החלטת היועץ המשפטי לממשלה להעמיד לדין את שרה נתניהו בפרשת מעונות ראש הממשלה, שפורסמה לראשונה בחדשות 2, התקבלה כשנתיים לאחר הפתיחה בחקירה - ושנתיים וחצי לאחר דוח מבקר המדינה שטרף את הקלפים. איך הפכה רעיית רה"מ לנאשמת בפרשה שעלותה לקופת המדינה מוערכת במאות אלפי שקלים? כל הפרשות ששמה נקשר בהן - ושחלקן לפחות צפויים להופיע בכתב האישום.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפני כארבע שנים, בחודשים יולי עד דצמבר 2013, בדק משרד מבקר המדינה את ההתנהלות הכספית במעונות ראש הממשלה בין 2009 ל-2013. כחודש לפני הבחירות הקודמות, ב-17 בפברואר 2015, פרסם מבקר המדינה יוסף שפירא דוח מיוחד - ובו פרק שזכה לשם "הוצאות מעונות ראש הממשלה".
שתי פרשות שאמורות להוות חלק מכתב האישום הן העסקת החשמלאי ביום כיפור וניפוח הוצאות המזון: הן הופיעו בדוח שהצביע על שורת ליקויים. במסגרת הבדיקה העביר המבקר ליועץ המשפטי לממשלה דאז יהודה וינשטיין את הממצאים בפרשה נוספת - "פרשת רהיטי הגן". פרשת העובדת צצה במסגרת החקירה המשטרתית.
כחצי שנה לאחר פרסום אותו דוח, פתח היועמ"ש הקודם וינשטיין באופן רשמי בחקירה - שלא הגיעה עד ראש הממשלה עצמו. במאי 2016 הסתיימה לכאורה החקירה, אך לאחרונה נגבו עוד עדויות ושרה נתניהו נקראה להשלמות חקירה.
כעת יערוך היועמ"ש הנוכחי מנדלבליט לשרה נתניהו שימוע, בסופו יוחלט האם תועמד לדין. מלבד נתניהו עצמה, הצטבר בחקירה חומר ראייתי המצדיק לטענת המשטרה הגשת כתב אישום גם נגד סמנכ"ל משרד ראש הממשלה עזרא סיידוף, והחשמלאי אבי פחימה - כך לפי הודעת המשטרה.
החשמלאי המקורב, המימונה והחשבונית המחשידה
הפרשה הראשונה היא העסקת חשמלאי באופן פרטי ולא דרך מכרז, ותוך גלגול ההוצאות לקופת המדינה: הדוח חשף כי אבי פחימה, חבר מרכז ליכוד, הועסק בניגוד לנהלים. פחימה, שהיה החשמלאי הפרטי של הזוג נתניהו, ביצע עבודות תחזוקת חשמל ביותר מעשרת אלפים שקלים בסופי שבוע, חגים ואפילו ביום כיפור - למרות שנפסל בשל קרבתו לשניים. פחימה סירב אז לפניית חדשות 2 להגיב לטענות נגדו: "אני לא מתראיין" - ונחקר מספר פעמים בפרשה.
על פי הדוח, במשרד ראש הממשלה טענו ב-2009, עם כניסת נתניהו לתפקיד, שיש צורך בהתקשרות עם חשמלאי חיצוני לסופי שבוע ולשעות הערב, כאשר העובדים אינם נמצאים - למרות שראשי ממשלה בעבר לא עשו זאת. לאור הבקשה, אושרה התקשרות עקרונית עם חשמלאי "רק אם מדובר בעבודה דחופה שאינה סובלת דיחוי ליום חול". במסגרת ההליך נאספו הצעות מחיר מארבע חברות ונקבע כי לא תהיה התקשרות עם פחימה, שאף אירח את הזוג נתניהו בחגיגות המימונה בעבר.
החברה בה עובד פחימה הגישה את ההצעה הזולה ביותר, כך על פי הדוח, אך נפסלה בשל הקרבה לזוג. לאחר זמן קצר, החברה שנבחרה הודיעה שהחשמלאי יבצע את העבודות מטעמה כקבלן המשנה. המבקר הגדיר את העסקתו דרך חברה נוספת כ"מצג מטעה", שלפיו ההתקשרות הרשמית הייתה עם קבלן אחר, אך בפועל פחימה ביצע את העבודות מטעמו כקבלן משנה.
