לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגש בצהריים כתב אישום נגד נשיא המדינה לשעבר משה קצב. כתב האישום מתפרס על פני תשעה עמודים ומגולל את העבירות המיוחסות לקצב המואשם באונס, מעשה מגונה בכפייה והטרדה מינית. הפרקליטות הוציאה צו איסור פרסום על זהותן של המתלוננות.
"מצער מאוד שהיועץ המשפטי לממשלה לא קיבל את המלצת חמשת הבכירים בפרקליטות המדינה שהציעו לסגור את התיק", מסר יועץ התקשורת של קצב, אמנון שומרון בתגובה להחלטה. "מדובר בכתב אישום ללא תשתית ראייתית. ההתעקשות של מזוז להגיש את כתב האישום תתברר בבית המשפט".
יועץ התקשורת מציין כי בקרבתו של הנשיא לשעבר, הופתעו לאחר ביטול עסקת הטיעון, "אך משהוגש כתב האישום, אנחנו נוכיח בבית המשפט את חפותו של משה קצב ונוכיח את הרדיפה ואת הכשלים בהתנהלותו של מזוז אשר כנראה כבר לא יהיה בתפקידו כשבית המשפט יכריז על זיכויו של משה קצב".
האישום: נהג ללטפה, לחבק את מותניה לנסות לנשק את פיה
מכתב האישום עליו חתום פרקליט המדינה משה לדור, עולה כי במשך שנים ארוכות בהן כיהן בשורה של תפקידים ציבוריים בכירים במדינה, בהם שר ונשיא המדינה, ניצל קצב לרעה את מעמדו ומרותו בלשכות בהן כיהן כדי לקיים מגעים בעלי אופי מיני עם עובדות שהיו כפופות לו. בשבוע שעבר נשא קצב נאום בן שלוש שעות בו דחה את החשדות המיוחסים לו וטען כי "רודפים אותו".
"הנאשם פנה לעובדות בהן מצא עניין מיני, נהג להחמיא להופעתן החיצונית, התעניין בנושאים אישיים ואינטימיים הנוגעים לחייהן הפרטיים, וכן ניסה ליזום עמנן מגעים פיזיים, גם בניגוד לרצונן", לשון כתב האישום. כדי להשיג שיתוף פעולה עם יוזמותיו המיניות, ניצל הנאשם את מעמדו לרומם, או לפגוע כחפצו. בין המעשים שביצע הנאשם בעובדות לשכתו: הטרדה מינית, מעשים מגונים ואינוס".
בנוגע לא' ממשרד התיירות, נטען בכתב האישום כי במהלך עבודתה בכפיפות לקצב שהיה אז שר התיירות, החל קצב באופן חד צדדי לנקוט בפעולות של חיזור עקשני וטרדני בעלות אופן מיני כלפי העובדות. "המעשים כללו מעשי הטרדה מינית מילוליים ופיזיים מתוך מגמה שהמתלוננת תשתף עמו פעולה, או למצער, לא תתנגד לקיים עמו יחסי מין", נטען באישום.
עוד מצויין כי הנשיא לשעבר נהג להחמיא למתלוננת לעתים תכופות על כישורי עבודתה, על מראה החיצוני, על שערה ובגדיה, וציין כי "היא מושכת אותו". הוא גם נהג להשמיע באוזניה פרטים ומסרים אינטימיים על חייו, ביקש ממנה לפתוח את כפתור חולצתה ולבוא לעבודה בחצאית במקום מכנסיים.
"לעתים כאשר היתה המתלוננת נכנסת ללשכה לצורך פגישות עבודה, נהג הנאשם לבקש ממנה לעמוד לידו כדי שיוכל להצמד אליה ונהג ללטפה, לחבק את מותניה, ולנסות לנשקה על פיה", נכתב באישום. "בחלק מהפעמים ביקש הנאשם כי תעמוד לצדו סמוך לספריה שבמשרדו, כך שאם יתפס בקלקלתו יוכל להעמיד פנים שהשניים מחפשים ספר. במספר הזדמנויות נגע הנאשם בחזה של המתלוננת לעתים מעל חולצתה, ולעיתים מתחתיה...הוא נהג להושיט ידו אל המושב האחורי במכונית וללטף את רגליה".
