מתקיימים מקצבת זקנה בלבד (צילום: חיים ריבלין, חדשות)
אילוסטרציה|צילום: חיים ריבלין, חדשות

פנחס גולן, ניצול שואה בן 83, עלה לארץ מפולין לאחר המלחמה, כשהיה נער. כשהגיע כניצול שואה, לחם בכל מערכות ישראל ושירת את המדינה נאמנה. למרות שהוא מקבל סיוע מארגון לתת, הוא מתקשה להחזיק את הראש מעל המים. יממה לאחר פרסום דוח מבקר המדינה על המחדלים בטיפול התקציבים לניצולי השואה, הוא פונה לחברי הממשלה במילים חריפות ודורש מהם לא לשכוח.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מה שהם עשו פה זה פשע, זה פשוט פשע. זה אנשים שמתחת לכל ביקורת, כולל השר המיליונר שיש לו כמה דירות והוא מספר סיפורים פה שלא קיבל מספיק תקציב", ציין בפנייה - בהתייחסות לשר הרווחה חיים כץ. "זה הכול שקר, לא שילמו שום דבר. שום תוספת לא קיבלתי. יש לי קצבת נכות אבל חוץ מזה לא קיבלתי כלום. אם אני מקבל קצבה של ביטוח לאומי 2,230 שקלים לחודש כגמלאי, מורידים לי את זה מהתשלום של ניצולי שואה - המשרד לזכויות ניצולי שואה נותנים לי את הסכום פחות הקצבה של ביטוח לאומי".

עוד נזף הניצול במדינה על ההתעלמות הגורפת במהלך השנה: "עם ישראל שוכח, יש לנו בעיה - חבר שלי מקבל מכות והוא שוכח את המכות שהוא קיבל. תסתכלי בכלא מעשיהו מי יושב, חצי מהשרים נמצאים שם בכלא. כולם שקרנים, הם כל שנה נזכרים יומיים לפני יום השואה, אחר כך הם שוכחים אותנו, לא מכירים אותנו ולא שום דבר.

"יש ביורוקרטיה משמעותית שעושים מזה סלט ירקות, העיקר לא להוציא כסף, העיקר לא לשלם", הוסיף. פנחס מקבל סיוע מארגון "לתת" במסגרת תכנית "סיוע לחיים" משנת 2009: לדבריו, "פעם בחודש אני מקבל מהם קרטון מזון עם כמה שימורים, אבל הם לא חייבים לתת לי". 

על קשיי הבריאות והמחייה שלו סיפר: "אני מפורק, עברתי ניתוח, עמוד שדרה שלי מושתל עם חמישה ברגים. לפני שנה עברתי עוד ניתוח. היום אני לבד, אין לי משפחה, אין לי אף אחד. מה אני יכול לעשות? למי אני יכול לפנות? לשר האוצר? מה אני יכול לעשות? מה ביקשתי, לחיות בכבוד?".

בשנים האחרונות נתקל גולן בקושי נוסף: "אני קיבלתי רישיון במשרד הבריאות לקנאביס רפואי שעולה לי 700 שקלים לחודש, אף אחד לא מוכן להכיר בי. אחת התרופות שמצילות אותי ונותנות לי לישון בלילה. הייתי מתעורר בעצבים, הייתי חולם חלומות מהעבר, הייתי רואה איך תולים את סבא שלי. והקנאביס עוזר לי לישון ולא להתעורר בלילה, מונע לי קצת כאבים. אבל אני ממממן מהכיס שלי, אף אחד לא רוצה לסבסד לי את זה. מה אני ביקשתי, תוספת של 700 שקלים? נלחמתי בכל מערכות ישראל, רצו לתת לי אות כבוד, זו התודה שאני מקבל?".

איסוף מזון של ארגון
איסוף מזון של ארגון "לתת", ארכיון|צילום: ענת כהן

"ממשלת ישראל הפקירה את הניצולים"

לממצאי דוח המבקר התייחס גם מנכ"ל ארגון לתת, ערן וינטרוב. "רק כשליש מניצולי השואה המוכרים החיים היום בישראל - כ-74,000 מתוך 214,000, מקבלים קצבה חודשית", הסביר. "היתר, שלא יכלו לעלות לארץ בשנים שאחרי המלחמה, לא עומדים בקריטריונים ומקבלים מענק חד פעמי בגובה 3960 שקלים לשנה. המשמעות היא, שניצולים אלה נאלצים להתקיים מקצבת הביטוח הלאומי בלבד, מכיוון שלאור העובדה שעלו לארץ בגיל מאוחר, אין להם פנסיה. זו הסיבה שרבים מהם חיים בעוני מחפיר".

"הגיע הזמן להשוות בתנאים שהמדינה מעניקה לניצולים", המשיך. "אין ניצול שואה סוג ב׳. ממשלת ישראל ומשרד הרווחה נכשלו בטיפול בניצולי השואה וביישום המדיניות ודה-פקטו הפקירו רבים מהם בשטח".

avivitm@ch2news.co.il