באזורים הקרובים למפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה נרשמו יותר לידות של תינוקות במשקלים נמוכים - כך עולה ממחקר שפורסם אתמול (רביעי) בכתב העת המדעי המוביל Environmental Research, ונחשף לראשונה במהדורה המרכזית. הממצאים מחזקים את המסקנות ממחקרים קודמים, שפורסמו במהדורה המרכזית, שקבעו כי מגורים באזור חיפה מובילים לתחלואה חריגה בסרטן ומומים בתינוקות בשל הזיהום מהמפעלים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המחקר, שערכו פרופסור פורטנוב מאוניברסיטת חיפה וד"ר דובנוב, סגן רופא המחוז במשרד הבריאות, ניתח את כל 7,216 הלידות שהיו בשנת 2015 במפרץ חיפה. החוקרים מצאו כי בלידות באזור המפרץ שיעור התינוקות שנולדו במשקלים נמוכים היה גבוה ב-4%-8% מבאזורים אחרים.
למעשה, ככל שמתרחקים מהמפעלים המזהמים, נרשמה ירידה בשכיחות התופעה. בכל קילומטר שמתרחקים יש ירידה של שלושה עד ארבעה מקרים של לידות במשקלים נמוכים. החוקרים לקחו בחשבון משתנים שעלולים להטות את הנתונים, כמו גיל האם, מצב סוציואקונומי וכדומה, ולכן קבעו כי מדובר בנתון מובהק סטטיסטית שמצביע על קשר בין הקרבה למפעלים הפטרוכימיים ללידה במשקל נמוך.
ללידה במשקל נמוך יכולות להיות השלכות ארוכות טווח על התפתחות היילוד כמו מחלות לב, לחץ דם, סוכרת ועוד. המחקר מצטרף לשורה של מחקרים ונתונים שהצביעו בעבר על תחלואה עודפת במפרץ חיפה. הפעם גם החוקרים וגם הנתונים הם של משרד הבריאות והפרסום בירחון מדעי מוביל מחזקים את הממצאים המטרידים.
מחקר מלפני שנתיים: פגיעה בעוברים בשל הזיהום במפרץ
מחקר רחב היקף שנערך בשנת 2016 באוניברסיטת חיפה חשף קשר אפשרי בין הקרבה לבתי הזיקוק והמפעלים הפטרוכימיים המקיפים אותו לבין התחלואה החריגה. שלושת מוקדי תחלואה עיקריים שהובאו במחקר: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון, ורכס הכרמל בצד שפונה לאזור התעשייה. המחקר ספג ביקורת קצה מצד ועדה מקצועית שהוקמה במשרד הבריאות, שקבעה כי חלק משיטות המחקר היו שנויות במחלוקת וחלקים מהממצאים נגנזו.
החוקרים מצאו כי התחלואה בסרטן ריאות ולימפומה במוקדים אלה גבוהה עד פי חמישה מהממוצע הארצי בשאר חלקי הארץ. החוקרים בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים כי חומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות המפעלים אל אותם היישובים אחראים לתחלואה החריגה.
המחקר בוצע על ידי קבוצה של 20 חוקרים, בהובלת נציגי משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה. מנתונים שהציגו לחברי ועדת ההיגוי של המחקר עולה תמונה מטרידה נוספת: באותם שלושה אזורים שבהם נרשמו שיעורים חריגים בסרטן נולדו בשנים האחרונות תינוקות במשקל נמוך והיקפי ראש קטנים ב-20%-30% מאלה ביתר השכונות בנפת חיפה.