חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (להלן: "חוק הפלת"ד") נועד להבטיח כי כל נפגע בתאונת דרכים יוכל לקבל פיצוי כספי על הנזק שנגרם לו. החוק למעשה קובע משטר של אחריות מוחלטת במישור היחסים שבין נהג הרכב המבוטח ובין חברת הביטוח שביטחה אותו בביטוח חובה. לפיכך, בכל מקרה שנגרם נזק גוף לנהג הרכב, לנוסעים ברכב או להולך רגל שנפגע מהרכב, חברת הביטוח נושאת באחריות מוחלטת לפצות את הניזוק ללא קשר לשאלת אשמתו.
החוק הפלת"ד נוצר בעיקר כדי לייעל ולקצר את ההליך המשפטי בתביעות פיצויים בגין תאונות דרכים תוך ייתור הדיון בסוגיית אחריות הניזוק לתאונה. בפועל, מאחר שאין צורך לנהל דיון בשאלת האשמה והאחריות של הנפגע לתאונה, ההתדיינות המשפטית מתקצרת משמעותית.
יש לכם שאלה בנושא פיצויים לנפגעי תאונות דרכים? לחץ/י כאן
אילו נזקים ניתן לתבוע מחברת הביטוח בתביעה לפי חוק הפלת"ד?
את הנזקים לאחר תאונת דרכים נהוג לחלק לשני סוגים: נזק כללי ונזק מיוחד. נזק מיוחד הוא נזק שכבר נגרם לנפגע בעבר בתקופה שהחלה במועד התאונה והסתיימה במועד חישוב הנזק ואילו נזק כללי הוא נזק עתידי שצפוי להיגרם לנפגע בתאונה בעתיד. נוסף על כך, קיימת אבחנה בין נזק ממוני שניתן לכמת בכסף ונזק שאינו ממוני דוגמת כאב וסבל ולעיתים אף קיצור תוחלת חיים שנגרמה לנפגע בעקבות התאונה.
ראשית נפרט את הנזקים המיוחדים שניתן לתבוע מחברת הביטוח במסגרת תביעה לפי חוק הפלת"ד:
הפסדי שכר והפסדי פנסיה לעבר
רכיב זה נועד לפצות את הנפגע בתאונה על הפסדי הכנסה ופנסיה שנגרמו לו עקב היעדרותו מהעבודה ובשל צמצום היקף העבודה בתקופה שבין מועד התאונה ועד למועד ביצוע החישוב. לצורך הוכחת ראש נזק זה, הנפגע יצטרך להגיש תלושי שכר וטופסי 106 לביסוס טענותיו. לעומת זאת, עובד עצמאי יכול לצרף לתביעתו דיווחים למע"מ, חשבוניות ושומות מס הכנסה לצורך הוכחת הפסדיו.
הוצאות רפואיות והוצאות ניידות לעבר
רכיב נזק זה נועד לפצות את הנפגע בתאונה עבור הוצאות רפואיות שהוא נאלץ להוציא לאחר התאונה וכתוצאה ממנה. מדובר בראש נזק מיוחד שדורש הוכחה באמצעות צירוף של קבלות, מרשמי תרופות, כמו גם קבלות עבור טיפולי רפואה משלימה ורופאים פרטיים. יש לציין כי אדם שנפגע בתאונה וקיבל החזר מקופת החולים או מהמוסד לביטוח לאומי עבור ההוצאות הרפואיות לא יהיה זכאי לכפל פיצוי עבור אותן הוצאות מחברת הביטוח שביטחה את השימוש ברכב בביטוח חובה.
נוסף על כך, הנפגע בתאונה רשאי לתבוע פיצויים בגין הוצאות ניידות שנאלץ להוציא לאחר התאונה, דוגמת תשלומים למוניות פרטיות, לאמבולנסים, כמו גם הוצאות דלק וחנייה. מאחר שמדובר ברכיב נזק מיוחד, הנפגע מחויב להוכיח אותו באמצעות צירוף קבלות וחשבוניות מתאימות.
