החלטה חסרת תקדים נגד מיכל האמוניה: בית הדין לעניינים מקומיים בחיפה דן היום (ראשון) בפעם השלישית בצו הסגירה הזמני למיכל האמוניה בחיפה - צו שהוציאה עיריית חיפה בשבוע שעבר. בתום הדיון החליטה השופטת ג'אדה בסול להורות על סגירת מיכל האמוניה: המיכל ירוקן בתוך 10 ימים ולא ימולא מחדש. השופטת הרשתה לחברה להשתמש באמוניה בעשרת הימים הקרובים. בארגוני הסביבה בירכו על המהלך: "החלטה היסטורית".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מדובר בסוגייה מיוחדת ובדיון ציבורי שקשור להעתקת המיכל: עד היום המדינה נכשלה בלתת פתרון", אמרה השופטת בדיון. "הדוח של הוועדה מצביע על הסיכונים הבטיחותיים והביטחוניים והדוח מציג אלטרנטיבות", אמרה בהתייחס לדוח החמור שהציגה עיריית חיפה לפני כשבועיים.
השופטת בסול הדגישה את הסיכון הנשקף לאוכלוסייה האזרחית סמוך למיכל. "המדינה נקלעה למבוי סתום וזה מצב שנמשך שנים וכאן האוכלוסייה חשופה לסכנות האלה: הדוח מדיר שינה מכל מי שמעיין בו, וגם ההעברה וההובלה הינה מסוכנת". בשל כך הורתה השופטת לאסור הוספת עוד אמוניה למיכל עד לתום ההליכים - ובכך לרוקן אותו.
כיצד ייסגר המיכל? השופטת אסרה על "חיפה כימיקלים" להוסיף למיכל האמוניה כמויות נוספות, אך אין כל מניעה להשתמש באמוניה שכבר מאוחסנת במיכל לצרכיה. "המשיבה תדאג לרוקן את כל המיכל ומכיוון שלא ניתן לרוקן אותו עכשיו, אז תוך 10 ימים", נכתב בהחלטה.
"הבעיה נפתרה רק לכאורה"
חיפה כימיקלים רשאים לבקש הארכה לרוקן את המיכל בפנייה לבית המשפט בבקשה מנומקת עם הארכה לריקון, ובנוסף חיפה כימקלים ידאגו תוך פרק זמן קצר להבטיח מלאי אמוניה לשעת חירום כפי שהתחייבו למדינה. השופטת קבעה שהיא מסמיכה את פקחי עיריית חיפה ואת שוטרי משטרת ישראל לבצע ולאכוף את החוק.
איגוד ערים מפרץ חיפה להגנת הסביבה בירך את בית המשפט ואת עיריית חיפה "על הפעילות הנחושה בנושא מכל האמוניה - אין ספק כי מדובר בצעד גדול להקטנת הסיכונים במפרץ חיפה". פורום אדם סביבה במטרופולין חיפה בירך על ההחלטה נגד המיכל אך הביע הסתייגות מחלק מפרטיה. ד"ר רויטל גולדשמיד, דוברת הפורום, אמרה כי הפסיקה "מעידה על ההבנה הלאומית כי קיום מערך אמוניה במרכז מטרופולין הומה הוא סכנה ציבורית, אך עם זאת, זהו מס שפתיים בלבד: בפועל כ-5000 טון אמוניה במיכל מוגדרים עתודה לאומית לשעת חירום אשר לא ניתן לרוקן, אליהם בית המשפט לא נתן את הדין. למעשה התקבלה החלטה שלא יהיה ניתן לבצע והמיכל ישאר מלא בחלקו. הבעיה נפתרה רק לכאורה".
עו"ד שרית גולן, חברת מועצת העיר חיפה ומחברות פורום אדם סביבה במטרופולין חיפה, אמרה כי מדובר ב"החלטה אמיצה ביותר של השופטת בסול שהוכיחה לנו שאת רפיון ידם של השרים הממונים על ביטחוננו יחליף בית המשפט". יו"ר סיעת הירוקים של חיפה, אביהו האן, הוסיף כי "המיכל ומצבו הבטיחותי מהווה סכנה למיליון תושבי מטרופולין חיפה. אנו בתקווה שמאבק של שנים רבות בהובלת הירוקים של חיפה וארגונים סביבתיים נוספים מגיע לסיומו. אנו מצפים מחיפה כימיקלים למצוא את מקומם במקום אחר ובוודאי לא במפרץ חיפה העמוס במפגעים פטרוכימיים מזהמים".
