רוב הסכסוכים והמחלוקות בבתי הדין האזרחיים בישראל, בכל הערכאות, נוגעים לכסף. סכסוכים כספיים מסוגים שונים הם הנושא הנפוץ ביותר למחלוקות משפטיות המגיעות להכרעה בבתי המשפט, החל מבתי משפט לתביעות קטנות ועד לבית המשפט העליון.
סכסוכים כספיים מתגלעים בין אזרחים לבין עצמם, בין אזרחים לחברות ורשויות, ואף בין חברות לבין רשויות שונות. חלק גדול מאותם סכסוכים הינם סכסוכים בעלי אופי פרטני למקרה ספציפי של מחלוקת, ואילו חלק אחר הינו עקרוני, שעשוי להשפיע על מדיניות של רשות כזו או אחרת או אף של המדינה כולה - כך קרה למשל עם העתירה לבג"צ שהגישו מפלגות וארגונים נגד מיסוי הדירה השלישית שאושר בכנסת במסגרת חוק ההסדרים בסוף 2019, ונפסל בבג"צ בשל פגמים בהליכי החקיקה עצמה.
בין אם מדובר בסכסוך כספי מול המדינה או רשות שלה, או בין אדם לחברו, אין ספק כי מחלוקות כספיות ודרישות לפיצוי כספי הינן חלק מרכזי מהחיים במשפט האזרחי במדינת ישראל, כמו בכל מדינת חוק בעולם.
בהינתן שכסף הינו הכלי המרכזי לפיצוי, והינו האמצעי המרכזי בחיים הכלכליים של כולנו, התופעה הזו הינה טבעית - מחלוקות על כסף או שווה כסף הינן לב העיסוק והדיון המשפטי בבתי המשפט השונים, בפרט בבתי משפט אזרחיים ולעיתים אף במשפט הפלילי.
אולם תביעות כספיות, כמו רוב סוגי התביעות במדינת ישראל, הינן עסק לא זול: אגרות, שכר טרחת עורכי הדין, שנים של דיונים - אשר בסופן אף אחד לא מבטיח כי תזכה במשפט ולהחזר ההוצאות.
עורך דין חכם אמר פעם: לבית המשפט יודעים איך נכנסים, אבל אף אחד לא יודע איך יוצאים. הכוונה היא כמובן לתוצאת הדיון המשפטי, התלויה בהמון משתנים המשפיעים עליה.
במילים אחרות, כמו בכל הליך משפטי, ישנו סיכון לא מבוטל בפתיחת הליך משפטי על רקע סכסוך כספי. להקטנת הסיכון ונקיטה בדרך הפעולה הנכונה, חשובה מעורבות של מתמחה בעל ידע בתחום זה - עורך דין העוסק בסכסוכים כספיים אזרחיים, המכיר את מגוון הכלים המשפטיים הזמינים להגעה לתוצאה הטובה ביותר.
באופן מפתיע, למרות שישנם עשרות אלפי עורכי דין בישראל, רבים מהם לא מתמחים בסוג זה של סכסוכים ומחלוקות משפטיות. עו"ד אהוד ויסברוד בחר כן להתמחות בתחום מרתק זה, ומסביר את חשיבות הניסיון והידע בניהול משפטי של סכסוכים כספיים.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין אהוד ויסברוד, לחץ/י כאן
פתרון סכסוכים כספיים: ניסיון והתמחות
כאמור ישנם עשרות אלפי עורכי דין בישראל במגוון תחומים משפטיים והתמחויות שונות. אולם למרות ההיצע הרב לכאורה, ובהינתן כי רוב התביעות הינן בעלות אופי ומטרה כספית, מפתיע לגלות כי באופן יחסי יש מעט עורכי דין שבחרו להתמחות ולבנות קריירה משפטית סביב הנושא של סכסוכים כספיים.
