"יום בו שני שרים לשעבר נשלחים על ידי בתי המשפט לעונשי מאסר ממושכים בגין עבירות שחיתות הוא יום עצוב לחברה הישראלית" - כך אמרו הערב היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז ופרקליט המדינה משה לדור בהודעה משותפת, בעקבות שליחתם לכלא של שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון ושר הבריאות לשעבר שלמה בניזרי.
עם זאת, השניים גם רואים ביום הזה נקודות אור חיוביות. "זהו גם יום הנושא מסר חשוב ומעודד, שהחברה הישראלית אכן עוברת תהליך של התנקות מתופעות השחיתות השלטונית", אמרו. לדברי השניים, שני פסקי הדין שניתנו היום יחד עם הליכים רבים נוספים הם "תוצר של מהלך רב שנתי נרחב של רשויות האכיפה למאבק נרחב, שיטתי, עיקבי ובלתי מתפשר בשחיתות השלטונית".
השניים הוסיפו: "גזרי הדין שנפסקו היום הם מסר חשוב של בתי המשפט, ובראשם בית המשפט העליון, כי בתי המשפט לא יגלו סלחנות וסובלנות כלפי תופעות של שחיתות שלטונית, והענישה בעבירות אלה תהיה חמורה ומרתיעה".
נראה כי מזוז ולדור רומזים כי גם בעניין אנשי ציבור נוספים ימוצה בסופו של דבר הדין, ולא מן הנמנע כי הכוונה היא לראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ושר החוץ אביגדור ליברמן. "המלאכה, כמובן, לא תמה, ואנו עדיין בעיצומו של המהלך לביעור השחיתות", כתבו, "אך להחלטות היום יש חשיבות רבה במסר הציבורי שהן משדרות ובמתן "רוח גבית" לרשויות האכיפה בהמשך מאבקן בשחיתות".
הירשזון הולך לכלא לחמש שנים ו-5 חודשים
שר האוצר לשעבר הירשזון נשלח הבוקר לכלא לחמש שנים וחמישה חודשי מאסר בפועל. בנוסף נגזרה עליו עוד שנת מאסר על תנאי. שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב ברכה תום-אופיר גזרה על הירשזון גם קנס כספי של 450 אלף שקלים.
שר האוצר לשעבר הורשע בלא פחות משישה סעיפי אישום חמורים, שהחמור שבהם - גניבה של כשני מיליוני שקלים. הפרקליטות דרשה עונש מאסר של לפחות שבע שנים.
"מלאכת גזירת הדין היא כקריעת ים סוף", אמרה בפתח הדיון השופטת. "עדי האופי של הנאשם הראו את כל הטוב והיופי שבו והראו איש ציבור רב פעלים שחי חיים נורמטיביים עד שלב מאוחר בחייו".
4 שנות מאסר בפועל לבניזרי
בית המשפט העליון החליט היום להחמיר את עונשו של השר לשעבר שלמה בניזרי. בניזרי יישלח למאסר בפועל של לא פחות מארבע שנים. עונש חמור הרבה יותר ממה שנגזר עליו לפני הערעור - שנה וחצי בלבד. בנוסף, יחוייב השר לשעבר בקנס כספי של 250 אלף שקלים.
"צר לי, באמת ובתמים, על בניזרי", כתב השופט אדמונד לוי בפסק הדין. "צר לי על הרב שהרביץ תורה באחרים, אולם הוא עצמו לא הקפיד למלא אחר האיסור ליטול שוחד. צר לי על השר, שממעמדו הרם ורב ההשפעה הידרדר לתהום כה עמוקה. וצר לי על האדם בניזרי, בעל משפחה, שבהרשעתו וענישתו כרוך סבל רב גם לבני משפחתו שלא חטאו".
שופטי העליון הדגישו כי ההחלטה נבעה גם מתוך רצון להרתיע ולהילחם בשחיתות הציבורית. "כדי להתמודד עם נגע זה ולהרתיע את הרבים", נכתב בפסק הדין, "לא די עוד במלל ודברי כיבושין. הגיעה העת לעשות מעשה על ידי הצגתו של תג מחיר גבוה מזה שהיה נהוג בעבר לצידן של העבירות בתחום זה".