משבר הקורונה בישראל גרם לטלטלה עזה בתחומי הבריאות, הכלכלה, התיירות, המסחר ובתחומים נוספים. הסגרים וההגבלות שהטילה הממשלה על הציבור בישראל חייבו משפחות רבות לשהות בבתים במשך תקופה ממושכת.
על רקע המצב החדש שנכפה על תושבי מדינת ישראל, התעוררו בקרב זוגות רבים סכסוכים, ויכוחים וחילוקי דעות שלעיתים הגיעו עד למחשבות ולבטים אודות פירוק התא המשפחתי על ידי גירושין. בעוד הנורמה המקובלת היא לנהל את הליכי הגירושין בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני כדי להסדיר סוגיות שקשורות לגירושין כמו הסדרי ראייה, מזונות ילדים וחלוקת רכוש, ישנה חלופה זולה, מהירה ויעילה הרבה יותר שנקראת הליך גישור גירושין.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד בר-זהר ושות', לחץ/י כאן
הליך גישור בגירושין הוא לא טיפול זוגי
ראשית חשוב להבהיר כי הליך גישור גירושין הוא אינו טיפול זוגי ולכן אין להתייחס אליו ככזה. מדובר בהליך שאליו מגיעים בני הזוג לצורך גיבוש הסכמות ביחס לנושאים הקשורים לגירושין. מכיוון שברוב המקרים בני זוג שהחליטו להשתתף בגישור גירושין כבר החליטו להיפרד, המגשר בהליך לא ינסה לגרום להם לחזור להיות ביחד. המטרה של השתתפות המגשר בהליך היא לסייע לבני הזוג לנהל משא ומתן פתוח ומאפשר בתיווך של גורם ניטרלי ואובייקטיבי לצורך הגעה להסכמות בסוגיות הקשורות לגירושים בדרך להסכם גירושין כולל ומקיף.
בעוד ניהול הליך גירושין בערכאות משפטיות כמו בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני לרוב מלוות בעלויות כספיות משמעותיות עבור הוצאות משפטיות ושכר טרחת עורכי דין וטוענים רבניים. נוסף על כך, הליכי גירושין שמתנהלים בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה הם על פי רוב ממושכים ואף עלולים להימשך עד לפרק זמן של שנתיים. שוני נוסף בין הליך גישור ובין הליך משפטי קונבנציונאלי טמון בכך שניהול הליך גירושין בפני ערכאה משפטית ממקם את בני הזוג בעמדות יריבות ובכך מנציח את הסכסוך בין הצדדים ולעיתים אף מביא להסלמתו ואילו הליך גישור גירושין מאפשר לצדדים לנהל ביניהם דו שיח פתוח.
גישור גירושין מאפשר לצדדים לעצב הסדרים משפטיים מותאמים אישית
שלא כמו בהליכים משפטיים קונבנציונאליים, השתתפות בהליך גישור גירושין מאפשרת לבני זוג להביע את עמדותיהם, רצונותיהם וצרכיהם ביחס לנושאים הכרוכים בהליך הגירושין. בפועל, הליך הגישור מתבצע באופן דיסקרטי על ידי מגשר מוסמך וכל האמור במסגרת ההליך כפוף לחובת סודיות ואינו יכול לשמש במסגרת הליכים משפטיים.
השתתפות בהליך גישור בגירושין מעניקה לצדדים אפשרות לעצב בעצמם את ההסדרים המשפטיים שמתאימים להם במקום להותיר את המלאכה בידי צד שלישי כגון דיין בבית הדין הרני או שופט בבית המשפט לענייני משפחה. מעבר לכך, הליך הגישור לרוב קצר בהרבה ממשך הליך בבית המשפט, אורך בין חודשיים לשלושה חודשים ומאפשר לצדדים גמישות רבה בקביעת מועדי ישיבות הגישור, בשונה מדיונים שמתנהלים בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני הכפופים לאילוצי יומנן של הערכאות.
חשוב להבהיר כי המטרה של הליך גישור בגירושין היא להגיע להסכם גירושין שיובא לאישור בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה לצורך מתן תוקף של פסק דין. הליך הגישור מתבצע בכפוף להסכמת הצדדים וכל אחד מהם רשאי להפסיקו בכל שלב. במקרה שהליך הגישור לא צלח אין כל מניעה להגיש תביעה לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה.
גישור גירושין מעניק לצדדים מענה מקיף וכולל
הליך גישור בגירושין מעניק לצדדים שמשתתפים בו מענה כולל, מקיף ושלם בסופו של ההליך בהשוואה לניהול הליכים משפטיים בפני בית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני שמתוקף תפקידם משתמשים בכלים משפטיים לצורך הכרעה בסוגיות שבמחלוקת בין הצדדים. במסגרת הליך משפטי קונבנציונאלי לרוב לא ניתן מענה כולל לצרכים של הצדדים ולרצונותיהם וזאת במקרים רבים תוך ליבוי האיבה ביניהם. לעומת זאת, השתתפות בהליך גישור גירושין שמנוהל על ידי מגשר מקצועי, מאפשרת לצדדים להגיע להסכמות בקשר לסוגיות הקשורות לפרידה בדרכי שלום ובשיתוף פעולה.
משרד עו"ד בר-זהר ושות' עוסק בתחום דיני המשפחה והגירושין לרבות חלוקת רכוש, מזונות ומשמורת, עריכת הסכמי ממון, צוואות וניהול עיזבון, ליטיגציה בסכסוכי ירושה ועוד. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.