מבחינה עקרונית רכב הוא מותרות. לנסוע לעבודה אפשר גם באוטובוס, ברכבת או במונית. פעם המדינה התייחסה לנושא עלות על רכב בדיוק כך - יש לך רכב? אתה לא יכול לקבל הבטחת הכנסה, יש לך רכב? ההוצאה לפועל תגיע לקחת אותו ממך אם לא תעמוד בהחזר החובות שלך.

אין ספק שהיום כל בר דעת שקורא שורות אלה מבין כי ההיגיון מהם והלאה. רכב הוא כבר מזמן לא מותרות, להיפך, ישנם מקרים שהרכב הוא כלי הפרנסה העיקרי של האדם והיכולת לנוע ממקום למקום היא קריטית ליכולת שלו להתפרנס.

לפניה ישירה אל משרד עורכי הדין אלגבי אגבלי ושות', לחץ/י כאן

הקשר בין חידוש רישיון נהיגה להוצאה לפועל

את הקשר בין אחזקת רכב, רישיון נהיגה והוצאה לפועל נצטרך לפרק תחילה בכדי שנוכל להסביר את הדברים. לשם כך, פנינו לעזרתו של עו"ד אגבלי חן שמתמחה בליוויי חייבים ותהליכי חדלות פירעון. ביקשנו תחילה הסבר על הקשר בין רישיון נהיגה לבין חובות בהוצאה לפועל.

עו"ד אגבלי חן מסביר: עד כה ניתן להטיל על חייבים בהוצאה לפועל הגבלות על רישיון הנהיגה. אפשר למנוע מחייב לחדש את רישיון הנהיגה שלו או לחלופין לשלול את רישיון הנהיגה שלו ולקחת ממנו את חופש התנועה. אני אסביר: אדם שיש לו חוב בהוצאה לפועל, רשאי רשם ההוצאה לפועל להגביל את זכותו של החייב לקבל, להחזיק או לחדש רישיון נהיגה.

הגבלה זו יכולה להינתן בשלושה מקרים בלבד: האחד אם נמצא כי החייב הוא בעל יכולת המשתמט מתשלום החוב והחובות שלו במצטבר הם מעל ל500 שקלים. המקרה השני הוא חייב שחובו נובע מאי תשלום מזונות, גם כאן יש יוצאים מהכלל. המקרה השלישי הוא שהחייב משתמט מתשלום חובו מעל לשישה חודשים ממועד המצאת האזהרה לחייב.

הבנו, אז אם אתה חייב כסף ויש לך תיק בהוצאה לפועל, אפשר לקחת לך את הרישיון. אבל אנחנו יודעים ולא מאתמול שברגע שיש תיק בהוצאה לפועל, אנחנו נצטרך לוותר על הסובארו הישנה שעומדת לנו בחנייה. כלומר, חייבים בהוצאה לפועל אינם מורשים לחופש התנועה ואת התנהלות היומיומית שלהם הם יצטרכו להתאים ללוח הזמנים של אגד במקרה הטוב, או ללכת ברגל ממקום למקום במקרה הפחות טוב.

עו"ד אגבלי חן מסביר: אז זהו, זה כבר לא נכון לחלוטין. בחוק ההוצאה לפועל (נגיף הקורונה החדש - תיקון מס' 68 והוראת שעה), התשפ"א-2020 נקבע כי לא יינקטו הליכים לעיקול רכב לפי סעיף 21א לחוק העיקרי, למעט עיקול ברישום של רכב במשרד הרישוי. אני אתרגם את זה למילים פשוטות. אם פעם החייב היה צריך להיפרד מהרכב שלו ולראות כיצד הוא נמכר במכרז פתוח לטובת צמצמו החוב שלו, הרי שהיו הדברים השתנו. העיקול של הרכב נעשה בשיטת הרישום בלבד.

רגע, לא הבנו, כלומר מעקלים את הרכב אבל משאירים אותו אצל החייב. מעקלים מבלי לעקל, איך עושים את זה?

לעקל את הרכב מבלי לעקל את הרכב

עו"ד אגבלי חן מסביר: משרד המשפטים קידם את המהלכים לביטולם של עיקולי רכב פיזיים. כלומר, החייב מקבל הערת עיקול ברישיון הרכב בכדי למנוע ממנו למכור את הרכב לא לשם החזרת החוב. במצב כיום, לאחר התיקון תירשם הערה במשרד הרישוי כי רכבו של החייב מעוקל, אך בפועל הרכב ימשיך לשרת את החייב ולאפשר לו להמשיך ולהתקיים בכבוד ולשמור על חופש התנועה שלו. ברגע שהחייב ירצה למכור את הרכב או להעביר בעלות, הוא לא יוכל לעשות זאת עד אשר ישלם את חובו המלא.

אין ספק שזוהי בשורה לחייבים להוצאה לפועל. נוסיף ונספר כי משרד המשפטים מקדם בימים אלה תהליכים לביטול עיקול רישיונות הנהיגה של החייבים. כפי שמסבירים במשרד המשפטים, מגבלה על רישיון הנהיגה היא מגבלה מהותית על חופש התנועה של החייב ועל היכולת שלו לשמור על שגרת תעסוקה יומיומית. מעבר לכך היא אינה מביאה תועלת לפירעון החוב ולכן מלבד הקושי שנוצר על החייב, אין כל טעם בעיקולים מעין אלה.

עו"ד אגבלי חן טוען כי נראה שמאז הקורונה והמשבר הכלכלי שלא פסח כמעט על אף אחד, יש תנועה במערכות המדיניות לטובת החייבים. יש באוויר תחושות של חמלה והבנה כלפי החייבים. אנחנו כמשרד עורכי דין המתמחה כבר שנים בליווי חייבים אל מול ההוצאה לפועל, תהליכי חדלות פירעון ועוד, תומכים בחקיקה החדשה שמסתמנת בעקבות משבר הקורונה בכל הנוגע לניסיון להביא את החייב למצב בו יוכל להחזיר את חובותיו. אין ספק כי ביטול עיקול הרכבים בפועל הוא צעד מבורך, עכשיו צריך להמשיך ולפעול לטובת ביטול עיקול הרישיון.

עורך הדין חן אגבלי (צילום: מיה טנר - האריה החופשי הפקות)
עורך הדין חן אגבלי|צילום: מיה טנר - האריה החופשי הפקות

עו"ד חן אגבלי, מתמחה בליווי ובייצוג חייבים בהליכי חדלות פירעון לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש. עו"ד חן אגבלי מנהל את המרכז לפשיטת רגל ומחיקת חובות. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.