שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון נשלח הבוקר ל-5 שנים ו-5 חודשי מאסר בפועל ועוד שנת מאסר - כך החליטה שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ברכה תום-אופיר. השופטת עוד גזרה על הירשזון קנס כספי של 450 אלף שקלים.
שר האוצר לשעבר הורשע בלא פחות משישה סעיפי אישום חמורים, שהחמור שבהם - גניבה של כשני מיליוני שקלים. הפרקליטות דרשה עונש מאסר של לפחות 7 שנים.
"מלאכת גזירת הדין היא כקריעת ים סוף", אמרה בפתח הדיון השופטת. "עדי האופי של הנאשם הראו את כל הטוב והיופי שבו והראו איש ציבור רב פעלים שחי חיים נורמטיביים עד שלב מאוחר בחייו", הוסיפה.
עוד ציינה השופטת את עדות האופי של בנו אלרואי ושל העיתונאי נח קליגר שדיבר על תרומתו של הירשזון לניצולי השואה. "כיצד התגלגלה דמות זו למצבה? שמא זו הייתה תאוות בצע או ההפקרות שהייתה בארגון?", שאלה. "הנאשם היה אחד מששת הקושרים לעשוק את קופת העל ונילי, ללא רישום וללא תיעוד".
"אין להעלות על הדעת שהנאשם לא הבין שנטילת כספים מהציבור בסתר, לא רק מנוגדת לחוק אלא פועלת כנגד המנהל התקין", הוסיפה אופיר תום, שתפרוש מתפקידה כשופטת לאחר סיום המשפט הנוכחי. "אין מדובר באדם המגיע מרקע סוציואקונומי נמוך. מדוע נזקק האיש לכל המניפולציות הכספיות שהטילו בו דופי? מדוע המעשים נעשו במחשך?".
עורך דינו של הירשזון יעקב ויינרוט ביקש עיכוב ביצוע לעונש, עד הגשת ערעור. התביעה לא הסכימה לעיכוב הביצוע עד להגשת הערעור, אלא רק לעשרה ימים. השופטת החליטה בסופו של דבר לעכב את העונש עד ל-24.7 כדי לאפשר להירשזון להתכונן להגשת ערעור.
נציג הפרקליטות בדיון ביקש ערבות בנקאית בסכום משמעותי, מאחר ולדבריו - הירשזון עלול להימלט מישראל מפאת אימת הדין.
בסביבתו של שר האוצר לשעבר אומרים היום כי בניו בחרו שלא להתראיין בכלי התקשורת, ולשמור על הקו שבו כל הדברים שעל ליבם ייאמרו בבית המשפט ולא מחוצה לו.
מקורבים להירשזון אמרו כי התחושות לאחר מתן גזר הדין הן תחושות קשות ומייד לאחר הישמע גזר הדין יצאו הירשזון ושלושת בניו למשרדו של פרקליטם, העו"ד יעקב ויינרוט, על מנת לנתח את המצב לקראת הגשת הערעור. הם בדקו את האפשרויות המשפטיות העומדות בפניהם בכל הקשור לעונש עצמו ולגזר הדין.
תגובת ההסתדרות: "הקופה הציבורית אינה קניין פרטי"
בהסתדרות העובדים הלאומית, אותו ארגון שהירשזון מעל בכספיו, מיהרו להגיב על פסק הדין. "בית המשפט העביר היום מסר חד וברור לכל העובדים בשירות הציבורי", מסר מנכ"ל הארגון יאיר שלם. "הקופה הציבורית אינה הקניין הפרטי של איש וכך יש לנהוג. יש לפעול תוך גילוי אחריות אישית ופעולה בשקיפות מלאה".
"אי אפשר להתעלם מכך שהתנהלותו הקלוקלת של הירשזון, גרמה לנזק ממוני ותדמיתי עצום להסתדרות, איתו נאלץ הארגון להתמודד עד היום", הוסיפו בהסתדרות העובדים. "הנזקים הממוניים והתדמיתיים שנגרמו להסתדרות כתוצאה ממעשיו של הירשזון מלווים את הארגון עד עצם היום הזה, וההסתדרות מנהלת, למעשה, מאבק יומיומי לשיקום שמה הטוב, ואיזון תקציביה".
ממשרד מבקר המדינה נמסר כי "בית המשפט ביטא היום בצורה מובהקת את חשיבות המאבק נגד השחיתות הציבורית".
"משרד מבקר המדינה, שהוביל את פרשת הירשזון מהשלבים הראשונים שלה, ימשיך במאבק נגד השחיתות הציבורית ולמען טוהר המידות במדינה, בלי לפסוח גם על העומדים בראש הפירמידה, זאת יחד עם כל גופי האכיפה".
"מבקר המדינה הביע לא אחת את דעתו כי רק תהליך של חקירה ראויה העמדה לדין וענישה חמורה בעקבותיה - והכול סמוך לביצוע העבירה, יסייעו לטיהור החברה מנגעי השחיתות הפוגעים בה".