כך, בין החודשים ספטמבר-נובמבר 2009 הוזעק פחימה למעון ראש הממשלה בכל סוף שבוע, וגם ביום כיפור. עבור הקריאות הללו נוצלו 10,500 שקלים מתוך 15,000 שהוקצו לתיקוני חשמל חיצוניים למשך שנה שלמה - למרות שלא צוינו סיבות הקריאה. "עובדי המשרד אינם יודעים כמה עבודות בוצעו בתקופה זו, והאם עלותן חורגת מסכום המסגרת וכי נסיונות לקבל פירוט עבודות או קבלה לא צלחו", הוסיף אז המבקר.
לדברי המבקר, ראש הממשלה עצמו התערב בהחלטה - והוביל לבחירת החברה בה לבסוף הועסק החשמלאי. גם היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה אמרה אז כי "ראוי שראש הממשלה יימנע ממצב שבו המשרד מתקשר עם ספק שנתן לו שירות קבוע באופן פרטי. ברור שניתן היה לפנות למציעים אחרים".
במסגרת העסקתו של פחימה לא נספרו החשבוניות, ולמעשה שולם לו סכום גבוה יותר מהצעת המחיר: למשל, החברה בה הועסק קיבלה עבור הקריאות תוספת שבת של 250 שקלים לעומת 120 שקלים שנקבעו במכרז. כמו כן, המבקר מצא כי החשמלאי קיבל הוראות ישירות משרה נתניהו ומזכירותיה ולא דיווח על כך למשרד ראש הממשלה - ובכך לא התבצעה כל בקרה בנושא. "בשל כך, לא ניתן היה לוודא שאכן מדובר בעבודות דחופות שאי-אפשר לבצען ביום חול על ידי עובדי המשרד וכך לחסוך את ההוצאות האמורות", קבע השופט בדימוס שפירא.
בדצמבר האחרון נחשפו בחדשות 2 תמלילי חקירת ההשלמה של שרה נתניהו:
חוקר: אבי פחימה ביצע אצלכם בקיסריה תיקונים ביום כיפור?
שרה: לא! מה פתאום!
חוקר: איך את מסבירה את הקבלה הזו?
שרה: אבי פחימה עשה לנו עבודות ותיקונים בין החודשים מאי עד ספטמבר 2009. אחר כך אמרו לנו שאסור היה לנו לקבל ממנו שירותים בתקופה הזו כי הוא כאילו חבר ליכוד וכאילו חבר שלנו. היה צריך לשלם לו – הוא עבד הרבה – אז עזרא סיידוף שילם לו וביקש ממנו קבלות מחודש ספטמבר והלאה, אז הוא רשם סתם תאריכים ולא שם לב שאחד מהם נפל על יום כיפור.
"כוס תה" וניפוח הוצאות?
הסוגייה השנייה שנחקרת במסגרת תיק המעונות היא העסקת עובדת עבור מעון ראש הממשלה, כשבפועל היא טיפלה לפי החשד באביה המנוח של נתניהו בעוד שכרה ממומן על ידי המדינה. מדובר בנושא שעלה מתוך עדותו של מני נפתלי, שהעלתה חשד שהוצאות המטפלת לשמואל בן ארצי ז"ל, אביה של שרה נתניהו, מומנו על ידי המדינה. נתניהו ורעייתו הדפו את הטענות: "על מה רוצים להעמיד לדין, על כוס תה שהכינה עובדת לאביה הצדיק של רעיית ראש הממשלה?"
כך הציגה רעיית ראש הממשלה את הפרשה בחקירתה בחודש דצמבר האחרון:
חוקר: למרות שאביך המנוח, שמואל בן-ארצי ז"ל, היה זכאי וקיבל מטפלת מטעם ובמימון הביטוח הלאומי – את הכרחת עובדת בבית ראש-הממשלה בשם גלינה לטפל בו.
