פורום מוסדות התרבות בישראל ונציגי היוצרים והאומנים שיגרו היום (שני) פנייה דחופה לראש הממשלה בנימין נתניהו שבה דרשו להיפגש עמו בנוגע לחוק "הנאמנות בתרבות" שיזמה שרת התרבות והספורט מירי רגב ואושר אתמול בוועדת השרים לענייני חקיקה. במוצאי שבת צפויה להתקיים הפגנת אומנים גדולה בסינמטק תל אביב נגד החוק.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הבקשה לפגישה הגיעה בהמשך לעצומה נגד החוק עליה חתמו כ-3000 אומנים אנשי רוח, שנשלחה לנתניהו בסוף השבוע האחרון. העצומה פורסמה ב"הארץ" לפני כמה ימים ומאז צברה תאוצה.
היוצרים, שהציגו עצמם במכתב כ"שגרירים הטובים ביותר של מדינת ישראל", כתבו כי החוק מהווה "פגיעה קשה בעולם התרבות בפרט ובכלל אזרחי ישראל, הנפגעים בזכויות מרכזיות ובסיסיות שלהם לביטוי ולתרבות פלורליסטיים". האמנים אף הביעו חשש כי החוק יביא לפגיעה בדימוי של ישראל כמדינה ליברלית, ויציג אותה כזו המגבילה את זכויות האדם של אזרחיה. הם סכמו את המכתב בשאלה: "האם באותה העת תעניק באמצעות החוק שאישרתם בימים אלה כלים של ממש לפגיעה בדימויה של ישראל בעולם?".
בין האמנים שחתמו על העצומה היו שחקנים ואנשי תרבות, ובהם שמואל הספרי, ששון גבאי, לימור גולדשטיין ונורמן עיסא. גם מספר חתני פרס ישראל חתמו על העצומה, כמו דוד גרוסמן, מיכה אולמן ודני קרוון. הממשלה אמנם תומכת בחוק שאושר בוועדת השרים, אך היום פורסם בגלי צה"ל שנתניהו הסתייג מהחוק, אך בינתיים לא פעל לבלום אותו.
חוק "נאמנות בתרבות" מאפשר לשרת התרבות מירי רגב לשלול תקציבים ממוסדות תרבות, לצד הסמכות הקיימת של משרד האוצר ובכך הופך אותה לסוג של צנזורית. במקביל לעצומה ולפנייה לראש הממשלה, אמנים רבים ואנשי רוח קראו לחבריהם להמשיך ולקיים את חוק הנאמנות שהם מכירים - נאמנות ליצירותיהם ולמצפונם.