במדינת ישראל כל העובדים מבוטחים במסגרת ביטוח תאונות עבודה של המוסד לביטוח לאומי. תכליתו של ביטוח תאונות עבודה היא לסייע לעובדים שנפגעו במסגרת עבודתם ולהעניק להם פיצוי עבור אובדן ההכנסה שנגרם להם בעקבות פגיעתם בתאונה.

במסגרת הוראות סעיף 80 לחוק הביטוח הלאומי, תאונת עבודה מוגדרת כתאונה שאירעה לעובד במהלך עבודתו ובעקבותיה. בכל הקשור לעובד עצמאי החוק קובע כי מדובר בתאונה שאירעה לעובד תוך כדי עיסוקו במשלח ידו וכתוצאה ממנו. עובדים רבים לא מודעים לכך כי גם תאונת דרכים שאירעה לעובד בדרכו מהבית לעבודה, בדרכו חזרה מהעבודה לבית או במעבר שהעובד ביצע בין שני מקומות עבודה שבהם הוא מועסק, ניתן יהי גם לתבוע את הביטוח הלאומי בענף נפגעי עבודה במקביל לתביעה נגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב בו נהג בביטוח חובה.

עובד שנפגע בתאונת עבודה זכאי לקבל טיפול רפואי ראשוני ללא עלות כאשר המענה הרפואי הראשוני יכול להינתן באמצעות קופת חולים, מד"א, מרפאה לרפואה דחופה או בית חולים אשר נמצאים בסמיכות למקום שבו אירעה התאונה. חשוב לציין כי עובד שנפגע בתאונת עבודה שהוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי יהיה פטור מתשלום השתתפות עצמית עבור טיפול רפואי שיקבל בקופת החולים שאליה הוא משתייך.

לפניה ישירה אל עורכת דין שני חזון ויסמן, לחץ/י כאן

תביעה לקבלת דמי פגיעה

עובד שנפגע בעבודה עלול לסבול מפגיעה ניכרת ביכולתו לעבוד ולהשתכר בכוחות עצמו ולכן הוא זכאי לקבל דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי עבור התקופה שבמהלכה הוא נעדר מהעבודה. דמי פגיעה ישולמו לעובד עבור תקופה מקסימלית של 91 ימים. כדי לקבל את דמי הפגיעה, העובד יידרש להגיש למוסד לביטוח לאומי אישור רפואי שקובע כי כתוצאה מהפגיעה אין ביכולתו לעבוד. נוסף על כך, העובד יצטרך להציג לביטוח הלאומי תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה או דוח מחדר מיון או תעודה רפואית מבית חולים אשר פורטו בהם הפגיעות שנגרמו לו בתאונה תוך ציון התקופה שבמהלכה הוא לא יהיה מסוגל לעבוד.

בתביעתו לדמי פגיעה העובד יצטרך לפרט מה היו נסיבות התאונה ולציין מתי הפסיק לעבוד בעקבות הפגיעה. את התביעה לדמי פגיעה יש להגיש תוך שנה מהתאונה והגשתה באיחור עלולה לפגוע בזכאות לדמי פגיעה ולעיתים אף לגרום להפחתת סכום גמלת הנכות שיקבל העובד אם ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי תקבע לו אחוזי נכות.

תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה

עובד שסבור כי נותרה לו נכות קבועה או זמנית לאחר תאונת עבודה, והמוסד לביטוח לאומי קיבל את תביעתו לתשלום דמי פגיעה, יוכל להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה, אליה יצטרך לצרף אישורים רפואיים, תוצאות בדיקות רפואיות וכל מסמך נוסף שמתייחס למגבלות שמהן הוא סובל בעקבות התאונה. חשוב להקפיד להגיש את התביעה תוך שנה ממועד התאונה שכן הגשתה באיחור עלולה לפגוע בזכויות של המבוטח.

ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי

לאחר הגשת תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה, העובד יקבל זימון להופיע בפני ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי. הוועדה תבחן את המסמכים הרפואיים בעניינו של העובד, תבצע לו בדיקה קלינית ולפי ממצאיה תקבע את אחוזי הנכות הרפואית שנותרו לו בעקבות התאונה.

