26 ילדים בחדר אחד - לא גדול. במידה רבה הילדים הללו, בני שנה וחצי עד שלוש, הם ברי מזל - בחדר שלהם יש חלון שנכנס דרכו אור וגם ניתן לאוורר מעת לעת. בחדרון ממול שוהים 26 ילדים בני שלושה חודשים עד שנה וחצי ללא אף חלון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הילדים נמצאים בחדרים האלה משש בבוקר ועד שבע בערב - בלי לצאת מהחדר, בלי שום גירויים, לעיתים בלי לצאת כלל מהלול. במסגרות אחרות ניתן למצוא ילדים קשורים ל"סל קל". ברוכים הבאים לעולם שאף אחד מאיתנו לא ממש רוצה לדעת על קיומו.
ברחבי תל אביב כ-80 מסגרות כאלה. גורמי הרווחה מכנים אותן "מחסני ילדים", "לולים" או "בייביסטרים" - שמות שממחישים היטב את החידלון, העזובה, הצפיפות וההזנחה. 2,300 ילדים מגיל לידה ועד 3 נמצאים במסגרות האלה במשך יותר מ-12 שעות ברציפות.
משרד הכלכלה שאמון על הפיקוח על המסגרות הללו מגיע רק אם מתקבל דיווח על הזנחה חמורה מ"מסילה" - מרכז סיוע לאוכלוסייה הזרה של עיריית תל אביב - הגוף היחיד שמתעניין במה שקורה במקומות האלה.
7 מקרי מוות בשל הזנחה
לפני שבועיים מת למק, תינוק בן חמישה חודשים. הוא נחנק משקית ניילון שהתגלגלה ללול שבו ישן באחד ממחסני הילדים האלה. למק הוא התינוק השביעי שמת במסגרות הללו בשל הזנחה פושעת, וכשאלו התנאים כמעט בכל המסגרות - המוות הבא הוא רק שאלה של זמן.
"אנחנו אומרים למדינת ישראל - תעזרו לנו להתמודד עם הבעיה הזאת", אמר ראש עיריית תל אביב רון חולדאי. "כל שנה נולדים אלף ילדים, יש לנו 4,000 פעוטות כאלה וכל שנה אנחנו צריכים לפתוח עוד בתי ספר. את כל הדבר הזה אנחנו עושים לבד, הגיע הזמן שיתגייסו לעזור לנו".
כשהודענו מראש על בואנו, מצאנו איש צוות בכל אחד מהחדרים. לעומת זאת, כשמיכל פעילן התחקירנית הגיעה הבוקר - לא היה שם אף אחד. מי שמכונה גננת הייתה חולה והילדים בחדר נותרו ללא השגחה צמודה.
יהיה יחסה של המדינה לתופעת מהגרי העבודה או מבקשי המקלט אשר יהיה, ישנם כאן אלפי ילדים שחיים בתנאים לא אנושיים, בניגוד לאמנות בינלאומיות וערכי מוסר אוניברסליים, ומבלי שזה מעניין במיוחד את משרדי הממשלה הרלוונטיים.
ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "עם קבלת דיווח על אירוע או מסגרת מסכנת, משרד הכלכלה מפעיל פיקוח מידי - גם במסגרות שאינן מפוקחות על פי חוק. עד היום הוציא המשרד 18 צווי סגירה כנגד מסגרות כאלו. במסגרת עבודת מטה של ראש הממשלה לבחינת הנושא ולגיבוש המלצות לצמצום תופעת המסגרות המסכנות, הגיש המשרד לפני כחודש המלצות למשרד ראש הממשלה ולמשרד הרווחה והוא ממתין להתייחסותם".
לתרומות ניתן לפנות למרכז מסילה בטלפון: 03-7248238 או בדואר האלקטרוני: talmesila@gmail.com