עו"ד אהוד ויסברוד, שבחר להתמחות בתחום משפטי זה עוד כשהיה מתמחה במשרדו של עו"ד יעקב וינרוט המנוח, מסביר את הפער: "סכסוכים כספיים הם התמחות בפני עצמה. היא לב ליבו של העיסוק המשפטי והדיוני בבית המשפט, המנסה לכמת נזקים לסכום מספרי. התחום הזה הינו יותר אמנות מאשר מדע מדויק - אבל רבים מבין העוסקים בעריכת דין לא רוצים או לא מתאימים לעסוק בתחום שבין עולם המחלוקות המשפטיים לעולם הכספים, ולגשר בין שני העולמות הללו".
התוצאה, לדבריו של עו"ד ויסברוד, הוא היצע נמוך יחסית של עורכי דין שזו התמחותם. עו"ד ויסברוד: "אני לא פעם מופתע לגלות קולגות שאינם בקיאים בעולם הסכסוכים הכספיים או ברזי הליטיגציה, במיוחד כאשר אני נתקל בהם באולמות המשפט, אם בהמתנה לתיק שלי או גרוע מכך - כשהם מייצגים את הצד שמול הלקוח שלי. אפילו פרקליטים בשירות המדינה יכול ולא יהיו בקיאים באומנות הליטיגציה!".
עו"ד ויסברוד אומר כי להתמחות בסכסוכים כספיים ישנם שני היבטים: ידע וניסיון. הידע הינו בקיאות בעולם המושגים, החוקים, ההלכות הפסוקות והתקדימים הרלוונטיים לכל תיק; הניסיון הוא העבודה בפועל בתיקים של סכסוכים כספיים, לאורך שנים, תוך ייצוג בתיקים רבים ומגוונים לכל האפשר.
עו"ד ויסברוד: "אין תחליף לניסיון והתמחות בכל הנוגע לסכסוכים כספיים. ראיתי המון תיקים, מכל הסוגים והמינים, ואין לתצפית הזאת, ולמעורבות בפועל בתיקים כאלו, שום תחליף בעת הייצוג של לקוח בסכסוך כספי. אדם בעל ידע רב אך ללא ניסיון, או בעל ניסיון אך ללא ידע רחב, יצליח פחות בתיקים כאלו, הנוטים להיות מורכבים וסבוכים, מאשר עורך דין בעל ידע וניסיון בתיקים כאלו".
פתרון סכסוכים כספיים: הכרת הכלים המשפטיים
בעולם הסכסוכים הכספיים ישנו מגוון לא קטן של כלים משפטיים בניסיון לבנות הסכמות, צמצום מחלוקות ופתרון של סכסוכים כספיים.
ישנם הכלים הפורמאליים - גישור ובוררות, אשר יש ביניהם קווי דמיון אך גם קווי שוני לא מעטים; בתי המשפט מעודדים את הצדדים, בעיקר בתחילתו של הליך משפטי הנוגע לסכסוך כספי, להשתמש באחד הכלים הללו. ישנם גם כלים פחות פורמאליים, כמו משא ומתן עקיף או ישיר בין הצדדים, עם ובלי ייעוץ משפטי צמוד.
השיקול האם ללכת לבוררות / גישור הינו שיקול של חיסכון בזמן וכסף, אך לא פחות מכך – הינו שיקול של סיכויים משפטיים. כמו כן יש להתחשב בטקטיקה ובאסטרטגיה המשפטית הנכונה לתגובה על הצעות גישור ובוררות מטעם בית המשפט או הצד שכנגד, על מנת שלא לצבור "נקודות שליליות" במהלך המשפט המתנהל.
עו"ד ויסברוד, שהינו מגשר מוסמך וגם בורר רשמי הרשום בלשכת עורכי הדין בישראל, אומר כי "הכרת הכלים הפורמאליים לפתרון סכסוכים משפטיים, שלא בדרך של תביעה, חשובה מאוד הן בהיבט המעשי של ניסיון אמיתי לפתור את הסכסוך בדרכים אלו, והן בהיבט המשפטי-טקטי כחלק ממערכה רחבה יותר המתנהלת בבית המשפט. חשוב להבין את המשמעות המשפטית של השימוש בכל כלי משפטי שכזה ואת ההשלכות שלהם על התוצאה הרצויה.
