בישראל קיימת מזה שנים מצוקת דיור שגוררת עליית מחירים. מי שידו אינה משגת לרכוש דירה ומתגורר בשכירות נאלץ לעיתים להתמודד עם חיובים רבים שמתווספים לחובתו, זאת למרות שלפי החוק הוא אינו צריך לשלמם. איך יודעים מה צריך לשלם ומה לא? ומה עושים אם בעל הדירה מחייב בתשלום?
במדינת ישראל מצוקת הדיור היא בעיה לאומית אשר ממשלות שונות ניסו ומנסות לפתור באמצעות חוקים שונים כדוגמת 'מס דירה שלישית' הטלת מיסים על רוכשי ומוכרי דירה שניה, קידום פרויקטים שונים כגון 'מחיר מטרה' 'מחיר למשתכן' וכו'. אך הפתרון האמיתי כנראה עוד רחוק.
עד שיגיע היום שבו כולם יוכלו לרכוש דירות, קיימות משפחות רבות ובודדים אשר נאלצים לשכור דירות. כך בתוך מצוקת הדיור הקיימת, מצד אחד נמצאים משכירי הדירות אשר מעוניינים לייקר את מחיר השכירות עד כמה שניתן, ולהרוויח כמה שיותר עבור דירתם המושכרת, ומנגד נמצאים השוכרים אשר בלית ברירה נאלצים לשלם דמי שכירות מרקיעי שחקים.
כבר כאן יאמר, כי קביעת מחיר השכירות בהסכמה בין המשכיר והשוכר גם אם הוא מופקע הינו חוקי לחלוטין, והינו עניין של כוחות השוק והמחיר נקבע בדרך כלל בהתאם לכך.
אך על דמי השכירות מתווספים חיובים רבים אשר על הצדדים לשאת בהם, ומי שידו על העליונה מנסה להשית את החיובים השונים על הצד השני.
כדי לפתור זאת, המחוקק בחוק השכירות והשאילה (תיקון), תשע"ז- 2017 הגדיר מהם חיוביו של המשכיר ומהם חיוביו של השוכר, ואף אילו חיובים אין ואף אסור להטיל על השוכר.
לפניה ישירה אל עורך דין ומגשר ינון ברקאי, לחץ/י כאן
על מי החובה לשלם את תשלומי ועד הבית?
אחד התשלומים הנפוצים ביותר אשר גם מהווים כר פורה להשתת תשלומים על שוכרי דירות, הוא התשלום לוועד הבית. יש החושבים בטעות, כי באופן פשוט מי שבדרך כלל נושא בתשלום כלל הוצאות ועד הבית הוא השוכר. זאת למרות, שעל השוכר לשאת בתשלומים לצורך האחזקה השוטפת של ועד הבית בלבד.
קיימים משכירי דירות רבים, ולעיתים קרובות אף בתמיכת ועידוד ועד הבית, אם בכוונה ואם בטעות אשר מגלמים עלויות נוספות שאינן קשורות לאחזקה השוטפת של הבית המשותף על השוכרים באמצעות הגדלה של תשלומי דמי הוועד החודשיים לשם השבחת הבניין (שיפוץ והחלפת מעליות, שיפוץ הבניין, שיפוץ והחלפת משאבות המים וכדומה), סגירת חובות עבר של הבניין וצבירת כספים ורזרבות של כספים לבניין על גבם של השוכרים התמימים, אשר בלי ידיעה משלמים את תשלומי הוועד מידי חודש בחודשו במלואם ומממנים את השבחת הבניין.
תופעה זו נפוצה בעיקר בבניינים אשר אחוז שוכרי הדירות בהם גבוה, ומשכירי הדירות מצידם אדישים לגובה דמי הוועד אשר מוטלים על הבניין ואף שמחים שדירתם המצויה בבניין מושבחת על חשבון השוכר וזאת מאחר שסוברים בטעות, כי מי שיישא בכל מקרה במלוא דמי הוועד הוא השוכר ולא הם, וכך באסיפות הדיירים בעלי הדירות מעלים את דמי הוועד מבלי שיישאו מבחינתם בתוצאות ההעלאה.
סעיף 25 ט(א)(4) לחוק השכירות והשאילה (תיקון), תשע"ז- 2017 קובע באופן מפורש ושאינו ניתן להתניה אחרת שהשוכר יישא אך ורק "בתשלומים לצורך אחזקה שוטפת המשולמים לנציגות הבית המשותף או למי שנכרת עמו חוזה לניהול ואחזקה שוטפת של הבית המשותף".
