משבר הקורונה, שנראה כמאיים לחזור לחיינו שוב, הותיר אחריו הרס כלכלי רב עבור יחידים, משפחות ועסקים רבים. בתקופת המגיפה הוכרז במשק על 'תקופת חרום' שבה הרשויות המקומיות והארציות, גופים מוסדיים, הבנקים ועוד, עצרו את הליכי הגבייה שלהם אל מול האזרחים. ואכן בתקופה זו חלה ירידה בפתיחת תיקי הוצאה לפועל כנגד חייבים. אבל, עם פתיחתו המחודשת של המשק, חזרו המוסדות השונים אל בעלי החוב, לגבות את חובם. עם זאת, המשק לא חזר עדיין לעבודה מלאה ורבים מצאו עצמם מחוץ לעולם התעסוקה, ללא עבודה ועם קושי אמיתי למצוא מקור פרנסה.
מומחים מצביעים על כך שמציאות כלכלית זו, תביא עמה עלייה משמעותית בהיקף הפניות לסיוע המשפטי בהליכי הוצאה לפועל וחדלות פירעון. התחזיות האופטימיות מצביעות על עלייה של כ-35% בפתיחת תיקי חדלות פירעון, ואילו התחזיות הפסימיות מצביעות על עלייה של יותר מ-50% בפתיחת תיקי חדלות פירעון בשנתיים הקרובות.
לפניה ישירה אל משרד עורכי הדין אלגבי אגבלי ושות', לחץ/י כאן
רגע, מה חדלות פירעון, התכוונתם לפשיטת רגל?
כן ולא. נתחיל בהגדרה של חדלות פירעון. זה הוא למעשה מקרה בו אדם (שאינו תאגיד), מגיע למצב שאין הוא מסוגל לשלם את חובותיו במועד או מי ששווי התחייבויותיו גבוה משווי נכסיו. עד לתאריך ה-15.9.2019 אדם אשר היה מגיע למצב של אי יכולת עמידה בתשלומים נכנס תחת פקודת פשיטת רגל, לאחר תאריך זה נכנס החייב תחת חוק חדלות פירעון. בכדי להבין את המשמעות של החלפת פקודת פשיטת הרגל בחוק חדלות הפירעון, פנינו לעו"ד אגבלי חן, מומחה בתחום חדלות הפירעון ומלווה שנים רבות חייבים שנקלעו למציאות בלתי אפשרית אל מול נושים כמו בנקים, מוסדות המדינה ועוד.
אז מה ההבדל בין פקודת פשיטת רגל לבין חוק חדלות הפירעון (חדל"פ)?
עו"ד אגבלי מסביר: "זו אותה הגברת בשינוי אדרת, הרי גם פקודת פשיטת הרגל וגם חוק חדלות פירעון עוסקים ביכולת של החייב להחזיר את חובו, תוך ראיית האינטרסים של הנושים ושל החייב עצמו ומציאת איזון וצדק כלפי שני הצדדים. עם זאת, חוק חדלות פירעון הביא עמו שינוי מהותי ביחס של כל מערכת המשפט אל ההליך של פשיטת הרגל כפי שהכרנו עד כה.
בראש ובראשונה, החוק מגלם שינוי תפיסתי בנוגע למטרות ההליך כולו. לצד המטרה המסורתית של ניהול הליך הסדרת חובות החייב לנושיו, נקבע מפורשות כי מטרת החוק החדש היא גם שיקום כלכלי של היחיד. זה הוא שינוי מהותי בתפיסה של המערכת כולה את מקומו של החייב ואת הצורך בשיקומו ובהחזרתו כאדם התורם לכלכלת המשק, מהר ככל הניתן".
אז אנחנו מבינים מהדברים של עו"ד אגבלי שהחוק מטיב עם החייב, אבל איך בדיוק זה בא לידי ביטוי בשטח?. הרי גם פקודת פשיטת הרגל, באופן כזה או אחר באה לפתור מצב שבו אדם לא יכול להחזיר את חובותיו. מה בכל זאת ההבדל?
עו"ד אגבלי מרחיב ומסביר כי לפני הרפורמה בפשיטת רגל היה לוקח שבע עד שמונה שנים לסיים את ההליך. זה הוא זמן לא מבוטל שבו החייב נמצא תחת הגבלות שונות, לדוגמא אי יכולת שימוש בכרטיס אשראי. לאחר הרפורמה הראשונה ההליך קוצר לשלוש שנים ובערך 70 תשלומים בתוכנית הפירעון של החייב. לאחר רפורמה שנייה, ההליך קוצר עוד יותר ועמד על 18 חודשים ו-60 חודשי תוכנית פירעון. חוק חדלות פירעון, הביא עמו בשורה מדהימה וכיום תחת חוק זה ההליך קוצר ל-12 חודשים ותוכניות פירעון של 36 חודשים.
