האם התחלואה העודפת בחיפה, זו שמורגשת בעומסים יוצאי דופן במחלקה האונקולוגית ברמב"ם, קשורה כפי שסבורים רבים לזיהום מהמפעלים הפטרוכימיים במפרץ? נתונים חדשים שנחשפו הערב (ראשון) לראשונה בחדשות 2 חושפים קשר אפשרי בין הקרבה לבתי הזיקוק והמפעלים הפטרוכימיים המקיפים אותו לבין התחלואה החריגה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מחקר רחב היקף שנעשה בימים אלה באוניברסיטת חיפה מצביע על שלושה מוקדי תחלואה עיקריים: קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון, ורכס הכרמל בצד שפונה לאזור התעשייה.

בית החולים רמב
בית החולים רמב"ם בחיפה|צילום: אלי גרוס

החוקרים מצאו כי התחלואה בסרטן ריאות ולימפומה במוקדים האלה גבוהה עד פי חמישה מהממוצע הארצי בשאר חלקי הארץ. החוקרים בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים כי חומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות המפעלים אל אותם היישובים אחראים לתחלואה החריגה.

תחלואה בסרטן ומומים בתינוקות

המחקר מבוצע על ידי קבוצה של 20 חוקרים, בהובלת נציגי משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה. מנתונים שהציגו לפני מספר ימים לחברי ועדת ההיגוי של המחקר עולה תמונה מטרידה נוספת: באותם שלושה אזורים שבהם נרשמו שיעורים חריגים בסרטן נולדו בשנים האחרונות תינוקות במשקל נמוך והיקפי ראש קטנים ב-20%-30% מאלה ביתר השכונות בנפת חיפה.

ממצאים מדאיגים באזור המפעלים (צילום: פלאש 90, לימור אלמוג, חדשות)
מפרץ חיפה|צילום: פלאש 90, לימור אלמוג, חדשות

"לטווח הקצר, משקל לידה נמוך הוא גורם סיכון לתמותה לאחר הלידה ולסיבוכים סביב הלידה", אומר ד"ר חגי לוין, ראש מסלול בריאות וסביבה בביה"ס לבריאות הציבור, האוניברסיטה העברית. "אפילו בגיל מבוגר יש השלכות - סכרת ויתר לחץ דם, בעיות נשימתיות כמו אסטמה ובעיות קוגניטיביות כמו ירידה באיי-קיו".

הנתונים שעליהם מתבסס המחקר נאספו משנת 2012 ועד היום. העובדה שנולדו לאחרונה תינוקות במשקל והיקף ראש נמוכים מעידה כי זיהום האוויר לא פחת, כפי שניסו לטעון אנשי המשרד להגנת הסביבה - ודאי לא בהיקפים שאינם מסכנים את האוכלוסייה.

ירידה בפליטות. מפרץ חיפה, ארכיון (צילום: חן לאופולד, פלאש 90, חדשות)
המפעלים במפרץ חיפה|צילום: חן לאופולד, פלאש 90, חדשות

עיריית חיפה מנסה למנוע את הפרסום?

המחקר הוזמן על ידי איגוד ערים חיפה והוא ממומן על ידי בתי הזיקוק וחברת החשמל, כחלק מבקשה שלהם להרחיב את פעילותם. גורמים המעורים במחקר אומרים כי הוא נעשה כשידיהם של החוקרים קשורות.

כך לדוגמה, החוקרים ביקשו ליטול דגימות קרקע לבחון הימצאות חומרים מסרטנים, אך בקשתם נדחתה על ידי איגוד ערים חיפה. לגופים רבים היה עניין לסרס את המחקר, אומרים הגורמים. כשנחשפים לנתונים שעולים ממנו אפשר גם להבין למה.

בתי זיקוק, מפרץ חיפה (צילום: חיים ריבלין, חדשות)
"חריגה בתחלואה באסתמה בקרב ילדים", מפרץ|צילום: חיים ריבלין, חדשות

הנתונים על היקף התחלואה אמורים להתפרסם בתחילת חודש מרס במסגרת פרסום ממצאי הביניים של המחקר, אבל בעיריית חיפה לא ממש מעודדים את הפרסום. לפני כמה ימים הגיע ראש עיריית חיפה יונה יהב למשרדו של מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ודרש ממנו להרחיב את המחקר גם לערים אחרות.

גורמים במשרד להגנת הסביבה אומרים שבדרך זו מנסה יהב למנוע את פרסום התוצאות במרס ולהסיט תקציבי מחקר לערים אחרות - דבר שעשוי למנוע את המשך קידומו של המחקר בחיפה.

תגובות לכתבה:

מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "ההסכם הבסיסי שנחתם בין המשרד להגנת הסביבה, עיריית חיפה וצוות החוקרים מאוניברסיטת חיפה כלל סקר אפידמיולוגי המתייחס, בין היתר, להשוואה של נתוני התחלואה בין שלוש ערים גדולות בישראל. בכוונתנו לכבד הסכם זה, הן את תוכנו והן את לוחות הזמנים כפי שנקבעו. ממצאי סקר הביניים יפורסמו במועד ובכל השקיפות הנדרשת. כל אמירה אחרת הינה הטעיית הציבור".

מאיגוד ערים חיפה לאיכות הסביבה נמסר בתגובה: "החוקרים הציעו לבצע דגימות קרקע כמדד לזיהום אוויר. הפורום המקצועי שכולל את נציגי המשרד להגנת הסביבה, נציגי משרד הבריאות ונציגי איגוד ערים לאיכות הסביבה במפרץ חיפה חשבו פה אחד כי מדובר במתודולוגיה שגויה ולכן לא אישרו שינוי במתווה המחקר".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "הנחת העבודה של המשרד היא שרמת זיהום האוויר במפרץ חיפה גבוהה מאד ולכן המשרד לקח אחריות, גיבש תכנית ומיישם אותה בעוצמה. על אף ירידה של 11%, עדיין רמת הזיהום גבוהה מדי ונמשיך להפחיתה. כל מחקר יבוצע בלוחות הזמנים ובלי הפרעה. המחקר יהיה הבסיס לשלב ב׳ של התכנית".