פתרון סכסוכים כספיים: תביעות אזרחיות
לעיתים אין ברירה, ובהיעדר דרכי פתרון מוסכם מראש כגון גישור או בוררות, ניגשים הצדדים למחלוקת הכספית לקבלת הכרעת בית המשפט במחלוקת.
הדבר נכון בכל סוגי הסכסוכים הכספיים - בין אזרחים, גופים עסקיים ואף רשויות של המדינה. כך קרה למשל במקרה של מר כהן (שם בדוי), שנתבע על ידי המדינה לאחר שליווה זקן ערירי שאינו קרוב משפחתו במשך שנים רבות, והמדינה הערימה קשיים רבים על טיפול בענייניו הכספיים של הערירי על ידי מר כהן.
בשלב מסוים, תועד מר כהן מנסה למשוך יחד עם המטופל סכום של כמה מאות אלפי שקלים, והמדינה עתרה לבית המשפט נגד המשיכה. על אף זאת, מר כהן המשיך לטפל במסירות בזקן, עד שהאחרון נפטר והוריש לו את כל הונו, על סך מאות אלפי שקלים ונכסים דלא ניידי.
המדינה עתרה גם נגד משיכת הכספים הראשונית, וגם נגד הצוואה. עו"ד ויסברוד, שייצג את מר כהן, הגיש כתב הגנה בנוגע למשיכות הכספים, ותגובה שכנגד עיכוב ביצוע הצוואה. כעבור מספר החלטות והתדיינויות שונות בין עורכי-דין של המדינה לעו"ד ויסברוד ולמגשרת שמונתה מטעם ביהמ"ש, בית המשפט שוכנע בצדקתו של מר כהן, ופסק לטובתו הן את קיום הצוואה והן את האישור למשיכות הכספים.
עו"ד ויסברוד מתאר את המקרה: "זה היה סכסוך כספי מורכב, וגם מרתיע. לכאורה, המדינה עמדה על 'הרגליים האחוריות' נגד מסירת הכספים ללקוח שלי. כולם מכירים את כוחה של המדינה בעניינים כאלו, לא פשוט להתמודד מולה, במיוחד כשהיא שוכרת משרד יוקרתי חיצוני, המתמחה בצוואות וירושות, כדי לתבוע את מרשי. אבל בסופו של דבר האמת ניצחה - והטענות של הלקוח שלי הוכחו מעל לכל ספק וניתן פסק-דין בבית המשפט, והוא זכה בתביעה בסכום נכבד מאוד. המקרה הזה מלמד אותנו שלא משנה מול מי מתמודדים, אם יש 'בשר' בטענות שלך, אפשר לנצח".
כן, סכסוכים כספיים בבתי משפט עולים הרבה, נמשכים הרבה זמן, ויש בהם מורכבות משפטית די גדולה. בוררות וגישור הם דרכים קצרות וחסכוניות לפתרון סכסוכים כספיים, אבל לא בכל המקרים הם אפקטיביים במציאת הפתרון הנכון. כשמדובר בסכומים משמעותיים שנמצאים על הפרק, גם תביעות כספיות בבית המשפט צריכות לבוא בחשבון.
בכל סכסוך שכזה ישנו צורך במומחה משפטי לנושאים הללו לצידכם - על מנת להעריך את הסיכויים והסיכונים, ולבחור ביחד איתך את הדרך הנכונה ביותר לניהול הסכסוך הכספי שלכם, בין אם הנכם תובעים או נתבעים בתיק.
עו"ד אהוד ויסברוד מתמחה בתביעות אזרחיות מכל הסוגים, מגשר מוסמך ובורר הרשום בלשכת עורכי הדין, יכול לסייע בהתייעצות ראשונית ללא תשלום. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.