כלומר, חובתו של שוכר הדירה לשלם לוועד הבית היא עבור האחזקה השוטפת של הבניין בלבד. גילום של כל הוצאה נוספת של הבניין לתוך חשבון הוועד, וגלגול התשלום על השוכר באמצעות תשלום דמי הוועד החודשיים היא בניגוד לחוק.
כך גם בהתאם לסעיף 25 ט(ב) לחוק: השוכר אינו צריך לשלם בגין השבחה של מערכות ומתקנים בדירה או בבניין, אינו צריך לשלם בעד ביטוח המבנה (גם של הדירה וגם של ועד הבית) ואינו צריך לשלם תשלומים שהמשכיר חב בהם כלפי צד שלישי.
חושבים שתשלומי הוועד שלכם נופחו? שמגלמים לכם הוצאות לא קשורות? מה ניתן לעשות?
במקרים בהם סבור שוכר הדירה שתשלומי הוועד אשר הוא נדרש לשלם אינם משקפים את הוצאות האחזקה השוטפת האמיתיות, והוא סבור שגולמו לתוך דמי הוועד תשלומים נוספים שאינם רלוונטיים לשוכר, עליו לדרוש מהמשכיר לקבל את העתק החשבוניות אשר ועד הבית שילם עבור האחזקה השוטפת של הבניין, ולחשב את חלקו היחסי מתוך סך הוצאות אלו.
כאמור, אין להכניס לתחשיב ההוצאות את ההוצאות שאינן קשורות לאחזקה השוטפת של הבניין כגון רכיבים הקשורים להשבחה של הבניין, סגירת חובות עבר וצבירת רזרבות של כספים לבניין.
המשכיר והוועד מסרבים למסור חשבוניות, האם אוכל לא לשלם את דמי הוועד?
תופעה נפוצה אשר קיימת במקרים בהם ועד הבית מגלם לדמי הוועד החודשיים גם הוצאות שאינן קשורות לאחזקה השוטפת של הבניין היא שמשכיר הדירה ועד הבית יעמדו על הרגליים האחוריות ויסרבו למסור את העתקי החשבוניות, בכדי למנוע מהשוכר את האפשרות לחלץ ולגלות את החלק האמיתי אשר אותו הוא חייב לשלם עבור דמי הוועד. סירוב כאמור, צריך להדליק נורה אדומה לשוכר, ועליו להבין שמשהו אינו כשורה וכנראה שגם הוא נוצל ועושים עליו ועל יתר השוכרים בבניין סיבוב.
לכן, במקרים מעין אלה על השוכר לבצע הערכה של החלק בדמי הוועד אשר חל עליו ולשלם את אותו החלק בלבד, ובמקביל למסור הודעה למשכיר על החלק אשר בכוונתו לשלם וכי לאחר קבלת החשבוניות המבוקשות ובהתאם לתחשיב שיבוצע יושלם או יוקטן הסך ששולם.
שילמתי במשך תקופה ארוכה דמי ועד מנופחים - האם יש מה לעשות?
לעיתים, שוכרים מגלים לאחר תקופה כי שילמו במשך תקופה ממושכת תשלומים מנופחים בניגוד לחוק. לאחר ביצוע תחשיב של דמי הוועד האמיתיים שעל השוכר לשלם, יש לדרוש מהמשכיר לבצע החזר של החלק שהשוכר שילם עבורו לדמי הוועד ביתר לאורך התקופה.
בכל מקרה, מומלץ להיוועץ ולבצע את הדברים באמצעות עורך דין הבקי בתחום בכדי לבחון את הרכיבים הרלוונטיים לתשלום, לבצע את התחשיבים, להוציא מכתב התראה בהתאם למשכיר, ולעיתים אף לוועד הבית, ולהימנע חלילה מהפרת הסכם השכירות אשר עשוי לגרור את השוכר להוצאות ודרישה לפינוי הדירה.
עורך דין ומגשר ינון ברקאי, עוסק בתחום המקרקעין והנדל"ן לרבות בתביעות לפינוי מושכר, ייצוג גופים עסקיים ואנשים פרטיים בחוזי קנייה ומכר, פירוק שיתוף, יישוב סכסוכים, דמי מפתח, תכנון ובנייה, תמ"א 38, התחדשות עירונית ועוד. הכתבה באדיבות דין - עורך דין לכל דין.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.