נחקרת במשטרה והחקירה הסתיימה ללא העמדתך לדין ותיק החקירה שנפתח נגדך בחשד לביצוע עבירה, נסגר גם כן. אפשר לנשום לרווחה. אך רגע לפני שמשאירים את הסיפור מאחורינו, יש עוד עניין אחרון שמומלץ לתת עליו את הדעת - שינוי עילת הסגירה של התיק. והאם ניתן להגיש בקשת שינוי עילת סגירת תיק.
אזרחים רבים מגלים כי לחובתם קיים רישום משטרתי בתיקים בהם הם נחקרו. אף על פי שאותם תיקים לא הבשילו לכדי הגשת כתב אישום, הרישום בגינם נשמר במאגרי המשטרה והוא עשוי לפגוע בהם במצבים שונים. כאשר המשטרה מחליטה לסגור תיק חקירה היא מציינת את העילה שבגינה התיק נסגר ולעילה זו חשיבת רבה! בכתבה זו זה נרחיב אודות עילות הסגירה השונות, האפשרות לשנות את עילת הסגירה והמשמעויות הנגזרות מכך.
לפניה ישירה אל עו"ד מורן פינטו-וייס, לחץ/י כאן
מה ההבדל בין רישום פלילי לבין רישום משטרתי?
תחילה עלינו להבחין בין הרישום הפלילי לרישום המשטרתי. רישום פלילי הוא רישום שמשמעותו כי התנהלה חקירה נגדך, הוגש כתב אישום וההליך המשפטי הסתיים בהחלטת שופט. רישום משטרתי, לעומת זאת, הוא קובץ רישומים פנימיים של המשטרה המכיל רישומים בגין תיקי מב"ד (ממתינים לבירור דין) - תיקים בהם ההליך המשפטי טרם החל ולא ברור כלל אם תתגבש תשתית ראייתית להגשת כתב אישום, או תיקי חקירה שנסגרו בעילות כאלה ואחרות.
החוק המסדיר את שני הרישומים הללו הוא חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, תשמ"א-1981. חוק זה קובע כי הרישום הן המשטרתי והן הפלילי חסויים הם, ולאף אדם אין רשות לגלותם אלא בנסיבות מסוימות המתאפשרות על פי החוק.
מהן עילות הסגירה של התיק הפלילי?
במצב בו חקירה במשטרה מגיעה אל סיומה מבלי שהוגש כנגד החשוד כתב אישום בגין העבירה עליה נחקר, התיק הפלילי ייסגר ותישלח אליו הודעה בדבר החלטה שלא להעמידו לדין בנימוק אחד מתוך ארבע עילות הסגירה הבאות:
היעדר ראיות מספיקות (חוסר ראיות).
מכלול נסיבות העניין אינו מצדיק העמדה לדין (חוסר עניין לציבור).
מכלול נסיבות העניין אינו מצדיק המשך חקירה.
סגירת תיק בהסדר מותנה או היעדר אשמה פלילית (חוסר אשמה).
היעדר ראיות מספיקות - כשממצאי החקירה העלו שקיים חשד נגד החשוד, אולם אין די ראיות בכדי לבסס את החשד מעבר לספק סביר, ייסגר התיק בעילת "חוסר ראיות". עילה זו למעשה לא "מנקה" את החשוד מהכתם הפלילי שרובץ עליו מאחר שכשל טכני הוא אשר הוביל לאי הרשעתו של הנחקר בפלילים.
מכלול נסיבות העניין אינו מצדיק העמדה לדין - לעיתים התביעה מחליטה שאין תועלת ציבורית בהעמדתו של אדם מסוים לדין, במקרים אלו כאשר קיים חומר ראייתי מספק להגשת כתב אישום אך האינטרס הציבורי שבאי העמדה לדין גובר בנסיבות העניין על העמדה לדין פלילי - מחליטים לסגור את התיק.
אם נמצא שהאינטרס הציבורי מוביל להפסקתו של ההליך הפלילי מאחר שהחשד הוא למעשה אינו חמור, או בשל נסיבותיו האישיות של החשוד או בשל משאבים מוגבלים של רשויות התביעה, התיק ייסגר בעילה "נסיבות העניין לא מתאימות להעמדה לדין" (עילה שבעברה הייתה מוכרת כעילת "חוסר עניין לציבור").