לפני כשבועיים ערך ראש עיריית חיפה יונה יהב מסיבת עיתונאים שבה הציג את ממצאי הדוח החדש בנושא סכנות האמוניה. הדוח, שנכתב בידי ועדת האמוניה, מגיע על רקע מאבקם המתמשך של עיריית חיפה והתושבים הדורשים להעתיק את מיכלי האמוניה ממקומם במפרץ חיפה, ומעלה חשש לסכנות גדולות הגלומות במיכלים.
"מערך ייבוא האמוניה לישראל, הכולל את אניית האמוניה ומכל האמוניה, מהווה סיכון ממשי לאסון קטסטרופלי, הצפוי להסתיים במוות ובנזקי בריאות למאות אלפי אזרחים", קובע הדוח. "אמוניה הוא גז רעיל מאוד. חשיפה לריכוז של 0.5% באויר גורמת למוות בתוך 5-10 דקות". עוד קובע הדוח כי מכל האמוניה אינו, ומעולם לא היה, אינטרס לאומי אסטרטגי של ישראל. "כל כמות האמוניה שבאמת נחוצה למשק הישראלי אינה עולה על 3,000 טון בשנה", נכתב. "הכמות המזערית הזאת ניתנת לייבוא ולאכסון במיכלים קטנים ומוגנים, שאותם ניתן לפזר בארץ במקומות בטוחים, ללא סיכון האוכלוסיה".
"חובה להשבית את המיכל באופן מיידי"
מחברי הדוח מזהירים מפני סכנה אמיתית לקריסתו של המיכל הקיים. "אורך חייהם של מיכלי אמוניה הוא כ-40 שנה, והמיכל החיפאי מתקרב לסוף חייו", נכתב. "המיכל עלול לקרוס בתוך כמה חודשים, וחובה להשביתו באופן מיידי. ניתוח אסונות של מיכלי אמוניה בעולם מצביע על תרחישי קריסה דומים שעלולים להתרחש גם במיכל שבחיפה".
הדוח שהוגש טוען כי מלבד האיום הגלום במכל האמוניה, קיימת סכנה גדולה אף יותר, אך הציבור אינו מודע לה. "האיום שמציבה אניית האמוניה מעולם לא נדון ברצינות, למרות שהוא חמור בהרבה מהאיום שמציב המכל היבשתי", כתבו המומחים. "המפגש שבין אמוניה נוזלית למי הים הוא בעל משמעות קטסטרופלית. כמחציתה של האמוניה הנוזלית נמסה במים, אבל המחצית השניה רותחת ויוצרת ענן של אמוניה גזית".
"פיגוע טרור באנייה עלול ליצור ענן אמוניה במשקל של 8,000 טונות שיגיע למרחקים של יותר מ-20 ק"מ, ויכסה את איזור חיפה והקריות בריכוז קטלני. באזורי הסיכון של מטרופולין חיפה והקריות נמצאת אוכלוסיה של יותר מ-600 אלף בני אדם בסכנת מוות. אלו מספרים שמעולם לא עלו על הדעת בכל תרחיש אסוני שתארו אי פעם גורמי בטחון במדינת ישראל".
מחיפה כימיקלים נמסר בתגובה לדוח ולמסיבת העיתונאים: "ראש עירית חיפה, יונה יהב, מטעה במכוון את הציבור ועושה שימוש ציני בדוח שמסקנותיו כבר נדחו ונפסלו כליל על ידי גורמי הביטחון האמונים על הטיפול במכל האמוניה. יהב יודע היטב שפרופ' קינן, העוסק בכימיה, מעולם לא ערך בדיקת סיכונים משמעותית והוא נשען על בדיקה שנעשה לפני למעלה מ-40 שנה ושאינה רלוונטית למצב כיום".
עוד נמסר מהחברה כי "לצערנו בוחר יהב לזרוע בהלה מיותרת בציבור ובמקום לשמש מנהיג הוא בוחר להלך אימים על תושבי חיפה והאיזור על מנת להסיט את תשומת הלב הציבורית מחוסר התפקוד שלו בתחומים העירוניים ומהתשתיות העירוניות המצויות בקריסה. עדיף לו לראש העיר שישקיע את זמנו בשיפור מערכות החינוך והרווחה הכושלות, יתמקד בשיפור התשתיות, וינסה לפעול לשיפור המצב הסוציו-אקונומי בעיר, מאשר למלא את יומו ביצירת פרובוקציות שקריות".