שינויים נוספים שהביא חוק חדלות פירעון
ההסברים של עו"ד אגבלי גרמו לנו ללכת ולחקור לעומק את נושא חוק חדלות הפירעון לעומת פקודת פשיטת הרגל, מצאנו הבדלים מהותיים נוספים שכדאי שתכירו. אחד השינויים המרכזיים הוא מקומו של מוסד ההוצאה לפועל בהליך זה. חוק חדלות פירעון מרחיב את הסמכות הרשמית של ההוצאה לפועל לנהל הליך חדלות פירעון ולתת הפטרים לחייבים שהחובות שלהם אינם עולים במצטבר על סך של 150,000 ₪. כמו כן, תפקידיו וסמכויותיו של כונס הנכים הרשמי (הכנ"ר) הורחבו משמעותית בניהול ההליך והחוק החדש נותן לו סמכויות רחבות, מעין סמכויות שיפוטיות.
שינוי מהותי נוסף שהביא עמו חוק חדלות הפירעון ביחס לפקודת פשיטת הרגל, הוא הבטחת 'דמי מחייה בכבוד' לחייב עצמו ושינוי ההגנה על דירת מגורים. כלומר, חוק חדלות פירעון נתן כוח רב בידי הכנ"ר, אך גם חיזק וקיבע את זכויותיו של החייב לכבוד בסיסי ולמחייה בכבוד.
שאלנו את עו"ד אגבלי איך לדעתו הקורונה תשפיע על חוק חדלות הפירעון ומה הוא צופה בעתיד הקרוב, בהתבסס על ניסיונו רב השנים.
עו"ד אגבלי מסביר: "מייד לאחר כניסת החוק וללא כל קשר התחילה שנת הקורונה. אני צופה ביחד עם כל המומחים בשוק כי תהיה עלייה גבוהה במספר החייבים שלא יצליחו לעמוד בהחזר החובות שלהם. מכאן, שאני מחזק את התחזיות הפחות אופטימיות, של עלייה במספר תיקי חדלות הפירעון בזמן הקרוב. תראו, אנשים עדיין מצליחים להתמודד עם החזרי החובות, דוחים חוב כזה או אחר, מעבירים מכיס לכיס, אבל מי שנפגע מהקורונה יודע שהשמיכה קצרה ויגיע היום שבו הכיסים יתרוקנו לחלוטין והנושים יתחילו לדפוק בדלת.
אז מה ההמלצה שלך לאותם חייבים שנאבקים כל בוקר בניסיון להחזיר את החובות שלהם?
עו"ד אגבלי: "אני חושב שאם אתה או את יודעים שהחובות שלכם הפכו למפלצת שמאיימת לבלוע כל חלקה טובה בחייכם, זה הזמן לעצור את הטירוף ולשקול תהליך חדלות פירעון. אני לא ממליץ להיכנס להליך זה לבד, אני ממליץ לכל אדם במצב זה להגיע לייעוץ אצל עו"ד שמתמחה בהליכים אלה. תוך שנה אתם יכולים להיות מעברו השני של הר הצרות. צריך להבין שיש גם משמעויות לתהליך חדלות פירעון עבור החייב לגבי עתידו. לדוגמא, הקושי לקבל בעתיד אשראי מהבנקים, משכנתא ועוד. אבל מי שהגיע לקצה היכולת שלו יודע שהעתיד מכוסה בעננה שחורה ומה שחשוב כרגע הוא להציל את עצמו ואת משפחתו מהליכי הוצאה לפועל, ממעקלים ומהידרדרות לעוני.
אנחנו מאמצים את ההמלצה של עו"ד אגבלי ומוסיפים, הקורונה יצרה ותמשיך לייצר גם בהמשך לחץ רב על הפניות לבית המשפט של חייבים שנקלעו לחדלות פירעון. כפי שראיתם, פקודת פשיטת הרגל עברה גלגולים רבים עד שהגיעה לצורתה הנוכחית, כחוק חדלות פירעון. כמו שאנחנו מכירים את המדינה שלנו, אנחנו צופים שחוק זה עוד ישתנה מספר פעמים והפעם לא בטוח שלטובת החייב עצמו. לכן, נוסיף את ההמלצה שלנו לזו של עו"ד אגבלי ונאמר שמי שלא ינצל את ההזדמנות עכשיו עלול להפסיד את הרכבת.
עו"ד חן אגבלי, מתמחה בליווי ובייצוג חייבים בהליכי חדלות פירעון לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש. עו"ד חן אגבלי מנהל את המרכז לפשיטת רגל ומחיקת חובות. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.