בית הדין לעניינים מקומיים בחיפה דן היום (חמישי) שוב בצו הסגירה הזמני למיכל האמוניה בחיפה - צו שהוציאה אתמול עיריית חיפה. בתום הדיון החליטה השופטת ג'אדה בסול להאריך את צו הסגירה עד ליום ראשון הקרוב. במהלך הדיון מתחה השופטת בסול ביקורת על התנהלות הממשלה ומשרדי הממשלה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נציגת עיריית חיפה אמרה בתחילת הדיון: "בית המשפט התרשם ונתן צו סגירה מיידי. בית המשפט יכול להמשיך להפסיק את העיסוק במקום. עד היום לא נתנו מועד לחלופה ולכן כעירייה אין אלטרנטיבה אלא לסגור". נציג מפעל האמוניה אמר בתגובה:"אנחנו לא מכירים אלטרנטיבה למיכל הזה. אם הצו יישאר אנחנו נכבד זאת".
הנציג הוסיף כי "אתמול התקיים דיון בכנסת, והשר להגנת הסביבה זאב אלקין אמר שהוא חושש שייסגר מפעל האמוניה - מישהו מנסה לעשות דווקא והדיון הרציני הוא היום בבית המשפט ואין פתרונות לא המדינה והמיכל הוא אינו של החברה. אם המדינה רוצה לסגור את המיכל היא יכולה לעשות זאת מחר ולכן אין פתרון מיידי. שהעירייה תציע את הפתרון".
מנגד, בעירייה אמרו כי "יש הליך שמתנהל בבית המשפט העליון ובית המשפט העליון הבין את כובד המשקל והרחיב את הדיון מעבר להיתר הבנייה. ככה אנחנו מתנהלים ממאי 2015 - אין איחוד תיקים בעניין הפלילי והמנהלי והמקום לבקש סעד בסגירת המיכל הוא לא בעליון אלא כאן, בבית המשפט לעניינים מקומיים".
"סיכון ממשי לאסון"
נציגת העירייה אמרה כי "לגבי החלופות, אנחנו לא ממש מתרשמים מהאיומים - הדוח הוגש לאחר כישלון המכרז בנובמבר. ועדה מקצועית אמרה בכלים מדעיים 'לא עוד'". השופטת בסול אמרה: "מדובר בגרירת רגליים בכל הקשור בהתנהלות בעניין האמוניה".
אתמול אישר זמנית בית המשפט את הצו וקבע: "קיימות ראיות לכאורה המלמדות על סיכון ממשי ומידי להמשך הפעילות למכל האמוניה שבחצרי הנתבעת, לרבות האנייה המזינה מיכל זה".
בשבוע שעבר ערך ראש עיריית חיפה יונה יהב מסיבת עיתונאים שבה הציג את ממצאי הדוח החדש בנושא סכנות האמוניה. הדוח, שנכתב בידי ועדת האמוניה, מגיע על רקע מאבקם המתמשך של עיריית חיפה והתושבים הדורשים להעתיק את מיכלי האמוניה ממקומם במפרץ חיפה, ומעלה חשש לסכנות גדולות הגלומות במיכלים.
"מערך ייבוא האמוניה לישראל, הכולל את אניית האמוניה ומכל האמוניה, מהווה סיכון ממשי לאסון קטסטרופלי, הצפוי להסתיים במוות ובנזקי בריאות למאות אלפי אזרחים", קובע הדוח. "אמוניה הוא גז רעיל מאוד. חשיפה לריכוז של 0.5% באויר גורמת למוות בתוך 5-10 דקות".
עוד קובע הדוח כי מכל האמוניה אינו, ומעולם לא היה, אינטרס לאומי אסטרטגי של ישראל. "כל כמות האמוניה שבאמת נחוצה למשק הישראלי אינה עולה על 3,000 טון בשנה", נכתב. "הכמות המזערית הזאת ניתנת לייבוא ולאכסון במיכלים קטנים ומוגנים, שאותם ניתן לפזר בארץ במקומות בטוחים, ללא סיכון האוכלוסיה".
"חובה להשבית את המיכל באופן מיידי"
מחברי הדוח מזהירים מפני סכנה אמיתית לקריסתו של המיכל הקיים. "אורך חייהם של מיכלי אמוניה הוא כ-40 שנה, והמיכל החיפאי מתקרב לסוף חייו", נכתב. "המיכל עלול לקרוס בתוך כמה חודשים, וחובה להשביתו באופן מיידי. ניתוח אסונות של מיכלי אמוניה בעולם מצביע על תרחישי קריסה דומים שעלולים להתרחש גם במיכל שבחיפה".
הדוח שהוגש טוען כי מלבד האיום הגלום במכל האמוניה, קיימת סכנה גדולה אף יותר, אך הציבור אינו מודע לה. "האיום שמציבה אניית האמוניה מעולם לא נדון ברצינות, למרות שהוא חמור בהרבה מהאיום שמציב המכל היבשתי", כתבו המומחים. "המפגש שבין אמוניה נוזלית למי הים הוא בעל משמעות קטסטרופלית. כמחציתה של האמוניה הנוזלית נמסה במים, אבל המחצית השניה רותחת ויוצרת ענן של אמוניה גזית".
"פיגוע טרור באנייה עלול ליצור ענן אמוניה במשקל של 8,000 טונות שיגיע למרחקים של יותר מ-20 ק"מ, ויכסה את איזור חיפה והקריות בריכוז קטלני. באזורי הסיכון של מטרופולין חיפה והקריות נמצאת אוכלוסיה של יותר מ-600 אלף בני אדם בסכנת מוות. אלו מספרים שמעולם לא עלו על הדעת בכל תרחיש אסוני שתארו אי פעם גורמי בטחון במדינת ישראל".
מחיפה כימיקלים נמסר בתגובה לדוח ולמסיבת העיתונאים: "ראש עירית חיפה, יונה יהב, מטעה במכוון את הציבור ועושה שימוש ציני בדוח שמסקנותיו כבר נדחו ונפסלו כליל על ידי גורמי הביטחון האמונים על הטיפול במכל האמוניה. יהב יודע היטב שפרופ' קינן, העוסק בכימיה, מעולם לא ערך בדיקת סיכונים משמעותית והוא נשען על בדיקה שנעשה לפני למעלה מ-40 שנה ושאינה רלוונטית למצב כיום".
עוד נמסר מהחברה כי "לצערנו בוחר יהב לזרוע בהלה מיותרת בציבור ובמקום לשמש מנהיג הוא בוחר להלך אימים על תושבי חיפה והאיזור על מנת להסיט את תשומת הלב הציבורית מחוסר התפקוד שלו בתחומים העירוניים ומהתשתיות העירוניות המצויות בקריסה. עדיף לו לראש העיר שישקיע את זמנו בשיפור מערכות החינוך והרווחה הכושלות, יתמקד בשיפור התשתיות, וינסה לפעול לשיפור המצב הסוציו-אקונומי בעיר, מאשר למלא את יומו ביצירת פרובוקציות שקריות".