עזרת הזולת לעבר
אדם שנפגע בתאונה ונגרם לו נזק גוף שפגם ביכולתו לבצע פעולות יום יומיות בסיסיות, רשאי לתבוע פיצוי מחברת הביטוח עבור עזרה שקיבל מצד שלישי שסייע לו בתפקוד היום יומי לאחר התאונה. צד שלישי לצורך העניין יכול להיות מטפל סיעודי, בן משפחה או עובד משק בית. הפיצוי במקרה זה ייפסק בכפוף להוכחת הנזק על ידי הנפגע שתיעשה באמצעות הצגת ראיות בפני בית המשפט.
במסגרת התביעה נגד חברת הביטוח מקובל לתבוע גם בגין נזקים כלליים שנגרמו לנפגע בתאונה:
כאב וסבל
רכיב פיצוי זה נועד לפצות את הנפגע בתאונה בגין הכאבים, עוגמת הנפש, הצער ואובדן הנאות החיים שנגרמו לו בעקבות התאונה. הכללים לחישוב ראש נזק נקבעו בתקנות פיצויים לנפגעי תאונות דרכים כאשר הסכום המקסימלי שניתן לקבל עבור ראש נזק זה מוגבל לפי החוק. חישוב הפיצוי בפועל מתבצע לפי נוסחה מתמטית שכוללת את אחוזי הנכות הקבועה שנפסקו לנפגע, מספר ימי האשפוז של הנפגע בבית החולים לאחר התאונה וגילו כך שככל שגילו גבוה יותר, הפיצוי שיינתן לו יפחת.
הפסד כושר השתכרות ופנסיה לעתיד
הפיצוי בגין רכיב זה נועד לפצות את הנפגע בתאונה על הנזק שהוא צפוי לספוג בהכנסותיו לאחר התאונה במהלך התקופה שבין מועד ביצוע החישוב ועד לגיל פרישה. ראש נזק זה נחשב למשמעותי בתביעת הפיצויים נגד חברת הביטוח ולצורך קביעתו משוקללים בסיס השכר, הנכות התפקודית שנקבעה לנפגע על ידי בית המשפט, גילו ומועד פרישתו הצפוי מהעבודה.
לפיכך, ככל שבסיס השכר של הנפגע גבוה יותר, נכותו התפקודית גבוהה יותר וגילו צעיר יותר, כך יעלה גם סכום הפיצוי שייפסק לו בגין פגיעה בכושר ההשתכרות. מכיוון שהפגיעה בכושר ההשתכרות גורמת גם להפרשות נמוכות יותר לפנסיה, הנפגע יוכל לתבוע פיצויים מחברת הביטוח גם בגין רכיב זה.
הוצאות רפואיות, ניידות ועזרת צד שלישי לעתיד
כדי לחשב את הפיצויים בגין הוצאות רפואיות, הוצאות ניידות והוצאות עזרת צד שלישי, בית המשפט יעריך את ההוצאות שהניזוק צפוי להוציא בעתיד עבור ביקורי מומחים רפואיים, הוצאות רפואה משלימה, עזרים אורתופדיים, ניתוחים, נסיעות, עזרת צד שלישי ועוד. יש לציין כי ניתן לדרוש פיצויים אך ורק עבור טיפולים שאינם מכוסים על ידי קופת החולים או המוסד לביטוח לאומי, כאשר מדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה.
הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין
נוסף על הפיצויים בגין הנזק שנגרם לנפגע בתאונה, בית המשפט נוהג לפסוק לטובתו גם שכר טרחת עורך דין שהוא נדרש להוציא לצורך ניהול ההליך המשפטי והוצאות משפט נוספות.
בכל מקרה של מעורבות בתאונת דרכים רצוי לפנות לעורך דין שמתמחה בתחום נזקי גוף בעקבות תאונות דרכים לצורך קבלת ייעוץ משפטי מקצועי. ליווי משפטי מקצועי יסייע לנפגע בתאונה למצות את זכויותיו מול חברת הביטוח ולמקסם את הפיצויים בגין הנזקים שנגרמו לו בתאונה.
הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין לתאונות דרכים LawGuide
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.