העם בטורקיה הצביע בהמוניו, והעולם ממתין לתגובתו של רג'פ טאיפ ארדואן: הנשיא, שבמערכות הבחירות הקודמות נהג לצאת אל המרפסת ולחגוג את ניצחונו יחד עם ראשי מפלגתו, יצטרך כעת להחליט כיצד להתמודד עם המסרים שהעביר לו אתמול (ראשון) העם בבחירות לפרלמנט.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מספירת יותר מ-99% מהקולות עולה כי לראשונה מזה עשור, לא הצליחה מפלגת הצדק והפיתוח לזכות ברוב בפרלמנט והסתפקה ב-40.8% בלבד (258 מושבים). מפלגת העם הטורקית קיבלה 25.1% (132 מושבים), מפלגת הימין הלאומית (MHP) זכתה ב-16.4% (81 מושבים) והמפלגה הכורדית עשתה היסטוריה כשזכתה ב-13% מהקולות (79 מושבים).
בהנחה שארדואן יקבל את הכרעת הבוחר, ניתן לומר בזהירות כי קיימים מספר תרחישים לאופן שבו תיבנה ההנהגה הטורקית. הראשונה: מפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן תחפש שותפה קואליציונית. בהקשר זה דובר לאחרונה על שותפות עם המפלגה הלאומית שבפרלמנט (MHP). היו גם מי שהזכירו אפשרות להקמת קואליציה עם הרשימה הכורדית המאוחדת, אך זמן קצר לאחר ספירת מרבית הקלפיות הבהיר מנהיג המפלגה כי לא יצטרף לממשלה עם ארדואן.
התסריט הפחות סביר הוא שמפלגות האופוזיציה כולן יחברו ל"גוש חוסם", מעין קואליציה חלופית נגד ארדואן. במצב כזה, אחת הבעיות המרכזיות היא היעדר דמות כריזמטית שתוכל להנהיג ממשלה - ראש הממשלה הנוכחי אחמט דבוטאולו, שעומד בראש מפלגתו של ארדואן, נבנה למעשה על כוחו של ארדואן עצמו. באשר למנהיג הרשימה הכורדית, סלאהטין דמירטאס, הוא אמנם צעיר וכריזמטי, אך לא הוא ולא טורקיה בשלים לכך שיכהן כראש הממשלה.
בדרך לממשלת מיעוט?
לצד כל זאת קיימת האפשרות שהנשיא ארדואן, שדמיין לעצמו מספרים אחרים לגמרי, ידחה את תוצאות הבחירות. במקרה כזה ייתכן שהפרלמנט הטורקי ינסה להעביר חוק לבחירות חדשות.
בהקשר זה ציין אמש בכיר במפלגת הצדק והפיתוח כי האופציה הסבירה ביותר היא שתקום ממשלת מיעוט לתקופה מוגבלת ולאחריה תתקיים עוד מערכת בחירות. מנגד, ראש הממשלה דבוטאולו, שיצא אתמול ממחוז הבחירה שלו בחזרה לאנקרה, הבהיר: "שלא יהיו לכם אשליות, לא ניכנע לאף כוח. בחירת העם - היא הבחירה הטובה ביותר".
על כל פנים, ארדואן יכול לשכוח מתקוותו לשנות את החוקה. חלומו להפוך לסולטן הראשון של המאה ה-21 - נגוז. טורקיה הוכיחה אתמול בגרות בעת שקיימה מערכת בחירות דמוקרטית בניגוד לרצונותיו והביעה אי אמון מוחץ נגד כוונותיו.