שרה: לא נכון. כאשר העובדת מהביטוח הלאומי הייתה יוצאת לחופשה, בקשתי מגלינה להחליף אותה.
חוקר: כפית עליה לישון לידו במקום בחדרה שלה או לנסוע לביתה שלה.
שרה: כשהיא הייתה נשארת למשמרת לילה, הייתי אומרת לה, תישני בקומה של אבא.
חוקר: לעובדת אחרת בשם סווטלנה שילמת 2000 שקלים מכספי המדינה.
שרה: סווטלנה עבדה אצלנו וסיימה את עבודתה. היא הייתה מאד נאמנה. קראתי לה לחזור לטפל באבא ושילמתי לה באופן אישי מכספים שקיבלנו מהביטוח הלאומי. שילמתי לה עבור שלושה ימי עבודה 1150 שקלים ועוד 150 שקלים עבור נסיעות, שזה תעריף הביטוח הלאומי.
חוקר: ועוד 2000 שקלים.
שרה: עזרא סיידוף רצה לצ'פר אותה. היא הייתה חרוצה והיא באה במיוחד.
חוקר: סיידוף צ'יפר אותה מכספי מדינה, לא מכספכם שלכם ולא מכיסו שלו, את ידעת זאת.
שרה: לא ידעתי. תשאלו את סיידוף.
פרשה נוספת היא החשד לניפוח הוצאות ארוחות בבית ראש הממשלה, שסוקרה בהרחבה באותו דוח מבקר וזכתה לאחרונה לכינוי "פרשת החמגשיות" מפי ראש הממשלה. מהדוח עלה כי בני הזוג העסיקו מבשלת - והזמינו אוכל בעשרות אלפי שקלים: תקציב האוכל שעומד לרשות המעון זינק במהלך רוב כהונתו של נתניהו: ב-2009, כאשר נבחר לראשות הממשלה, עמדו הוצאות המזון והאירוח על 211 אלף שקלים.
ב-2011 כבר עמד הנתון הרשמי על 458 אלף שקלים. הסערה התקשורתית שהתעוררה בעקבות הדיווחים על ההוצאות החריגות, בהם הגלידה המפורסמת בטעם פיסטוק, הובילה לצמצום בהוצאות ובשנת 2013 הסתכמו הוצאות המזון ב-226 אלף שקלים.
היקף רכישת המצרכים למעון עמד על כ-30 אלף שקלים לחודש בשנת 2011, ובשנת 2013 הנתון עמד על 15 אלף שקלים. אב הבית באותה שנה הסביר כי התקציב היומי באותה השנה עמד על 550 שקלים. אחת הסיבות לחיסכון הייתה העסקת אחת מעובדות הניקיון במעון כמבשלת למשך כשנתיים וחצי. למרות זאת, במהלך תקופת העסקתה הוזמנו למעון ארוחות בסך של 71 אלף שקלים ב-2010 ו-92 אלף שקלים ב-2011.
במשרד ראש הממשלה הסבירו אז כי עובדת הבית רק "בישלה ארוחות קלות" בנוסף לניקיון, ולכן "לא היה בכך בשום דרך תחליף לבישולן של ארוחות מלאות. ממועד העסקתה של המבשלת באופן מלא אין מוזמנות ארוחות מספקים חיצוניים". עם זאת, המבקר ציין כי כבר מ-2010 היה אפשר להעסיק מבשלת ולחסוך בהוצאות.
"התנהלות זו של משרד ראש הממשלה אינה תקינה", נקבע בדוח, "האפשרות להזמנת ארוחות לראש הממשלה, לבני משפחתו ואורחיו מומשה באופן שגרתי גם כאשר הייתה מי ששימשה כמבשלת במעון". מבקר המדינה הדגיש כי החיסכון בשנת 2013 מוכיח שההוצאות עד לאותה שנה היו מופרזות. בין השאר, נרכשו עבור מעון ראש הממשלה ארוחות מוכנות ממסעדות ובתי מלון, מזון ממרכולים, שתייה - בהם גם שתייה קלה ובקבוקי יין - ורכישות מקופה קטנה, בהן פיצה, לחם, קפה וגלידות.
