כאשר בני זוג מחליטים להיפרד ולפרק את התא המשפחתי באמצעות גירושים, סוגיות קשות ומורכבות צפות אל פני השטח ומחייבות הכרעה. הסוגיות הללו כוללות בין היתר קבלת החלטות ביחס לילדים המשותפים, קביעת משמורת, זמני שהות וגובה דמי מזונות. סוגיה משמעותית ביותר אשר כוללת את ההשלכות הרבות ביותר על ההווה והעתיד של הצדדים היא סוגיית חלוקת הרכוש.
במצב שבו בני הזוג השכילו להכין הסכם ממון שקובע את אופן חלוקת הרכוש מבעוד מועד או הגיעו להסכמות ביחס לאופן חלוקת הרכוש שצברו במשותף במהלך נישואיהם, למרות מורכבות הנושא, הם יוכלו להגיע ביניהם להסדר חלוקה מוסכם של הרכוש. עם זאת, כאשר בני הזוג לא הכינו הסכם ממון ולא הגיעו להסכמה ביחס לחלוקת הרכוש המשותף שצברו כאמור, במקרים רבים עלול להתעורר בקרב אחד הצדדים חשד שהצד השני מסתיר או מבריח נכסים.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ומגשרים שרון סגל ושות', לחץ/י כאן
מהן הסיבות להברחת רכוש במסגרת הליכי גירושין?
תביעת רכוש במסגרת הליכי גירושין היא אחת התביעות השכיחות ביותר המוגשות לבתי הדין הרבניים או לבתי המשפט לענייני משפחה לצורך הכרעה בסוגיית חלוקת הרכוש והנכסים המשותפים של בני זוג. מעת לעת מתעורר במסגרת התביעה חשד כי צדדים לא דיווחו אודות הנכסים שלהם באופן מלא או שאחד מהם פעל כדי להעלים נכסים מסוימים מידיעתה של הערכאה המשפטית שדנה בחלוקת הרכוש ומידיעתו של הצד השני.
התכלית העיקרית של הסתרת הרכוש היא להימנע מחלוקת הרכוש עם הצד השני במסגרת הליך הגירושין. העלמת רכוש עשויה לכלול חשבונות בנק, גמלאות, קצבאות, השקעות, נכסי נדל"ן, כספי ירושה ועוד כאשר בכל המקרים תפקידה הוא להותיר את הרכוש בידיו של אחד הצדדים בלבד ולהימנע מחלוקתו בין שניהם בניגוד לחוק.
כיצד מתבצעת בפועל הברחת נכסים?
הברחת נכסים והעלמת נכסים עלולות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות ומגוונות. דרך שכיחה אחת היא העברת חשבונות, חפצים ודירות על שמם של קרובי משפחה. דרך נוספת להעלים נכסים היא באמצעות פתיחת חשבון בנק נפרד או העברת כספים לחשבון בנק שפתח אחד מבני הזוג בחו"ל ללא ידיעתו של הצד השני, לקיחת הלוואות פיקטיביות, יצירת מצגי שווא של לקיחת כספים ו/או נכסים אחרים מבני משפחה או חברים, יצירת חובות אצל גורמים שונים והעברת נכסים וירטואליים לצדדים שלישיים.
איך אפשר להתגונן במקרה של הברחת נכסים?
במצב שבו אחד מבני הזוג חושד שבן הזוג השני מעלים נכסים, בין אם במהלך הנישואין ובין אם במהלך הליכי גירושין, רצוי שיתמקד באיסוף מסמכים רלבנטיים ומידע אודות הנכסים והרכוש המשותפים שכוללים בין היתר תדפיסי חשבונות בנק, קופות גמל ופנסיה, נכסי מקרקעין שמצויים בבעלות הזוג, תלושי שכר ועוד. בשלב הבא, כדאי לפנות בהקדם האפשרי לבית המשפט לענייני משפחה, אשר מוסמך לדרוש מאדם שנחשד בהעלמת נכסים תצהיר מפורט שבו יירשם כל רכושו והפעולות הפיננסיות שביצע במהלך תקופה מוגדרת שתיקבע על ידי בית המשפט.
אפשרות פעולה נוספת היא הגשת בקשה לעיקול על מחצית מרכושו של בן הזוג וזאת עד למועד שבו בית המשפט ייקבע סופית את אופן חלוקת הרכוש בין הצדדים. יתרה מזאת, צד שחושד בצד השני כי הוא מבריח נכסים, רשאי לבקש צווי מניעה שימנעו מבן הזוג לבצע פעולות בנכסים ללא הסכמתו.
חשוב להדגיש כי אף על פי שאנשים נורמטיביים רבים מבצעים הברחות והעלמות של רכוש מתוך מצוקה אישית, רבים אינם מודעים לכך שמדובר במעילה חמורה בכספים אשר במקרים מסוימים עשויה להיחשב לעבירת צווארון לבן.
מי נושא בנטל להוכיח כי בוצעה הברחת נכסים?
הנטל להוכיח שנעשתה הברחת נכסים, מוטל על כתפיו של הצד שטוען כי בוצעה הברחת הנכסים. עם זאת, אם הצד שטוען שבוצעה הברחת נכסים יצליח להוכיח סימנים רבים למעשי מרמה שנעשו על ידי הצד השני המכונים על ידי בית המשפט "אותות מרמה", הרי שנטל ההוכחה יעבור לצד השני שיצטרך להוכיח שלא ביצע את הברחת הנכסים שמיוחסת לו.
אם אתם עומדים לפני גירושין או נמצאים בעיצומו של הליך כזה, וחושדים כי בן הזוג מבריח או מעלים נכסים כדי להימנע מחלוקה הוגנת שלהם, פנו בהקדם לעורך דין מקצועי ומנוסה שיפעל עבורכם וישמור על זכויותיכם ועל האינטרסים שלכם כדי שתקבלו את מלוא הרכוש שמגיע לכם ולא תקופחו במסגרת הליך הגירושין.
עורך דין שרון סגל עוסק בדיני גירושין, בניהול סכסוכי גירושין מורכבים, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, הסכם לחיים משותפים, משמורת, הסדרי ראייה ועוד. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.