אם תיקבע לעובד נכות קבועה בשיעור נמוך מ-9%, לא ישולמו לו תגמולים, אולם ככל שתיקבע לו נכות קבועה בשיעור של יותר מ-9% ועד ל-19%, העובד יקבל מענק נכות חד פעמי. נכות קבועה בשיעור של 20% או יותר תזכה את העובד בקצבת נכות חודשית קבועה, וזאת ללא קשר לשכרו לאחר התאונה. חשוב לציין כי ניתן לערער על החלטת הוועדה הרפואית ולבקש להיבדק בשנית על ידי ועדת ערר, כאשר במקרים של טעות משפטית ניתן לערער על החלטת הוועדה הרפואית לבית הדין לענייני עבודה.

תאונת עבודה שקרתה כתוצאה מרשלנות המעסיק

אם תאונת העבודה שאירעה לעובד קרתה עקב רשלנות המעסיק, העובד יוכל להגיש תביעת פיצויים נגד המעסיק והמבטחת שלו. כדי לזכות בתביעה העובד יצטרך להוכיח שמעסיקו התרשל כלפיו והפר את החובות המוטלות על מעסיק לצורך שמירה על ביטחון עובדיו, כי נגרם לו נזק כתוצאה מהתאונה ושקיים קשר סיבתי בין התרשלות המעסיק ובין הנזק.

עובדים רבים שנפגעים בעבודה לא מודעים לכך שהם מכוסים בביטוחים נוספים, מעבר לביטוח שמעניק המוסד לביטוח לאומי. סוגי הביטוח הנפוצים כוללים בין היתר ביטוח תאונות אישיות, ביטוח של קרן פנסיה, ביטוח מנהלים ועוד. בכפוף לעמידה בתנאי הפוליסות, ביטוחים אלו עשויים לזכות את העובד בתגמולים נוספים מעבר לתגמולים שקיבל מהמוסד לביטוח לאומי.

קבלת ייעוץ משפטי איכותי מעורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום מיצוי הזכויות, בסמוך לאחר פגיעה בתאונת עבודה יכולה לסייע לעובד למצות את זכויותיו מול המוסד לביטוח לאומי, מול חברות הביטוח הפרטיות ומול המעסיק. עורך הדין ייבחן את נסיבות התאונה ואת הגורמים לה, ייבחן את תנאי פוליסות הביטוח הרלבנטיות ויפעל לפי הצורך כדי שהמבוטח יקבל את מלוא הפיצוי שמגיע לו.

רוכב אופנוע נפגע בדרכו מהעבודה הביתה וקיבל 343 אלף שקלים

גבר בגיל 68 נפגע בתאונת דרכים בעת שרכב על אופנועו בדרך חזרה מהעבודה הביתה, כאשר משאית פגעה באופנוע שעליו הוא רכב. כתוצאה מהתאונה האיש עבר אירוע לבבי. עו"ד שני חזון ויסמן שייצגה את הגבר מול המוסד לביטוח לאומי, הגישה בשמו תביעה למוסד לביטוח לאומי ונגד המבטחת של האופנוע.

תיק זה נסגר בפשרה שלפיה הגבר יקבל מחברת הביטוח של האופנוע סך של 57 אלף שקלים נוסף על סכום של 286,655 שקלים שקיבל מהמוסד לביטוח לאומי.

עו"ד שני חזון ויסמן מסבירה, כי במקרה של תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, כלומר תאונה שארעה בדרך לעבודה, בדרך חזרה לעבודה או בזמן העבודה, יש לתבוע את חברת ביטוח החובה של הרכב בו נסעתם וגם את המוסד לביטוח הלאומי.

כמו כן, לדבריה, גם אם התובע הוא אשם בתאונה, חברת הביטוח עדיין תחויב לפצות את הנפגע על הנזקים הגופניים שנגרמו לו.

עורכת הדין שני חזון ויסמן (צילום: תקוה מהבד)
עורכת הדין שני חזון ויסמן|צילום: תקוה מהבד

עורכת דין שני חזון ויסמן עוסקת בייצוג מבוטחים מול המוסד לביטוח לאומי, בייצוג נפגעים בתאונות דרכים ותאונות עבודה, נזקי גוף, תביעות ביטוח ונזקי רכוש. הפגישה הראשונה במשרדה של עורכת הדין שני חזון ויסמן היא ללא תשלום וללא כל התחייבות מצידכם. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.

* לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.