שלט נגד מעבר נשים בירושלים (צילום: פיני גנץ - סוכנות הידיעות
השלטים שנתלו במאה שערים|צילום: פיני גנץ - סוכנות הידיעות "חדשות 24"

על רקע העצרת שנערכה הערב בעיר בית שמש ועל רקע אירועי האלימות האחרונים והדרת הנשים מן המרחב הציבורי, שוב ניתן לראות שלטים שנויים במחלוקת - והפעם, בשכונת מאה שערים בירושלים.

בשלט חדש שהוצב הבוקר בשכונה מתבקשות הנשים: "להימנע ממעבר או שהיה במדרכה זו", וזאת עקב הדרך המובילה לבית הכנסת שאמורה להיות פנויה מנשים. ההסבר במודעה הוא "והיה מחניך קדוש", כלומר לשמור על קדושת המקום.

זוהי אינה הפעם הראשונה בה מתרחשת הדרת נשים בשכונה החרדית בירושלים, במהלך חגיגות שמחת בית השואבה מתקיימת הפרדה בין מדרכות הגברים והנשים. בשנה שעברה הורה בג"ץ על ביטול הנוהג המפלה והשנה הוקצו רחובות שלמים באזור האדוק של מאה שערים לגברים ולנשים בנפרד.

במשטרת ירושלים הבהירו בעבר כי יאכפו את פסיקות בג"ץ בנושא וכי לא יתירו הדרה של נשים או מניעתן מן המרחב הציבורי בצורה שכזו.

4,000 מפגינים בבית שמש: "כולנו נעמה מרגוליס"

אחרי הזעם הציבורי הנרחב שהתעורר בעקבות סיפורה של הילדה נעמה מרגוליס, שעברה מסכת השפלות ותקיפות בשל לבושה ש"לא היה צנוע", לטעם קיצוניים, נערכה הערב הפגנת מחאה בקריאה למגר את התופעה. כ-4,000 בני אדם כבר הגיעו להשתתף באירוע - שנשא את הססמה: "עוצרים את הטירוף", והשתתפו בו בין היתר, הדסה מרגוליס - אמה של נעמה, וכן טניה רוזנבליט - האישה שנדרשה על ידי חרדי להתיישב בחלקו האחורי של אוטובוס וסירבה.

הדסה מרגוליס: "בתי מחוזקת מהחיבוק החם"

הדסה מרגוליס, אמה של נעמה הקטנה שהציתה את המחאה בכתבה שפורסמה באולפן שישי אמרה: "בתי מחוזקת מהחיבוק החם שהיא מקבלת. הרבה שאלו אותי אם אני מתכוונת לעזוב את בית שמש, והתשובה שלי - חד משמעית לא".

שרת התרבות והספורט לימור לבנת נשאה אף היא דברים בעצרת ואמרה: "כולנו נעמה מרגוליס, כולנו טניה רוזנבליט. אנחנו הנשים נאבק על מקומנו, נאבק על ייצוג הולם, נאבק נגד אלימות ונגד הטרדות מיניות - גם כשהן מגיעות מבעלי עמדה וכוח. נעשה את כל מה שצריך כדי שנשים ימצאו את מקומן בחברה, מקומן הראוי".

"טוב לראות שיש כאן גם נשים וגם גברים", המשיכה לבנת. "טוב לראות שישנם כאן גם תושבי בית שמש. טוב שהגיעו לכאן אנשים מכל קצוות הארץ - זה משקף את החברה הישראלית, שכולה-כולה מזדהה עם כל אלה. זה המאבק של כולנו".

יחימוביץ': "כתם שחור שחובה להסירו"

יו"ר מפלגת העבודה ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה, כי "קר בחוץ, אבל חם בלב", בהתייחסה לכמות האנשים שהגיעו. "מדרכות אסורות לנשים? זה נשמע כמו סרט מדע בדיוני על מציאות אפלה והזויה במיוחד, אבל זו המציאות. מציאות כזו, במדינת ישראל במאה ה-21 היא כתם שחור על החברה הישראלית. זהו כתם שיש לנו חובה להסיר אותו".

עוד אמרה, כי "המדינה היא שלנו. היא של כולנו. המרחב הציבורי בה, כמו אוצרות הטבע, כמו האוויר, הם של כולנו. איסור על קבוצת אנשים מלהשתתף במרחב הזה ולהיות בו, בגלל כל סיבה שהיא - זה מעשה שהוא לא אנושי, לא מוסרי, לא ישראלי, ולא יהודי. מניעת תנועה חופשית מבני אדם שוות ערך למניעת זכותם לנשום אוויר. במדינה דמוקרטית וראויה לא תהיה הדרה בזיונית שכזו. "באירן סוכלים למוות אישה נואפת, בסעודיה אסור לאישה לנהוג. מדינת ישראל רחוקה שנות אור מהארצות הללו. אנחנו מדינה דמוקרטית, שאפתנית ודעתנית", אמרה.

לבני: "מבית שמש תיפתח הטובה"

יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני (קדימה), התייצבה למפגן המחאה ואמרה: "המאבק הזה הוא על הכל. מבית שמש תיפתח הטובה. יש כאן מאבק פוליטי אמיתי: כשילדים לומדים בבתי הספר כאן שנשים הן לא שוות, כשלא מלמדים אותם מה זו ציונות - זה צץ אחר כך".

לבני הטילה את האחריות למצב על ממשלת נתניהו. "צריך לשנות את הכל, גם את אכיפת החוק - אבל אי אפשר להסתפק בכך", היא הסבירה - והוסיפה: "כדי לשנות את פניה של ישראל צריך ממשלה אחרת. הממשלה הזאת שותפה בפועל לאידיאולוגיה יותר מרוככת ולא אלימה, אבל בפועל זו אותה פוליטיקה שמאפשרת לזה לקרות. זה הגיע לכולם - ולכן יגיע השינוי".

גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס הערב לאירועים בבית שמש. בדברים שנשא בנושא בחידון התנ"ך הארצי למבוגרים אמר: "אנו עדים בתקופה האחרונה לתופעה פסולה של הדרת נשים במרחב הציבורי, שנוגדת את רוח המסורת של התנ"ך והיהדות, מנוגדת לערכי הדמוקרטיה שעליהם מושתתת מדינת ישראל וסותרת את עקרונות היסוד של היהדות - שאחד המרכזים בהם הוא 'אהבת לרעך כמוך'".

נתניהו אמר גם כי הוא מברך על הגינויים לתופעה שנשמעו מקרב קבוצות חרדיות שונות והוסיף: "קראתי לכל גורמי האכיפה להביא להפסקת המעשים הללו ולמצות את מלוא חומרת הדין עם מי שמתנכל לנשים במרחב הציבורי".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק