שנה וחצי לאחר שפורסם בחדשות 2 תיעוד מהתנאים הקשים ב"מחסני הילדים", הגנים לילדי הזרים בתל אביב, שבנו לדרום העיר על מנת לראות אם משהו השתנה בתנאים בהם חיים אלפי תינוקות ופעוטות - מתחת לאפנו. לעיני המצלמות נחשפו "גנים" חשוכים ומלאי טחב, בהם מוחזקים הילדים במשך שעות ארוכות - מ-5-6 בבוקר ועד שעות הערב המאוחרות. באחד הגנים חלה הפחתה מ-70 תינוקות ופעוטות לכ-50, אך עדיין טוענים בעמותת מסילה כי המצב קשה: "זה המון, יותר מדי ילדים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מעט נשות צוות יש בכל מחסן ללא כל הכשרה: לעיתים רק עובדת אחת או שתיים על עשרות ילדים במחסנים שמכונים "בייביסיטרים". כשהתחקירן איתמר מינמר נכנס עם המצלמה הנסתרת ללא תיאום מראש, המראות היו קשים עוד יותר: גננת טענה כי הילדים זקוקים לעזרה, "אבל אין לנו כסף".
במחסן אחר עובדת אישה אחת בלבד, שהודתה בצער: "מה אני יכולה לעשות?". עשרות מסגרות כאלה פזורות ברחבי העיר, בכל חדר מגלים עוד ועוד מיטות ותינוקות ובחלק מהמקומות נמצאו ילדים ללא לול וללא מיטה.
אחרי מספר מקרי מוות של פעוטות, הממשלה קיבלה לפני למעלה משנה החלטה להעביר תקציב של 14 מיליון שקלים לבניית מסגרות חדשות. דוח חדש של המרכז להעצמה האזרח קובע כי המצב נותר עגום: הממשלה החליטה להוסיף שני תקנים למשרד הכלכלה לאכיפת תקינות המעונות, ורק אחד מהם אויש עד כה. 14 מיליון שקלים יועדו למסגרות חדשות והכסף אף נאסף ממשרדי הממשלה, אך גנים חדשים לא הוקמו - בגלל אישורים ש"נתקעו" בצנרת הבירוקרטיה.
מבנה אחד שרכשה העירייה נותר שומם בשל אישור שלא התקבל מכיבוי אש, בעוד הילדים נותרים במחסנים: מאות ילדים עדיין מחכים והמצב לא השתנה. חשבונות החשמל למעונות החדשים, אם תהיתם, כבר מגיעים לגנים שלא אוישו.
למרות שהממשלה השקיעה כסף והצליחה לתקציב, בשורה התחתונה המצב נותר בדיוק כפי שהוא מסיבות קפקאיות - והגנים החדשים לא יכולים להיפתח, גם כשלכולם ברור שכל רגע שבו הפעוטות נמצאים במסגרות ההלו הוא סכנה. ההערכות האופטימיות מדברות על כך שהמבנה הראשון יפתח באוקטובר, וגם הוא כרגע נותן מענה רק לכ-10% אחוזים ממחסני הילדים.
משירותי כבאות והצלה נמסר בתגובה: "במקום המיועד לשמש כגן ילדים, על אחת כמה וכמה שחובה עלינו לוודא כי ננקטים על האמצעים הדרושים להבטיח את שלומם. אנו מצרים על העובדה כי היה מי שבחר לשכור את המבנים מבלי לבדוק תחילה אם הם בכלל עונים על הדרישות".
ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "לאגף למעונות יום במשרד הכלכלה הוקצו עד כה שני תקנים לטיפול בנושא האכיפה: האחד מאויש והשני מצוי בהליך מכרזי בימים אלו. בנוסף, המשרד פועל מול משרד האוצר לקבלת הקצאה לשני תקנים נוספים. עד כה בשנת 2016 בוצעו 37 ביקורי פיקוח וניתנו שני צווי סגירה".