עוד נטען באישום כי קצב נהג להתקשר בשעות הערב לביתה של המתלוננת או לטלפון הנייד שלה ולברר מה היא עושה, מה היא לובשת ואף ביקש ממנה להתפשט. בשלב מאוחר יותר, ביקש ממנה, על פי האישום, לקיים עמו יחסי מין.
"בתקופה זו רומם הנאשם את מעמדה של המתלוננת בלשכה, העניק לה הגנה וגיבוי מול גורמי משרד התיירות, בין היתר כשהתעוררו מחלוקות בינה לבין עובדים אחרים במשרד", לשון כתב האישום. המתלוננת, כך נטען, הסתייגה מהתנהלותו של קצב, וביטאה זאת בדרכים שונות כדי להבהיר לו שאינה מרוצה ממעשיו.
"ניסה להוריד את מכנסיה"
בכתב האישום מתוארים אירועים נוספים, בהם, על פי כתב האישום ניסה הנשיא לשעבר לכפות עצמו על המתלוננת. באחת הפעמים הגיעה לדירתה, נצמד לגופה ןאחז בחזה. לאחר שהדפה אותו, עזב קצב את המקום. במקרה אחר, במהלך אירוע בתל אביב ביקש קצב מהמתלוננת, כך על פי האישום, להתלוות אליו למשרדו בגלל ששכח שם דבר מה.
"בהגיעם למשרד התיישבה המתלוננת על כיסא בלשכה, הנאשם התיישב לידה ונגע בחזה של המתלוננת במגמה לקיים עמה קשר מיני, בניגוד לרצונה. הנאשם ניסה להוריד את מכנסיה, אולם המתלוננת התנגדה ומשכה אותם בחזרה אל מותניה", נטען באישום.
בשלב זה, מתואר מעשה האונס לכאורה: "בעודו אוחז במתלוננת ומנסה לכפות עצמו עליה, משך המתלונן את הנאשמת על הרצפה והפשיטה, למרות שזו נסתה ללא הצלחה למנוע זאת ממנו. הנאשם פתח את מכנסיו, נשכב מעל המתלוננת תוך שמשקל גופו ואחיזתו בה מגבילים את אפשרויותיה להיחלץ ממנו. הנאשם החדיר את איבר מינו לאיבר מינה של המתלוננת ללא הסכמתה".
על פי כתב האישום, כל אותה העת ביקשה המתלוננת מהנאשם לחדול ממעשיו, ולמרות שחשה חוסר אונים מולו, ניסתה בידיה להדוף אותו מעליה, אך ללא הועיל.
"הנאשם היה מודע לכך שהמתלוננת אינה מוכנה לקיים עימו יחסי מין, אך רק כשהמשיכה לבטא באורח פיזי ומילולי את התנגדותה לשתף עמו פעולה בקיום הקשר המיני, חדל הנאשם ממעשיו בטרם הגיע לפורקן", נטען באישום. יום למחרת היא הגיעה לעבודה בניסיון להמשיך בשגרת העבודה ולהבהיר לקצב את התנגדותה לקיים עמו יחסי מין.
"תירגעי, את תהני"
בחודש יוני 1998, ביקש קצב מהמתלוננת להיפגש איתו במלון פלאז'ה בירושלים כדי לעבור על חומרים הקשורים לעבודת המשרד. כשהגיעה למלון ביקש ממנה קצב, כך נטען, לעלות לחדרו מפני שלא סיים להתארגן.
"המתלוננת עלתה לחדר, ומשנמצאה בתוכו הבחינה, במבוכה, כי הנאשם נראה כמי שלא סיים להתלבש. המתלוננת התיישבה על קצה המיטה. הנאשם קרב למתלוננת, הדף אותה על המיטה, ולמרות התנגדותה, פשט את מכנסיה ותחתוניה במשיכה. המתלוננת התנגדה לקיים עם הנאשם יחסי מין, אולם הנאשם לא שעה לבקשותיה ולניסיונותיה להדפו...הנאשם נשכב מעל המתלוננת, החדיר את איבר מינו לתוך איבר מינה תוך שהוא מנסה להרגיעה באומרו: "תירגעי, את תהני".
גם לאחר אירוע זה, נמנעה המתלוננת מעימות חזיתי עם הנאשם, והעדיפה להמשיך בעבודתה הסדירה מבלי להביא את יחסיה עם הנאשם למשבר, מחשש שיביא לפיטוריה.
"משנוכח הנאשם כי המתלוננת אינה נענית לחיזוריו ולניסיונותיו לבסס עמה קשרים אינטימיים, ומשהבין כי המתלוננת חוזרת ומציבה בפניו גבולות לפיהם לא תיאות לקיים עמו יחסי מין, פסק בהדרגה העניין המיני שביטא הנאשם כלפי המתלוננת ואורחות העבודה בין השניים השתנו לחלוטין", נכתב באישום.
באישום השני בכתב האישום, נאשם קצב בהטרדה מינית של ה', מנהלת לשכת הנשיא ב-2003. "במספר מקרים ליווה הנאשם את המתלוננת וחיבק אותה חיבוק ממושך של כ-10 שניות, תוך שהוא מצמיד אותה אל גופו". למרות שהיא העירה לו על כך, קצב לא חדל ממעשיו - כך בכתב האישום.
העדה המרכזית בפרשה: א' ממשרד התיירות
היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז החליט לפני כשבועיים בעצה אחת עם פרקליט המדינה משה לדור להגיש כתב אישום נגד הנשיא לשעבר משה קצב. כתב האישום כולל אישומים בגין עבירות מין במספר עובדות שעבדו בכפיפות אליו כשר התיירות וכנשיא המדינה, לרבות עבירות אונס ומעשה מגונה בכוח בנוגע לא' ממשרד התיירות, וכן עבירות של שיבוש חקירה.
לדור נפגש לאחרונה באופן אישי עם א' ממשרד התיירות, שנחשבת לעדה המרכזית בפרשה. הוא חקר והתרשם מעדותה של א' והחליט כי יש להגיש כתב אישום נגד קצב בשורה של עבירות מין חמורות.
למרות הערכות בשבועות האחרונים כי הסיכוי להרשיע את קצב קלוש, סבורים כעת במשרד המשפטים כי קיימת בתיק תשתית ראייתית מספיקה ואפשרות סבירה להרשעה. קצב יועמד לדין, על פי ההערכות, בימים הקרובים. הפרקליטות כבר הודיעה כי היא מתכוונת להזמין למשפט גם את הנשים שהתלוננו נגד הנשיא לשעבר ואשר בעניינן חלה התיישנות.
"חומר החקירה קלוש"
"זאת החלטה מאוד מאוד מצערת אבל מאוד לא מפתיעה", אמר יועץ התקשורת של קצב, אמנון שומרון לאחר קבלת ההחלטה. "אני מופתע כיוון שחומר החקירה הוא קלוש. "הפרקליטים שטיפלו בתיק ידעו וטענו שאין בחומר כדי להרשיע את משה קצב. מוטיבציית היתר של מזוז נובעת מכך שהקדים והשתלח בקצב הרבה לפני שחומר החקירה הובא לידיעתו".
פרשת קצב עלתה לכותרות ביולי 2006, לאחר שזה התלונן ליועץ המשפטי לממשלה שהוא קורבן לסחיטה מצידה של א' - עובדת לשעבר במשרדו. זמן קצר אחר כך הפך הנשיא ממאשים למואשם. בנוסף לא' נוספו עוד שורה של נשים שטענו כי קצב הטריד אותן מינית.
הנשיא לשעבר הכחיש תחילה את המיוחס לו, מאוחר יותר הסכים לעסקת טיעון בגין עבירות מין חמורות מהמיוחס לו כעת, אך בהמשך חזר בו.
הנשיא אנס? סיקור מיוחד
קצב בנאום: "האמינו לי - תפרו לי תיק"
המתלוננת: מתנה מושלמת ליום האישה
מקורביו של קצב: מזוז רצה את ראשו