הפסד צורב לנשיא|צילום: רויטרס, חדשות

חלום הסולטנות של ארדואן התנפץ: מספירת כ-99% מקולות האמת בבחירות שהתקיימו אתמול (ראשון) בטורקיה עולה שלראשונה מזה עשור לא הצליחה מפלגת הצדק והפיתוח (AKP) של הנשיא לזכות ביותר ממחצית המושבים בפרלמנט והיא לא תוכל להקים ממשלה לבדה. מדובר במכה קשה עבור הנשיא ארדואן שקיווה לזכות בשני שלישים מהמושבים - דבר שהיה מאפשר לו להכניס שינויים מרחיקי לכת לחוקה ולהרחיב משמעותית את סמכויותיו כנשיא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהתוצאות הכמעט סופיות עולה כי מפלגת AKP זכתה ל-40.8% בלבד מקולות המצביעים, המהווים 258 מושבים - 19 מושבים פחות מהיעד התחתון שסימנה לעצמה ושהיה מאפשר לה להקים ממשלה חד מפלגתית.

בזכות ישראל: נמנעו פיגועים בטורקיה (צילום: רויטרס, חדשות)
מסתמן: מפלה קשה למפלגת השלטון|צילום: רויטרס, חדשות
מאפה בצורת חצי הסהר של האסלאם? (צילום: רויטרס, חדשות)
אחוזי הצבעה גבוהים בטורקיה|צילום: רויטרס, חדשות

מכה נוספת לארדואן היא הצלחתה של מפלגת העם הדמוקרטית - המפלגה הטורקית (HDP). ארדואן קיווה כי המפלגה לא תצליח לעבור את אחוז החסימה הגבוה (10%) - דבר שעל פי שיטת הבחירות בטורקיה היה גורם לה לאבד את כל הקולות שקיבלה - אך המפלגה זכתה ל-13% מקולות המצביעים (79 מושבים בפרלמנט).

עוד עולה מספירת מרבית הקלפיות כי מפלגת העם הטורקית (CHP) זכתה ב-25.1% מקולות המצביעים (132 מושבים בפרלמנט) ומפלגת התנועה הלאומית (MHP) זכתה ב-16.4% (81 מושבים בפרלמנט). בכיר ב-MHP - לכאורה השותפה הטבעית של מפלגת הצדק והפיתוח - אמר הערב כי מוקדם לדעת האם מפלגתו תשקול הצטרפות לקואליציה.

רג'פ טאיפ ארדואן נשיא טורקיה מצביע בבחירות (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מפלגת הצדק והפיתוח קיוותה לא להסתפק ברוב רגיל בלבד ושאפה להשיג לפחות 330 מושבים בפרלמנט, מה שהיה מאפשר לה להביא שינויים מרחיקי לכת בחוקה למשאל עם. לו מפלגת השלטון הייתה זוכה ל-367 מושבים, הייתה יכולה לשנות את החוקה ללא צורך במשאל עם ולהעניק לנשיא ארדואן סמכויות ביצועיות גורפות.

הצלחה לסלאהטין דמירטאס|צילום: רויטרס

הבחירות בטורקיה נפתחו אתמול בשעות הבוקר ונסגרו כבר בשעה 17:00. עד לסגירת הקלפיות הצביעו כ-80% מבעלי זכות הבחירה. יום הבחירות היה מתוח במיוחד באזורים הכורדיים בדרום-מזרח המדינה, לאחר שבסוף השבוע האחרון נהרגו שני בני אדם ונפצעו עוד כ-200 בעצרת של המפלגה הכורדית העממית.

עימותים בקלפיות (צילום: רויטרס)
עימותים בקלפיות|צילום: רויטרס

המפלגה הכורדית הוקמה לפני כשלוש שנים כתוצאה מאיחוד של מספר תנועות ומפלגות שונות במטרה לעבור את אחוז החסימה הגבוה. בראש המפלגה עומד סלאהטין דמירטאס שנתפס כדמות כריזמטית שפונה במידה רבה גם אל הדור הצעיר במדינה.