קו ההגנה של רעיית רה"מ בחקירתה בסוף 2016:
חוקר: את יודעת היטב שכאשר אתם מארחים אורחים ישראלים רשמיים את זכאית ל-218 שקלים לאדם. אורחים מחו"ל 300 שקלים לאדם. את נהגת לדווח על אורחים ישראלים כאורחים מחו"ל.
שרה: לא נכון. וגם הקייטרינג של 218 שקלים מביאים חמגשיות עם שניצל קר.
חוקר: וכאשר היו מוזמנים, למשל, ארבעה אורחים, נהגת לדווח על שמונה או יותר.
שרה: לא נכון. וחוץ מזה שאם הייתי אומרת מעט אנשים, הקייטרינג לא רצו לבוא, לא משתלם להם.
חוקר: ונהגת להזמין קייטרינג גם לארוחות משפחתיות כאילו היו אורחים. הרי יש לך בבית מבשלת על חשבון המדינה.
שרה: היא בחורה נפלאה. קוראים לה עופרה. היא באמת בחורה נהדרת אבל היא עובדת כללית – היא לא יודעת לבשל
הפרשה הרביעית עוסקת בחשד לרכישת ריהוט גן עבור מעון ראש הממשלה הרשמי והעברתו למעון הפרטי של המשפחה בקיסריה. מבקר המדינה נמנע מפרסום כל המידע בנושא, מכיוון שהחומרים בפרשה הועברו ליועץ המשפטי לממשלה בפברואר 2015: שפירא ציין כי "החומרים הללו הועברו הואיל והם העלו חשש לכאורה לפגיעה בטוהר המידות, עד כדי חשש למעשה פלילי".
בדוח שהתפרסם באותו חודש התייחס שפירא לנושא רק בקצרה: "בבדיקה ראשונית של נושא רכישת רהיטי הגן נמסר למשרד מבקר המדינה כי נרכשו רהיטי גן חדשים, הזהים לרהיטי הגן המצויים במעון הרשמי בירושלים, והועברו למעון הפרטי בקיסריה. ואולם לאחר פרסום העניין הוחזרו הרהיטים החדשים למעון הרשמי בירושלים. כן נמסר למשרד מבקר המדינה כי לא מנוהלת רשימת מלאי מסודרת בנושא המתעדת את הרכישות שנעשו ואת רישום הרכוש ומקום הימצאו, אף על פי שמדובר ברכוש המדינה שיש לפקח עליו".
ממשפחת נתניהו נמסר בתגובה: "העלייה התלולה בהוצאות הארוחות במעון ראש הממשלה נגרמה כתוצאה מעבירות שביצע אב הבית הבעייתי מני נפתלי, עד מדינה עבריין ושקרן סדרתי", טענה משפחת ראש הממשלה. "ההוצאה החודשית הממוצעת על ארוחות מוזמנות, בתקופה שבה נפתלי כיהן כאב הבית, היא פי 5 (!) לעומת הממוצע החודשי בארבע השנים שלאחר מכן, כשנפתלי לא עבד שם. זה אומר הכל. נפתלי טופל האשמות שווא על רעיית ראש הממשלה כדי למלט את עצמו מאחריות לעבירות שביצע".
עוד הצהירה משפחת נתניהו כי "לצד עבודתה כפסיכולוגית חינוכית מומחית המטפלת בילדים מדי שבוע, רעיית ראש הממשלה מקדישה זמן רב לסיוע לילדים חולי סרטן, לניצולי שואה ולחיילים בודדים. לא זו בלבד שרעיית ראש הממשלה לא עברה שום עבירה - אלא שעצם העיסוק במזון של ראש הממשלה נתניהו, שפועל סביב השעון למען המדינה וביטחונה, ובמזון של משפחתו הוא עיסוק פתטי ואובססיבי. אף ראש ממשלה קודם לא זכה לחטטנות כזאת הגם שההוצאות של ראשי ממשלה אחרים על ארוחות היו זהות ולעתים אף גבוהות בהרבה. עד מתי תימשך ההתעסקות האובססיבית הזאת במשפחת נתניהו?".