שותפות עסקית היא כלי רב עוצמה לשילוב יכולות עסקיות ופיננסיות בין גורמים שונים, להקמתם של מיזמים. החברות המצליחות בעולם קמו כשותפות בין אנשים וישויות משפטיות שונות, אולם לא פעם מתגלעים סכסוכים וחילוקי דעות מהותיים בין שותפים, שעלולים להביא לפירוק השותפות. מהם הפתרונות השונים לניהול סכסוכים בין שותפים עסקיים? עו"ד אהוד ויסברוד, מתמחה במשפט מסחרי, בורר ומגשר מוסמך, מסביר.

לא רבים יודעים, אבל החברות המצליחות בעולם, לרבות ענקיות ההייטק כמו גוגל ופייסבוק, החלו כשותפות עסקית פשוטה בין כמה אנשים.

שותפות עסקית בין אנשים או גורמים עסקיים הינה כלי רב עוצמה המסדיר את היכולת לשלב כישרונות, ידע ומשאבים של גורמים שונים כדי ליצור ולבנות חברה מצליחה, בין אם היא עוסקת בתחומים חדשניים כמו טכנולוגיה והייטק, ובין אם מדובר בעסק בעל מודל ישן ומוכר, כמו חנויות רחוב רגילות.

לא פעם, השותפויות העסקיות האלה קמות בין בעלי הון ומשאבים כלכליים, לבין יזמים בעלי רעיונות מקוריים, ומולידות את ההצלחות העסקיות הגדולות ביותר. אולם, לאורך חיי העסק או החברה, לא פעם גם מתגלעות מחלוקות וסכסוכים בין השותפים השונים, עד כדי איום על המשך קיומה של השותפות או העסק.

לכן חשוב מאוד גם להתכונן וגם לנהל באופן נכון סכסוכים בין שותפים עסקיים, על מנת לצאת במינימום נזק ועם האפשרות להמשיך את העסק גם תוך כדי וגם לאחר הסכסוך עצמו.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין אהוד ויסברוד, לחץ/י כאן

פתרונות לסכסוכים בין שותפים עסקיים - ההסכם

שותפים עסקיים שנקלעו לסכסוך צריכים ראשית לפנות חזרה אל חוזה השותפות שהקים את העסק או החברה שלהם. בדרך כלל, אם אותו חוזה נערך כהלכה, הוא מגדיר את המחויבות של כל צד בהסכם, וחשוב מכך - את הסמכות והאחריות של כל צד בהסכם לאורך חיי השותפות.

בנוסף, הסכמים רבים של הקמת שותפויות עסקיות מפרטים דרכי יישוב מחלוקות מוסכמות, שהן בעצם מפת הדרכים של הצדדים השונים לניהול הסכסוך וליישובו.

בדרך כלל, אותו הסכם גם מגדיר את דרכי ההיפרדות ופירוק השותפות בדרך מוסכמת. הפעלת אותם סעיפים לבדם יכולה לגרום לסכסוך משפטי בין הצדדים, עקב פרשנות סובייקטיבית מנוגדת של שני הצדדים לגבי מחויבותם שלהם לעומת מחויבות הצד השני על פי אותו הסכם - אבל באותה המידה, סעיפים אלו יכולים להיות כלי עזר חשוב בניווט אל הפרידה המבוקשת.

על מנת לנהל נכון סכסוכים בין שותפים עסקיים, לפחות בתחילתם, יש לנהל משא ומתן פתוח בין הצדדים. משא ומתן כזה יכול לחדד את תחומי ההסכמה והמחלוקת ביניהם, ולהוליד הסכם חדש שיכול לשקם את הפעלת העסק על ידי השותפים השונים, או להביא לפרידה מוסכמת ביניהם.

עו"ד אהוד ויסברוד, מתמחה במשפט מסחרי, מגשר ובורר מוסמך, אומר כי "הסכם ייסוד השותפות, אם קיים, הינו כלי מרכזי ובסיסי בניהול סכסוכים בין שותפים עסקיים, ודרך לקיצור הסכסוכים הללו תוך הובלת הצדדים לפתרונות מגוונים של אותו סכסוך – בין אם מדובר בהמשך השותפות במתכונת שונה, או בפירוקה".

פתרונות לסכסוכים בין שותפים עסקיים – גישור

כלי אפשרי ומאוד פופולארי לניהול ויישוב סכסוכים בין שותפים עסקיים הינו שימוש בשירותי גישור. בגישור, הולכים הצדדים אל מגשר/ת מוסמך/ת, מציגים את טענותיהם ואת האינטרסים שלהם בפני המגשר/ת – ואז המגשר/ת בונה הצעה המנסה לכסות על מקסימום הצרכים והאינטרסים של הצדדים השונים בסכסוך.

בעת ניהול הליך גישור, הצדדים נפגשים ביחד ולחוד עם המגשר/ת, כך שניתן להציג בפניו גם טענות שלא נוח להציג בפני הצד שכנגד.

חשוב לציין כי בהליך גישור אין חובה על מי מהצדדים להסכים להצעת הגישור שנבנתה והוגשה לצדדים, וכי למעשה זוהי המלצה בלבד לסיום מהיר וזול יותר של הסכסוך, ביחס לאלטרנטיבה המשפטית של ניהול תביעה בין הצדדים.

עו"ד ויסברוד: "ניהלתי כמה הליכי גישור בין שותפים עסקיים, במגוון מחלוקות עסקיות – החל ממחלוקות כספיות בין הצדדים וכלה ברצון לפרק שותפויות עסקיות. מה שמיוחד בהליכי גישור הוא שהוא אמנם מסתמך על הסכם הקמת השותפות המקורי, אך לא בהכרח מחויב לכל תוכנו. הרעיון בגישור הוא להציע פתרונות 'מחוץ לקופסא', כזה המשאיר בידי הצדדים כמה שיותר משאיפותיהם, תוך בניית פשרה הוגנת שמונעת ניהול משפט ארוך ויקר על ידם".

