבהם העובדת תוכל לטפל בילד ועם זאת עדיין תקבל את פיצויי הפיטורים.
התפטרות בעקבות מצב בריאותי של עובד או של בני משפחתו
אם עובד התפטר מעבודתו בשל מצב בריאותי לקוי של בן משפחתו או שלו, התפטרותו מעבודה תזכה אותו בפיצויי פיטורים. עם זאת, העובד יצטרך להוכיח את התקיימות החריג לחוק. בפסיקת בתי הדין לעבודה גובשו תנאים אשר בהתקיימם העובד יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים מהמעסיק. במסגרת זו ייבחנו ממצאים רפואיים, תנאי עבודתו של העובד ונסיבות נוספות שלפיהן ניתן לבחון האם ההתפטרות של העובד נבעה מסיבות בריאותיות, הייתה מוצדקת ועל כן מזכה את העובד בפיצויי פיטורים.
התפטרות עקב העתקת מקום מגורים
לפי הוראות סעיף 8 לחוק פיצויי פיטורים, התפטרות עובד שנבעה מהעתקת מקום מגורים בנסיבות מסוימות, תזכה אותו בפיצויי פיטורים. עם זאת, יובהר כי לא בכל מקרה של התפטרות עקב מקום מגורים תהיה לעובד זכות לדרוש ממעסיקו פיצויי פיטורים. הסיבות המוכרות על פי החוק אשר מזכות את העובד בפיצויי פיטורים במקרה של התפטרות עקב העתקת מקום מגורים כוללות בין היתר נישואין, מעבר מיישוב שאינו חקלאי ליישוב חקלאי, מעבר מיישוב שאינו באזור פיתוח ליישוב שנמצא באזור פיתוח וזאת בכפוף לכך שהעובד יגור לפחות 6 חודשים ביישוב שאליו עבר.
התפטרות בשל שהייה במקלט לנשים נפגעות אלימות
בהתאם לסעיף 7א’ לחוק פיצויי פיטורים, עובדת שהתפטרה מעבודתה לאחר שנת עבודה מלאה אצל המעסיק בשל שהותה במקלט לנשים נפגעות אלימות, רשאית לדרוש ממעסיקה פיצויי פיטורים. לצורך גיבוש זכאות לפיצויי פיטורים במקרה כזה, העובדת צריכה להשלים שנת עבודה מלאה אצל המעסיק, כאשר סיבת התפטרותה מהעבודה היא שהותה במקלט לנשים מוכות למשך 60 יום לפחות לפני התפטרותה.
אי חידוש חוזה עבודה
עובד שהיה מועסק אצל מעסיק במשך תקופה קצובה וחוזה העסקתו הסתיים עם תום התקופה, הפסקת עבודתו תיחשב לפיטורים על כל המשתמע מכך לעניין זכאות לפיצויי פיטורים. אם העובד סירב להאריך את חוזה העבודה למרות הצעת המעסיק, הוא יפסיד את זכאותו לפיצויי פיטורים. חשוב לציין כי ההצעה להמשיך את חוזה ההעסקה חייבת להתבצע מטעם המעסיק לפחות שלושה חודשים לפני פקיעת החוזה.
הרעת תנאים מוחשית במקום עבודה
סעיף 11 (א) לחוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד אשר התפטר מעבודתו עקב הרעה מוחשית בתנאי עבודתו, או בשל נסיבות אחרות שביחסי עבודה שבהן אין לדרוש ממנו שימשיך בעבודה, ייחשב כאילו פוטר מעבודתו. כדי לבחון האם אכן התקיימה הרעת תנאים מוחשית בתנאי העבודה ייבחנו כלל הנסיבות שהובילו את העובד להתפטר.
כדי לקבוע שאכן התקיימה הרעה מוחשית בתנאי עבודתו של העובד, תחושתו הסובייקטיבית של העובד בדבר הרעה התנאי עבודתו אינה מספיקה. העובד יהיה מחויב להוכיח שקיימת תשתית עובדתית אובייקטיבית אשר תומכת בגרסתו. בהמשך, בית המשפט יבדוק את התשתית העובדתית ויקבע אם אכן ניתן ללמוד ממנה על הרעה מוחשית בתנאי העבודה של העובד שהתפטר.
גיוס לשירות לאומי או לשירות צבאי סדיר
סעיף 11(ג) לחוק פיצויי פיטורים, קובע כי עובד שהתפטר מעבודתו בעקבות גיוסו לצה"ל או עובדת אשר התפטרה מעבודתה עקב הצטרפותה לשירות לאומי, יהיו זכאים לפיצויי פיטורים.
הוצאה כפויה של עובד לחל"ת
משבר הקורונה והגבלות הממשלה שהגיעו בעקבותיו, הובילו לירידה משמעותית בהיקף הפעילות העסקית במשק. בעקבות זאת, מעסיקים רבים שביקשו לצמצם את הוצאותיהם במהלך תקופה זו החליטו להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום. יובהר כי הוצאת עובד לחל"ת בהיעדר הסכמה מצידו היא בגדר הרעה מוחשית בתנאי העבודה.
אם עובד מחליט להתפטר מהעבודה עקב הרעת התנאים הוא יוכל לקבל פיצויים מהמעסיק. הזכאות לפיצויים במקרה זה מותנית בהשלמת שנת עבודה מלאה אצל המעסיק. גם במקרה כזה, העובד יידרש להודיע למעסיקו אודות כוונתו להתפטר מהעבודה עקב ההרעה בתנאי העסקתו ולאפשר למעסיק לחזור בו מההחלטה להוציאו לחופשה ללא תשלום. אם המעסיק תיקן את ההרעה בתנאים, אך העובד החליט להתפטר מהעבודה בכל זאת, תישלל ממנו הזכות לפיצויי פיטורים.
בפועל, ככל שעובד יתפטר בסמוך יותר למועד שבו קיבל את ההודעה על הוצאתו לחל"ת, יהיה לו קל יותר להוכיח קיומו של קשר סיבתי בין הוצאתו לחופשה ללא תשלום ובין התפטרותו מהעבודה. בעת קבלת הודעה על הוצאה לחל"ת מצד המעסיק, רצוי לפנות לעורך דין מקצועי בעל ניסיון רב בתחום דיני העבודה כדי לקבל ייעוץ משפטי מקצועי, ליווי וסיוע במיצוי הזכויות מול המעסיק.
משרד עו"ד ומגשרים בן שטרית פילוסוף עוסק בדיני עבודה, ייעוץ משפטי וייצוג של עובדים ומעסיקים, פיצויי פיטורים, הלנת שכר, פיטורים שלא כדין, דמי הבראה, שעות נוספות, ייצוג בשימוע ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.