לפי חוק הביטוח הלאומי, תאונת עבודה מוגדרת כתאונה שקרתה לעובד תוך כדי העבודה ובעקבותיה. על כן, לצורך הכרה בתאונה שאירעה לעובד כתאונת עבודה ישנה דרישה לקיומו של קשר סיבתי בין העבודה ובין פגיעתו של העובד. חוק הביטוח הלאומי קובע גם שתאונה שקרתה לעובד בדרכו אל עבודתו או בדרכו מעבודתו לביתו תיחשב אף היא כתאונת עבודה.

יש לך שאלה בנושא תאונת עבודה? לחץ/י כאן

טיפול רפואי ראשוני לאחר התאונה

עובד שנפגע בתאונת עבודה המבוטח בביטוח נפגעי עבודה, זכאי לקבל טיפול רפואי ראשוני עקב הפגיעה. סיוע רפואי ראשוני יכול להינתן לעובד על ידי בית חולים, מד"א, קופת חולים או מרפאה לרפואה דחופה אשר ממוקמים בסמוך למקום שבו התרחשה התאונה.

המשך טיפול רפואי יינתן לעובד בקופת החולים שבה הוא מבוטח כאשר העובד יהיה פטור מתשלום השתתפות עצמית עבור הטיפול. לצורך קבלת הטיפול הרפואי בקופת החולים, עובד שכיר שנפגע בתאונת עבודה יפנה לקבל טיפול רפואי עם טופס בקשה למתן טיפול רפואי (טופס בל/250) שמולא על ידי מעסיקו ואילו עובד עצמאי שנפגע יפנה לקבלת הטיפול הרפואי עם טופס בקשה למתן טיפול רפואי לעצמאי.

תביעת דמי פגיעה

במקרה שבו המוסד לביטוח הלאומי הכיר בפגיעתו של העובד כתאונת עבודה, לאחר שהגיש את תביעתו לדמי פגיעה, העובד יהיה זכאי לקבל דמי פגיעה אם אין הוא מסוגל לעסוק עוד בעבודתו או בכל עבודה אחרת ותוך כך נזקק לקבלת טיפול רפואי.

סכום דמי הפגיעה היומי שישולם לעובד יהיה כשלושה רבעים משכרו הרגיל של העובד. נכון לשנת 2020, הסכום מוגבל עד לסך מקסימלי יומי של 1,114 שקלים, כאשר תקופת הזכאות לדמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי מוגבלת עד לתקופה מקסימלית של 91 יום.

המוסד לביטוח לאומי בירושלים (צילום: המוסד לביטוח לאומי, מתוך ויקיפדיה)
המוסד לביטוח לאומי בירושלים|צילום: המוסד לביטוח לאומי, מתוך ויקיפדיה

תביעה לקביעת דרגת נכות

במקרים שבהם העובד קיבל דמי פגיעה לתקופה מקסימלית של 91 יום, ההמלצה עבורו היא להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה לקראת תום תקופת תשלום דמי הפגיעה. את התביעה כדאי להגיש תוך 12 חודשים מהמועד שבו המוסד לביטוח לאומי הכיר בפגיעה כתאונת עבודה. יש לציין כי שיהוי בהגשת התביעה עלול לגרום להפחתת סכום גמלת הנכות או המענק החד פעמי.

אחרי שהגיש את התביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה, העובד שנפגע יקבל זימון לוועדה רפואית של הביטוח הלאומי אשר תבדוק אותו ותקבע את דרגת נכותו. במסגרת הוועדה מומלץ להגיש למזכיר הוועדה מסמכים רלבנטיים נוספים שלא צורפו לתביעה דוגמת תוצאות בדיקות הדמיה, חוות דעת רפואיות, סיכומי ביקור מרופאים מומחים ועוד. יש לציין כי העובד שנפגע בתאונה רשאי להגיע לוועדה הרפואית עם מלווה או עורך דין שרשאי לייצגו בפניה.

