סכסוכי גירושין קשים לא תמיד נגמרים גם אחרי שכל הסוגיות המשפטיות כבר נפתרו, וכבר נקבע כיצד הרכוש יחולק ואיך יחולקו זמני השהות עם הילדים. כאשר לבני הזוג לשעבר יש ילדים קטנים, עלולות להיווצר מחלוקות בנוגע להמשך גידולם, ואילו ההורים חייבים להישאר בקשר רציף למרות הפרידה. מצב זה לעתים מסלים לסכסוכים קשים ולהליכים שונים בבית המשפט לענייני משפחה.

לאחרונה נדון סיפור על סכסוך גירושין מר של הורים לתאומים בני שמונה בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב יפו. האב הגיש תביעה כנגד האם ובה דרש לקבל את המשמורת המלאה על שני הילדים, בטענה שהם סופגים אלימות קשה מצד אמם וקרובי משפחתה. גרושתו דחתה את טענותיו מכל וכל וטענה כי הוא פועל מתוך יצר נקמנות ומסית את הילדים כנגדה באופן מכוון.

יש לכם שאלה בנושא משמורת וזמני שהות? לחץ/י כאן

במהלך הדיון בתביעה התברר כי האב כבר פתח בהליכים דומים בבית המשפט בנצרת, אשר במסגרתם ניתן תסקיר של שירותי הרווחה וחוקרי המשטרה שבחנו את הטענות לאלימות ולא מצאו בהן דבר. תסקיר נוסף הציג מסקנות זהות. על בסיס דברים אלו החליטה השופטת לדחות את תביעתו של האב, תוך שמתחה עליו ביקורת כי ניהול ההליכים בבית המשפט פוגע בילדים. הוא חויב בהוצאות המשפט בסכום של 15 אלף שקלים.

ההליכים המשפטיים בין ההורים נמשכו תקופה ארוכה גם לאחר הגירושין

בני הזוג לשעבר נפרדו לאחר שמונה שנות נישואין, אולם רק בחלוף שלוש שנים נוספות של הליכים משפטיים שונים התגרשו באופן רשמי. בשנת 2018 בית המשפט לענייני משפחה הכריע כי המשמורת של התאומים תינתן לאם, אך נפסקו גם זמני שהות נרחבים עם האב, הכוללים חלוקת זמנים שווה בחגים ובסופי שבוע, וכן יומיים בשבוע אצל האב כולל לינה.

קביעות פסק הדין בנוגע להסדרי הראייה והמשמורת נשמרו בהסכם הגירושין של השניים, אשר נחתם בשנת 2019. שנה לאחר מכן הגיש האב את בקשתו להעברת משמורת הילדים לידיו, בטענה שהם סופגים אלימות מצד אמם וכן מצד סבתם ודודתם אשר שומרות עליהם כאשר האם נמצאת שעות רבות בעבודה.

האב לא עדכן את בית המשפט כי טענותיו בנוגע לאלימות כבר נבדקו לאחרונה ונדחו על ידי רשויות הרווחה

בתגובה לתביעה, הגישה האם כתב הגנה ובו טענה כי כל טענותיו של האב מופרכות ויסודן ברצונו לנקום בה, על גבם של הילדים. היא ביקשה לדחות את התביעה על הסף מאחר שלא חל כל שינוי בנסיבות שיכול להצדיק את בקשתו של הגרוש ואת שינוי זמני השהות שנקבעו, וכמו כן טענה כי בתביעתו הסתיר האב את העובדה שכבר העלה את טענותיו בנוגע לאלימות בהליכים דומים שהתנהלו בתקופה האחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בנצרת.

ואכן, התברר כי האב הגיש את תביעתו הנוכחית בבית המשפט בתל אביב ארבעה חודשים בלבד אחרי שהסתיימו ההליכים בבית המשפט בנצרת, שבהם נבדקו בין היתר טענותיו בנוגע לאלימות.

רשויות הרווחה ועובד סוציאלי חקרו את הילדים והגיעו למסקנה כי לא נחשפו לאלימות מצד האם, אך עם זאת הם חווים באופן שלילי ביותר את הסכסוך שבין הוריהם והמצב פוגע בהם. המלצת רשויות הרווחה הייתה להותיר את זמני השהות על כנם, תוך שבני המשפחה יחלו טיפול פסיכולוגי משפחתי במטרה להצליח הפריד בין המאבק הזוגי לבין הילדים.

בדיקה נוספת של רשויות הרווחה העלתה כי שני ההורים אוהבים את ילדיהם ודואגים להם, ואין כל סימן לאלימות

תסקיר נוסף בעניינם של הילדים הוגש לבית המשפט בתל אביב במסגרת תביעה זו, וזאת כאשר האב ממשיך לטעון כי האם אלימה והאם טוענת שמדובר בטענות מופרכות ולא נכונות. העובדת הסוציאלית שבחנה את העניין הגישה תסקיר מפורט, ובו סיכמה את מסקנותיה: אין כל אלימות כלפי הילדים, אולם הם חווים חוסר יציבות, פחדים ואי ודאות קיצוניים על רקע הסכסוך בין הוריהם וההליכים המשפטיים המרובים.

המלצותיה של העובדת הסוציאלית היו דומות להמלצות הקודמות שניתנו, וכללו הפנייה לטיפול אצל מטפלת המתמחה בסכסוך הורי, ומעבר לכך הותרת זמני השהות והמשמורת כפי שהם.

השופטת העבירה ביקורת על כך שהאב הסתיר עובדות חשובות והחלטות מהותיות מבית המשפט, וקבעה כי מדובר בהתנהלות חמורה מאוד. מעבר לכך, השתכנעה השופטת כי אכן לא חל כל שינוי בנסיבות אשר יכול להצדיק את שינוי המשמורת או זמני השהות, בייחוד כאשר טובת הילדים היא שלא יתבצע שום שינוי.

לאור כל זאת תביעתו של האב נדחתה. השופטת הורתה להורים להמשיך בטיפול במקצועי שאליו הופנו, והטילה את כל עלות הטיפול על האב. כמו כן הוא חויב בהוצאות המשפט של גרושתו בסכום של 15 אלף שקלים.

תלה"מ 24055-03-20  

הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.