בערבה מנסים לצמצם נזקים: במאמץ גדול נשאבו במהלך סוף השבוע כ-1,000 קוב נפט גולמי מאגמי הדלק לאורך האזור המזוהם בשמורת עברונה ומחוצה לה, האזור בו התפוצץ צינור הנפט בקו אילת - אשקלון שגרם לנזק סביבתי חסר תקדים בערבה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שאיבת הנפט הגולמי מבצעת בנוסף ל-6,000 טונות של קרקע מזוהמת שפונו מהאזור. העבודות נמשכות 24 שעות ביממה, במאמץ לפנות כמה שיותר נפט לפני הגשם הצפוי בתחילת השבוע הבא, כדי שהנפט לא ייסחף למי מפרץ אלית. המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים הנחו את קצא״א לקלוט עובדים נוספים וכלים שיזרזו את קצב העבודות על מנת להיערך לגשם הצפוי.
במהלך ישיבת הערכת מצב שהתקיימה אמש עם אנשי המשרד, רשות הטבע והגנים וחברת קצא״א העלה מנהל המחוז, גיא סמט, חשש כי הגשם שצפוי לרדת השבוע יגרום לשיטפונות שיפזרו את הנפט על שטחים נרחבים, יגדילו את הזיהום ואף יגרמו לכך שהוא יגיע עד למי מפרץ אילת.
אמש החלה החברה שאחראית לקו צינור הנפט לפנות קרקע ספוגה בחומר הרעיל אל אתר פסולת מורשה, וזאת בנוסף למאמצים לשאוב את הנפט מהאדמה. למרות הפעולות הקדחתניות שנעשות בשטח, כבר ניתן להבחין בעקבות של בעלי חיים רבים בתוך ערוץ הנפט שעלולים להיפגע מכך אנושות.
בבדיקות שערכו אנשי המשרד לאיכות הסביבה אתמול נמצאו ריכוזים חריגים של חומר רעיל, מסוכן ומסרטן בשם בנזן על כביש 90 סמוך לישוב באר אורה. במקום עצמו ובאילת לא נמצאו עדיין ערכים חריגים, אך הדבר כאמור עלול להשתנות עם הגעת הגשם הסוחף במהלך השבוע.
"הנזק הוא עצום לשמורה, אנחנו רואים כרגע שיטים שמוצפים בדלק גולמי, ממש שוחים בתוך דלק", סיפר בצער גיא סמט לחדשות 2. "כל השמורה עצמה למעשה מזוהמת לכל אורכה - כל גב, כל ערוצון וכל נחל מלא בחומר שחור".
על פי הערכות, שלושה מיליון ליטרים של נפט בקעו מהצינור שנפגע, שחירבו את שמורת הטבע הנדירה ועלולים להביא למותם של אלפי חיות בר. אנשי המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים ממשיכים כל העת בעבודות שאיבת הדלק, אבל כפי שנראה מדובר במרוץ נגד הזמן.