פתרונות לסכסוכים בין שותפים – בוררות

כלי אחר שמאוד נפוץ בעולם הסכסוכים בין שותפים הינו בוררות. למעשה, בהסכמים רבים על הקמת שותפות עסקית כלי הבוררות מופיע כחלק מן ההסכם, למקרה של התגלעות מחלוקת בין הצדדים החתומים על ההסכם.

במקרה כזה, כמעט תמיד, סכסוכים בין שותפים עסקיים יגיעו להכרעת בורר או בוררת. להבדיל מגישור, בהליך בוררות ישנה הסכמה מראש של כל הצדדים לקבל את הכרעת הבורר. בתי המשפט לא רק שכמעט ואינם מתערבים בפסקי בוררות, אלא מחייבים הליכי בוררות במקרה בהם הסכמי ייסוד השותפות קובעים שבוררות היא דרך יישוב מחלוקות עתידיות בין השותפים.

בדרך להליך בוררות יש לוודא כי לבורר אין ניגוד עניינים עם אחד או יותר מהצדדים בסכסוך. לא פחות חשוב לבדוק את היסטוריית הפסיקות של הבורר או הבוררת, על מנת לנסות ולהעריך את גישתו לסוגים שונים של סכסוכים עסקיים ובכך להעריך את סיכויי הניצחון בבוררות.

יחד עם זאת, יש לציין כי לפעמים בית המשפט מפנה צדדים בסכסוכים בין שותפים עסקיים לבוררות, וכי לא פעם בית המשפט עצמו בוחר את זהות הבורר בתיק.

כמשתמע מהגדרת הבוררות, מדובר בהכרעה בין צדדים, ולא בהצעת פשרה. הסכם ייסוד השותפות משחק תפקיד מרכזי יותר בהליכי בוררות מאשר בהליכי גישור.

עו"ד ויסברוד: "בין גישור לבוררות, בוררות דומה יותר להליך משפטי מלא מאשר גישור. הצדדים שוטחים את טענותיהם בפני הבורר, והוא מכריע בסוגיה. כאשר ישבתי בכמה תיקים כבורר, ניסיתי כמובן להציע פשרות בין הצדדים, אולם בסופו של דבר היה צורך להכריע הן לפי הראיות והטענות שהוצגו, והן לפי ההסכם שייסד את השותפות מלכתחילה. מה שבטוח, על שני הצדדים להתכונן להליך בוררות כאילו היה הליך משפטי בבית המשפט, לפחות ברמה של הצגת הטיעונים והראיות".

פתרונות לסכסוכים בין שותפים עסקיים – תביעה משפטית

הכלי האחרון, שצריך להיות גם מוצא אחרון, לניהול סכסוכים בין שותפים עסקיים, הינו תביעה משפטית ביניהם. זהו הליך ארוך ויקר ביחס ליתר האלטרנטיבות, אולם לעיתים אין ברירה אלא לבקש את הכרעת בית המשפט בסכסוכים אלו.

במקרים רבים, בית המשפט ינסה להתחמק ממתן הכרעה, ולהפנות את הצדדים למשא ומתן ישיר, גישור או בוררות. על הצדדים לשקול את הצעת בית המשפט בנושאים אלו, שכן סירוב מוחלט לנסות ללכת בדרכים אלו עלול להיתפס על ידי בית המשפט באור שלילי וכהכבדה על מערכת המשפט.

ניהול תביעה משפטית מצריך ידע, ניסיון, מומחיות – וגם זמן וכסף רב. תביעות בין שותפים עסקיים, במיוחד בתיקים מורכבים, עלולים להימשך שנים. לכן חשוב לשקול היטב את כדאיות ניהול ההליך על פני הגעה לפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט.

בסכסוך המשפטי בין השותפים העסקיים, יעמוד הסכם ייסוד השותפות בין הצדדים במרכז הדיון, לצד הראיות בדבר התנהלות הצדדים לאורך חיי השותפות. בית המשפט למעשה יבחן את שני הדברים: הבטחת הסכם השותפות לעומת מידת עמידתם של הצדדים בהסכם עצמו בפועל.

עו"ד ויסברוד: "אין לי ספק שניהול משפט צריך להיות מוצא אחרון בניהול סכסוכים בין שותפים עסקיים, אם כי הוא לפעמים בלתי נמנע בסופו של דבר. חשוב לומר כי בעולם המשפט, אדם יודע כיצד הוא נכנס לבית המשפט, אולם עד להכרעת הדין אינו באמת יודע כיצד יצא ממנו. בבית המשפט מנהלים משפט, ולאו דווקא צדק. הכרעת הדין נעשית על פי ההסכמים הקיימים בין הצדדים ועל פי הראיות על עמידתם בהסכמים אלו והכל כפוף למערכת חוקים ודינים החלים בכל מקרה באופן קונקרטי".

נקלעתם לסכסוך עם שותפיכם העסקיים? חושבים לתבוע מי משותפיכם העסקיים? חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין מבין עניין, העוסק בעולם משפטי מורכב זה, לפני נקיטה בהליכים כלשהם.

עורך הדין אהוד ויסברוד (צילום: נטלי פישר)
עורך הדין אהוד ויסברוד|צילום: נטלי פישר

עו"ד אהוד ויסברוד, העוסק במשפט אזרחי-מסחרי, מגשר מוסמך ובורר הרשום במרשם הבוררים של לשכת עורכי הדין, יכול לסייע בהתייעצות ראשונית ללא תשלום בכל שאלה של פירוק שותפות עסקית מכל הסוגים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.