חוסר אשמה - במקרים בהם ממצאי החקירה העלו כי אין כל ראיה אשר קושרת את החשוד לעבירה, באופן כזה אשר שלא מאפשר לייחס לחשוד כל אשמה, ייסגר תיק החקירה מחוסר אשמה. עילת סגירה זו מנקה את האדם מהכתם הפלילי שכן לא הוכח קשר בינו לבין העבירה בגינה נחקר.
למעט מקרים בהם עילת סגירת התיק הנה חוסר אשמה, יישאר התיק ברישום המשטרתי. רישום זה חשוף לעיניהם של גורמים שונים, ועשוי לפגוע בסיכוייו של אדם להתקבל לתפקידים שונים, וכן לזכות במכרזים ולהתקדם בקריירה המקצועית שלו. חשוד שהתיק נגדו נסגר בעילה שאינה חוסר אשמה רשאי לפנות לתביעה או לגורמי המשטרה בבקשה לשנות את עילת הסגירה לחוסר אשמה, זאת בכדי שהרישום המשטרתי נגדו יימחק לחלוטין ממחשבי המשטרה, והוא יוכל להתנהל ללא עננת החשד הפלילי המרחפת מעליו.
עילת סגירת התיק היא לא אחת קריטית עבור האדם שנחקר שכן רק סגירת התיק מחוסר אשמה מותירה את התיק מחוץ למרשם המשטרתי בעניינו של אדם. למרות העובדה כי מדובר ברישום אשר רק לעיתים נדירות גוף חיצוני מורשה להתוודע אליו, הרי שבמקרים מסוימים המדובר בנקודה קריטית לעתידו התעסוקתי של אדם ולא פעם גם מהווה הדבר נקודה כואבת למדי הפוגעת בו בהיבטים אישיים אחרים.
כיצד נוכל לשנות את עילת הסגירה?
העילה לסגירת התיק היא החלטה של התביעה. החשוד רשאי לפנות אל התביעה בבקשת שינוי עילת סגירה של תיק החקירה בתוך 30 יום ממתן ההחלטה על עילת הסגירה.
הבקשה לשינוי העילה תוגש לאחר שהתקבלו מהמשטרה חומרי החקירה בתיק ועורך דין מקצועי למד את הראיות לעומקן. בקשה לשינוי עילת הסגירה תיסוב, בין היתר, על הצגת ראיות הסותרות את התזה העומדת ביסוד החשדות בתיק, או לשפוך אור חדש.
כמו כן, בקשת שינוי העילה תיסמך לעיתים על נסיבותיו האישיות של חשוד עצמו, הנזק הצפוי להיגרם לו ולעתידו המקצועי נוכח הרישום הפלילי. בקשת שינוי עילת סגירה מנומקת של תיק החקירה מטרתה להטות את דעת התביעה לסגור את התיק בעילה של "חוסר אשמה." אין זה פשוט לשנות דעתה של התביעה לאחר שגיבשה עמדתה, לכן חשוב שהבקשה תהיה מעמיקה, מנומקת ומותאמת לחשוד ספציפי ולנסיבותיו.
אז בואו נסכם
לעילת סגירת תיק חקירה ישנה חשיבות רבה מאחר שרק עילת "חוסר אשמה" תוביל למחיקתו של התיק, ולניקוי החשוד באופן סופי מהכתם הפלילי המרחף מעליו. שיקול הדעת בנוגע לשינוי עילות הסגירה מצוי בידי רשויות התביעה. כדי להעלות את הסיכויים לשינוי עילת סגירה של תיק מומלץ להגיש בקשה באמצעות עורך דין פלילי מנוסה אשר בקיא בנימוקים הדרושים לצורך שינוי עילת הסגירה של התיק.
בכל מקרה שאתם מוצאים עצמכם חשודים או נאשמים בעבירה פלילית - אל תתייצבו ללא עורך-דין שיסייע לכם בניהול ההליך הפלילי נגדכם מול רשויות החוק. למשרדנו ידע וניסיון רב בהגשת בקשות לשינוי עילת סגירת אשר התקבלו וסייעו ללקוחותינו בפתיחת דף חדש בחייהם. כמו כן, אנו מגישים ערר על החלטת סירוב לשנות את עילת הסגירה של תיק החקירה.
משרד עו"ד מורן פינטו-וייס הוא משרד בעל ותק וניסיון רב במחיקת רישום פלילי ומשטרתי, כמו כן המשרד עוסק בייצוג בתיקי אלימות במשפחה, סמים, עבירות מין, רכוש, מרמה ועוד. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.