השופטים בהרשעה: "להירשזון היו גרסאות קלושות"
הירשזון הורשע בין היתר בגניבה, מרמה, רישום כוזב וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. השופטים אמרו בהחלטתם כי שר האוצר לשעבר "הפך את הסתדרות העובדים הלאומית לקזינו", וכי היו לו "גירסאות קלושות שצצו יש מאין".
השופטת ברכה אופיר-תום אמרה בהכרעת הדין כי "טענותיו של הירשזון על ה'לא ידעתי, לא ראיתי, לא שמעתי' - היא חסרת משמעות מאחר והוא עמד בראש הארגון, עליו היה להבטיח התנהלות נאותה, שלו ושל חבריו".
אולי כדי להמתיק קצת את עונשו, החזיר אתמול שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון להסתדרות העובדים הלאומית 570 אלף שקלים. בעבר כבר החזיר הירשזון 1,160,000 שקלים - ובסך הכול הוא השיב 1,730,000 שקלים. לטענת פרקליטיו של הירשזון, עם השבת הסכום האחרון, סיים שר האוצר לשעבר להעביר את כל הכספים שנטל שלא כדין.
"הוא מתוח", אמר אתמול פרקליטו לחדשות 2 והוסיף כי צוות ההגנה עובד על הכנת הערעור על ההרשעה לבית המשפט העליון.
בנו של הירשזון: "עונש מאסר הוא גזר דין מוות"
הירשזון הואשם כי בהיותו יו"ר ההסתדרות קיבל מדי חודש במעטפות בין 15 ל-25 אלף שקלים במזומן, ובחגים קיבל "מענקים מיוחדים". במהלך המשפט טען הירשזון כי כל הכספים שלקח היו מקדמה על חשבון כספי הפנסיה שהגיעו לו מההסתדרות.
"אני מתרגש מכל העדים שהגיעו להעיד לטובתי", אמר בשבוע שעבר הירשזון עם הגיעו לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בפתיחת דיון הטיעונים לעונש במשפטו. בניסיון אחרון לדבר אל לבם של השופטים, ניסו סנגוריו של הירשזון להביא כמה עדי אופי שיספרו על צדדיו הטובים שר האוצר לשעבר.
"לאחר כל מה שסבלנו, אני לא יודע כיצד הוא יעמוד בעונש מאסר מרוחק מילדיו", אמר אז בנו האמצעי של הירשזון, אלרואי. "עונש מאסר הוא גזר דין מוות עבורו, אני מבקש מכבודה את מידת הרחמים".
4 שנות מאסר לשר לשעבר בניזרי
בית המשפט העליון החליט הבוקר להחמיר את עונשו של השר לשעבר שלמה בניזרי. בניזרי, שהורשע בעבירות של שוחד, הפרת אמונים, קשירת קשר לביצוע פשע ושיבוש מהלך משפט, יישלח למאסר בפועל של לא פחות מ-4 שנים. עונש חמור הרבה יותר ממה שנגזר עליו לפני הערעור - שנה וחצי בלבד. בנוסף, יחוייב השר לשעבר בקנס כספי של 250 אלף שקלים.
"צר לי, באמת ובתמים, על בניזרי", כתב השופט אדמונד לוי בפסק הדין. "צר לי על הרב שהרביץ תורה באחרים, אולם הוא עצמו לא הקפיד למלא אחר האיסור ליטול שוחד. צר לי על השר, שממעמדו הרם ורב ההשפעה התדרדר לתהום כה עמוקה. וצר לי על האדם בניזרי, בעל משפחה, שבהרשעתו וענישתו כרוך סבל רב גם לבני משפחתו שלא חטאו".
שופטי העליון הדגישו כי ההחלטה נבעה גם מתוך רצון להרתיע ולהילחם בשחיתות הציבורית. "כדי להתמודד עם נגע זה ולהרתיע את הרבים", נכתב בפסק הדין, "לא די עוד במלל ודברי כיבושין, והגיעה העת לעשות מעשה, על ידי הצגתו של תג מחיר גבוה מזה שהיה נהוג בעבר לצידן של העבירות בתחום זה".
"כואב לי שפוגעים בי ובמשפחתי ובעשרות האלפים שאני דואג להם לרווחתם ולחיי היום יום שלהם", הגיב בניזרי דקות לאחר ששמע את גזר הדין. "אנחנו נשב, נלמד את הפסק, וניתן תגובה במועד מאוחר יותר".
"כיהודי מאמין חייב אדם לברך על הרעה כשם שמברך על הטובה", אמר אחיו של בניזרי, דוד בראיון בגלי צה"ל. "אין לי הפתעות, ביום שסימנו את המטרה ידעתי ששלמה גמור. שלמה בניזרי ביקש לדחות את ההכרעה בשבועיים בגלל חתונת בתו, למה בית המשפט צריך לעשות רע?".
בהכנת הידיעה השתתף יוסי זילברמן.