"הזמן הולך ואוזל": לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה שיצוין בשבוע הבא, מפרסם היום (רביעי) מבקר המדינה השופט (בדימוס) יוסף שפירא דוח מיוחד על הסיוע שמעניקה המדינה לניצולי השואה, ממנה עולה תמונה בעייתית של אי-ניצול תקציבים בהיקף של מיליוני שקלים וקושי של הניצולים במיצוי זכויותיהם. "יותר מ-70 שנים לאחר תום מלחמת העולם השנייה, חיים בישראל ניצולים בתנאים שאינם ראויים או שצורכיהם השונים אינם זוכים למענה הולם".
עוד עולה מהדוח כי על אף שהממשלה החליטה להרחיב את היקף שירותי הרווחה לניצולי השואה והקצתה לכך תקציב של 60 מיליון שקלים - משרד הרווחה לא השלים את גיבוש התכנית, לא הביא אותה לאישור האוצר - ובכך לא ניצל עשרות מיליונים שהוקצו למימון שירותים חברתיים לניצולי השואה. כך, בשנת 2016, למרות שהוקצו לכך 40 מיליון שקלים, ניצל המשרד רק כ-4.3 מיליון מתוך 27.3 מיליון השקלים שאושרו בפועל.
בדוח בדק המבקר את הסיוע שנותנת המדינה ל-158 אלף ניצולי השואה, שלדבריו השתפר משמעותית מאז גובשה בשנת 2014 התכנית הלאומית לסיוע לניצולי שואה. עם זאת, לנוכח גילם המתקדם של ניצולי השואה - 85 בממוצע - רבים מהם מתקשים להתמצא בסבך החוקים המורכבים ואינם בקיאים באפשרויות חיפוש המידע באינטרנט כשבינתיים - כ-1,000 מהם נפטרים מדי חודש.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"בשל העיכוב באישור התכנית והקצאת התקציב, נבצר מניצולי שואה לקבל שירותים שיכלו לשפר את רווחתם, לרבות ארוחות חמות, טיפולי בריאות, לחצני מצוקה, ובעיקר פעילות חברתית שהייתה יכולה להפיג ולו במעט את תחושת הבדידות", הבהיר המבקר. "לנוכח גילם ומצבם הבריאותי של ניצולי השואה, העיכוב הניכר במתן השירותים החברתיים הנחוצים להם הוא קריטי, וכל עיכוב גורם לפגיעה ניכרת ברווחת הניצולים, שמספרם הולך ומתמעט".
"הניצולים זכאים לחיות את שארית חייהם בכבוד"
המבקר שפירא מצביע על ליקוי נוסף לפיו ניצולי השואה שעלו בשנות ה-90 מברית המועצות לשעבר, המהווים כרבע מכלל אוכלוסיית הניצולים, אינם זוכים לתגמולים חודשיים עקב מועד עלייתם - ובשל כך רבים מהם ממשיכים לחיות בעוני מחפיר. "קולה של אוכלוסייה זו אינו נשמע", כותב המבקר. "אין להם פנסיות או בסיס כלכלי אחר למעט קצבאות מהביטוח הלאומי. בלית ברירה הם מסתגלים למצבם ומסתפקים בחיי צנע ומוותרים על מילוי צרכיהם הבסיסיים".
בחלק נוסף בדוח, מותח המבקר ביקורת על הרשות לזכויות ניצולי השואה - הגוף האחראי במשרד האוצר לטיפול בניצולי השואה - וטוען כי זו אינה פועלת כראוי לתכלל את פעולות הסיוע של משרדי הממשלה. לדברי המבקר, את חלל זה ממלאים עמותות וארגונים חוץ-ממשלתיים הפועלים ללא יד מכוונת, ללא תיעדוף בין הצרכים וללא תיאום בינם לבין עצמם ובינם לבין הגורמים הממשלתיים. "בהיעדר תיאום בין כל הגורמים נוצר חלל במענה לצרכים של ניצולים בחלק מתחומי חייהם, ולעומת זאת לעתים יש כפילות במתן שירותים, היעדר תיעדוף וחוסר יעילות בהקצאת משאבים", כותב המבקר.
את הדוח סיכם המבקר בפנייה נוקבת לשרי הממשלה ולעומד בראשה: "יחסה של המדינה לניצולי השואה בערוב ימיהם עשוי להשפיע על זיכרון השואה לדורות הבאים ולשמש כמקרה בוחן ליחסה אל כלל אוכלוסיית הקשישים בישראל. הזמן הולך ואוזל, ואין שהות בידה של המדינה לבצע מקצה שיפורים. הניצולים, אשר חוו את מאורעות השואה, זכאים לחיות את שארית חייהם בכבוד ולקבל את ההכרה שהם ראויים לה".