כיצד יחולקו ארבעה נכסי נדל"ן בשווי של יותר מחמישה מיליון שקלים בין בני זוג פרודים במסגרת גירושיהם, והאם יש להתחשב במצבה הרפואי של האישה אשר חלתה במחלה קשה ומוגדרת כנכה בשיעור של 90%?
במסגרת תביעה רכושית שהגיש הבעל כנגד האישה בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון, הוא טען כי יש לבצע חלוקה שוויונית של נכסיהם מאחר שמחלתה התגלתה רק לאחר הפרידה. עוד טען כי לאישה אין זכויות בבית מגורים שירש מהוריו, וזאת מכיוון שהוא בעל הזכויות היחיד בנכס ומעולם לא הייתה לו כוונה לשתף אותה בזכויות אלו.
יש לכם שאלה בנושא חלוקת רכוש? לחץ/י כאן
האישה טענה מנגד כי אינה מסוגלת עוד לעבוד ויש להתחשב בכך במסגרת חלוקת הרכוש, וכי מאחר שהתגוררו בבית הירושה שנים רבות, גם לה יש זכויות בנכס.
לאחרונה ניתן פסק הדין בנוגע לחלוקת הרכוש. השופט התרשם כי אכן, לאישה אין זכויות בבית שירש הבעל מהוריו. עם זאת, הוא הסכים עם האישה כי היא זכאית לקבל יותר ממחצית שווים של ארבעת הנכסים השייכים לשניהם. בנסיבות שבהן הגבר בריא ועובד ואילו האישה סובלת מנכות משמעותית, קבע השופט, הפער ביניהם מהותי, ומצדיק כי האישה תקבל 65% משווי הנכסים.
המחלה התגלתה לאחר שפרץ המשבר הזוגי, האם יש לכך משמעות מבחינת חלוקת הרכוש?
בני הזוג נישאו לפני כ-30 שנים וגידלו שלושה ילדים ביחד. לפני כחמש שנים נקלעו יחסיהם למשבר, ומאז החלו לנהל הליכים שונים בבית המשפט. באותה שנה התגלתה מחלתה הקשה של האישה, ומאז היא מתניידת באמצעות כיסא גלגלים ומוכרת כבעלת נכות בשיעור של 90% בביטוח הלאומי. אף על פי שעדיין לא התגרשו, הם כבר אינם מנהלים זוגיות.
במשך השנים צברו השניים ארבעה נכסי מקרקעין - הבית שבו התגוררו עם ילדיהם ושלוש דירות שרכשו להשקעה. הגבר ירש מהוריו בית נוסף הכולל שתי יחידות דיור, והוא בעל הזכויות היחיד בנכס זה.
בני הזוג התגוררו בבית שירש הבעל מהוריו במשך 17 שנה, האם מדובר בכוונת שיתוף המקנה לאישה זכויות בנכס?
במסגרת עתירתו ביקש הבעל לחלק את ארבעת הנכסים המשותפים באופן שווה, כך שכל אחד מבני הזוג יקבל מחצית משווים. כדי להצדיק את בקשתו טען כי הקרע בינו לבין רעייתו קרה לאחר שבגדה בו, וכי מחלתה התגלתה רק לאחר מכן. עוד טען כי היא מקבלת קצבאות מהביטוח הלאומי בעוד עסקו העצמאי במשבר חמור מאז פרוץ הקורונה, כך שאין למעשה הבדל גדול בין הכנסותיהם.
מנגד טענה האישה כי קיימים ביניהם פערי שכר משמעותיים, ויש להורות על חלוקה לא שוויונית של הרכוש לטובתה וזאת בשל מצבה הרפואי הקשה. עוד טענה כי במשך 17 השנים שבהן התגוררו בבית אשר ירש בעלה מהוריו, הם השקיעו בו ושיפצו אותו, ולכן גם לה מגיעות זכויות מסוימות בנכס.
בכל הנוגע לבית שירש הבעל, כל השיפוצים שבו בוצעו עוד לפני נישואיהם של בני הזוג. השופט הזכיר כי נכסי ירושה אינם מחולקים בין בני זוג מלבד מקרים חריגים שבהם ניתן להראות הקניית זכויות בנכס לבן הזוג, כגון השקעות משמעותיות, שיפוצים מסיביים וכדומה. במקרה זה, סיכם השופט, האישה לא הצליחה להוכיח כוונת שיתוף ולכן אין לה זכויות בנכס.
בית המשפט: מדובר במקרה נדיר אשר מצדיק חלוקה לא שוויונית של הרכוש
באשר לארבעת נכסי הנדל"ן, הזכיר השופט כי לבית המשפט יש סמכות מיוחדת להחליט במקרים חריגים ונדירים על חלוקה לא שווה של הרכוש, מתוך הוגנות וצדק. בנסיבות המקרה הזה, המשיך השופט, קיים פער של ממש בין הצדדים. הבעל עובד ומצבו הרפואי טוב, גם אם חלה פגיעה בהכנסותיו בשנה האחרונה. לעומתו, מחלתה של האישה הפכה אותה לשבר כלי של ממש.
נוסף על כך, השופט קבע כי אין משמעות למועד הגילוי על המחלה, היות שגם כך עילת הגירושין שבתביעת הגירושין אשר הגיש הבעל הייתה שונה. מעבר לכך, המחלה התגלתה זמן קצר לאחר מכן, ולא מדובר בפרק זמן ממושך שיכול היה להצדיק את טענותיו של הבעל בנושא זה. על כן נקבע כי האישה תקבל 65% משווי נכסי הנדל"ן ואילו הבעל יקבל 35%. יתר זכויותיהם הכספיות של בני הזוג יחולקו באופן שווה ביניהם.
לאור תוצאות המשפט וקבלת חלק מטענותיהם של שני הצדדים ודחיית חלק אחר מטענותיהם, הוחלט שלא להטיל את תשלום הוצאות המשפט על אף אחד מהם.
תלה"מ 54982-10-18
הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.