כשבוע לאחר דליפת הנפט הנרחבת בערבה, מימדי האסון האקולוגי ממשיכים להתגלות: אנשי המשרד להגנת הסביבה מצאו הבוקר (שישי) פגר של קורמורן בתוך כתם הנפט בשמורת הטבע עברונה. בנוסף, מתו גם זוחלים קטנים ומכרסמים, וההערכה כי שעוד פגרי בעלי חיים יימצאו בימים הקרובים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הקורמורן נמצא בנדידה באזור הערבה, ואחד מהם כנראה לא הבחין שמאגר המים אליו הגיע מזוהם מדליפת הנפט, ולכן הוא נחת, שתה ומת", הסביר לחדשות 2 Online מנחם זלוצקי, ראש אגף שטחים פתוחים ומגוון ביולוגי במשרד להגנת הסביבה.
"שמורת עברונה בנויה מעשרות אפיקים רדודים שזורמים לאורך השטח והם התמלאו בנפט גולמי", המשיך זלוצקי. "חלק מבעלי החיים נפגעו פיזית - ראינו צבאים עם 'גרביים' של נפט ורק ימים יגידו מה בדיוק תהיה ההשפעה עליהם".
עברונה היא שמורה ייחודית בערבה הדרומית שבית הגידול העיקרי שלה הוא של עצי שיטה, שמהווים את המערכת האקולוגית שעליה למעשה נשענים הרבה מאוד בעלי חיים. בין היתר, לאחר הגשמים, צבי הנגב, שמהווים מין ייחודי לאזור התפזרו וטרם ידוע איך המצב החדש ישפיע עליהם.
כוננות גשמים בערבה: הגבהת סכרים ופתיחת דרכי ניקוז
הגשמיים הצפויים לרדת במהלך השבת באזור הערבה מכניסים את אנשי המשרד להגנת הסביבה לכוננות, מחשש שמי הגשמים ירחיבו את התפשטות הנפט, אם כי לא צפויים שיטפונות. כחלק מהכוננות הורה סגן השר להגנת הסביבה, אופיר אקוניס, על הגבהת סוללות הסכרים שהוצבו בשמורת עברונה ועל שיפור דרכי הניקוז.
מוקדם יותר השבוע ביצעו אנשי המשרד להגנת הסביבה בדיקות באזור האסון, וגילו בתחומי שמורת עברונה ערכים חריגים וגבוהים במיוחד של חומר רעיל ומסרטן מסוג "בנזן", שמקורו בנפט הגולמי שדלף בכמויות אדירות.
במשרד להגנת הסביבה הודיעו כי השמורה תישאר סגורה וכבר היום יתקיימו פעילויות הסברה במצפור עברונה הסמוך לבאר אורה ומשקיף אל אזור האסון. עם זאת, לא נשקפת סכנה ליישוב הסמוך באר אורה או לתושבים באילת.