מענק או גמלה חודשית לנפגע בעבודה

לאחר שהופיע בפני ועדה רפואית ונבדק על ידי הרופאים של המוסד לביטוח לאומי, הוועדה הרפואית תקבע את דרגת הנכות של העובד לפי הליקויים הרפואיים שנגרמו לו בעקבות הפגיעה בעבודה. קביעת הזכאות לקבלת מענק נכות או קצבת נכות מעבודה תיעשה לפי קביעת אחוזי הנכות שנעשתה על ידי הוועדה. אם הוועדה קבעה לעובד נכות קבועה בשיעור של 20% או יותר הוא יהיה זכאי לקבל גמלה מדי חודש עד הגיעו לגיל פרישה. קביעת דרגת נכות שנעה בטווח שבין 9% ועד ל-19% תזכה את המבוטח במענק נכות חד פעמי ואילו קביעת דרגת נכות זמנית בשיעור של 9% ויותר תזכה את העובד שנפגע בגמלה חודשית עד לתום תקופת הנכות הזמנית.

כאשר עובד שפגע סבור כי הוועדה הרפואית שגתה בהחלטתה, הוא רשאי להגיש ערר על החלטת הוועדה הרפואית תוך תקופה של 30 יום ממועד קבלת ההחלטה. ועדת הערר מוסמכת לשנות את החלטת הוועדה הרפואית הראשונה או לאשרה. אם ועדת הערר שוקלת להפחית את שיעור הנכות שקבעה הוועדה הרפואית, המערער רשאי לבטל את הערר ולהישאר עם אחוזי הנכות שנקבעו לו על ידי הוועדה הרפואית הראשונה.

לצורך מיצוי מיטבי של הזכויות הרפואיות במוסד לביטוח לאומי, מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין שעוסק בתחום תאונות העבודה ומימוש זכויות רפואיות במוסד לביטוח לאומי, אשר ילווה את העובד שנפגע בתאונת עבודה לאורך ההליך, ינחה אותו וייצג אותו בפני הוועדה הרפואית ובפני ועדת הערר במקרה הצורך. יתרה מזאת, ייצוג המבוטח על ידי עורך דין מקצועי ומנוסה בפני הוועדות הרפואיות יסייע להבהיר לוועדה כיצד השפיעה התאונה על תפקוד העובד ועל יכולת השתכרותו.

הגשת תביעת פיצויים נזיקית נגד המעסיק

אם עובד נפגע במהלך עבודתו כתוצאה מרשלנות המעסיק, לאחר מיצוי ההליכים מול המוסד לביטוח לאומי, הוא יוכל להגיש נגד מעסיקו שהתרשל כלפיו תביעת פיצויים נזיקית נפרדת. כדי להגיש תביעת פיצויים נזיקית בגין רשלנות ולהוכיח את טענותיו, העובד מחויב לצרף לכתב התביעה חוות דעת מטעם מומחה רפואי שיבדוק אותו ויעריך את הנכות שנגרמה לו כתוצאה מהתאונה. חשוב לציין כי בתביעת פיצויים על נזקי גוף שנגרמו עקב תאונת דרכים שהוכרה כתאונת עבודה, החלטת הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי ביחס לדרגת הנכות של המבוטח תחייב את הצדדים גם במסגרת הליך משפטי.

לאחר מעורבות בתאונת עבודה, קבלת ייעוץ משפטי של עורך דין שעוסק בייצוג נפגעי עבודה תסייע לנפגע למצות באופן מיטבי את זכויותיו במוסד לביטוח לאומי ומול המעסיק. על כן, מומלץ לפנות לעורך דין מוקדם ככל האפשר לאחר התאונה כדי לגבש עם עורך הדין אסטרטגיית פעולה שתבטיח כי זכויותיכם לא יקופחו.

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לתאונות עבודה LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.