משבר 7 באוקטובר הוא החמור ביותר שידעה מדינת ישראל בתולדותיה. בעודנו כותבים וקוראים שורות אלה, זה הוא עוד נמשך. כמו בכל משבר, נולדות סיטואציות שלא חלמנו שנהיה בהם, וצרכים שכמדינה וחברה מעולם לא נדרשנו אליהם. ממחסור חמור בכוח אדם, תהליכים חדשים שמעולם לא נדרשנו להם ומעל הכל כמות בלתי נתפשת של אזרחים שזקוקים לתמיכה בנפש, בגוף, בעסק ובבית. 

כדי להתמודד עם כל כך הרבה תחומים בהם נדרש גישור על פער בכוח אדם ובפתרונות מתאימים, ניתן להפעיל ולפתח תמיכה דיגיטלית נכונה, שתאפשר מיפוי, מעקב, ניטור, מידע וטיפול במשבר הכל כך גדול, שאנחנו חווים.

כך למשל, תחום בריאות הנפש: הענף סובל ממחסור חמור במטפלים, ומחסור חמור בידע על סוג הטיפול הנדרש במצבים השונים. על פי פרופ' ערד קודש, פסיכיאטר ומנהל מערך בריאות הנפש בקופת חולים מאוחדת "אנחנו נמצאים בפני משבר קולוסלי" והפער בין כוח האדם המטפל לבין הביקוש לטיפול הוא גדול. נדמה שכל אחד מאתנו, סובל מסימפטום כלשהו החל מתחושת חרדה של ילדים מאזעקות, ביטחון בסיסי, נפגעי נובה, כל המקצועות האזרחיים שתמכו ותומכים בשוטף, חיילי צהל לוחמים, פצועים ועד פוסט טראומה קשה.

בישראל יש כ-800 פסיכיאטרים ו- 5,500 פסיכולוגים בלבד. תהליכים דיגיטליים, שיאפשרו אונבורדינג ורישום, אבחון, טיפול ראשוני במקרים קלים ושילוב בין מעקב וטיפול דיגיטלי לטיפול פיסי של בן אנוש, יכולים לאפשר לנו להתמודד עם התופעה. תארו לכם שכל מטפל יוכל לקבל פי 5 באמצעות עזרים דיגיטליים למיניהם. היכולת לשלב בין מטפל לטכנולוגיה, יכולה לתת פתרון למחסור הכל כך חמור במטפלים ודרכי טיפול שיש כיום בשוק. ניתן גם לגייר או להסב פתרונות מהעולם. טכנולוגיה לדוגמא שקיימת בעולם, המאפשרת סיוע למטפל לעקוב אחרי מטופליו, היא אפליקציית Meru Health.  בנוסף, ניתן לחקור ולחפש פתרונות בעולם שמשלבים Device טיפולי, כמו למשל חברה בשם Freespira.com, אשר משלבת טאבלט + משאף לנשימה להפחתת התקפי חרדה.

 

הנושא השני הוא פצועי המלחמה. הערכות ארגון נכי צהל ואגף השיקום במשרד הביטחון מדברות על סדר גודל של 30,000 פצועים כתוצאה מהמלחמה. כמות גדולה מאי פעם. נושא הרישום, הטיפול בפצוע ובבן משפחתו מההגעה לבית החולים, הבירקורטיה מול המוסדות, תהליך השחרור והחזרה הביתה, הקבלה הביתה וניטור מצבם הגופני והנפשי של החיילים הוא קריטי לטיפול הולם והאפשרות לתת מענה ומעקב נכון. רק באמצעות תהליכים דיגיטליים אפשר יהיה לנטר את הדאטה לעקוב ולאפשר פתרון לכל כך הרבה פצועים.

גם לבנייה ותקומה יש קשר עמוק לדיגיטציה. על פי סקר הערכת נזקים, שמובילה מינהלת משרד הביטחון, בראשות האלוף במיל' רוני נומה, 1700 מבנים נפגעו ב- 7/10. תהליך שיקום של ישובים שלמים, התנהלות מול רשויות, ספקים, ניהול פרויקט הבניה. כולם יכולים להיות בתמיכה מלאה דיגיטלית של אפליקציות או תהליכים דיגיטליים.

עסקים קטנים: עסקים קטנים הם מנוע חשוב לכלכלת ישראל. לא מעט עסקים קטנים חווים פגיעה קריטית בהכנסות. לא רק עסקים של ישובי העוטף, או שבעליהם גויסו למילואים אלא למעשה כל עסק במדינת ישראל חווה ועדיין חווה משבר. ההתמודדות עם עלית הריבית, התייקרות חומרי הגלם, מחסור בכוח אדם ושיבושים בשרשרת האספקה, ייצרו משבר בלא מעט עסקים קטנים בישראל. תכנית שמשלבת גם דיגיטל ותהליכים דיגיטליים לתמיכה במידע, לסיוע במתן פתרונות והתמודדות מול  הבירוקרטיה תאפשר לעסקים קטנים לצלוח את המשבר.

סטארטאפים הם זווית חשובה באקו סיסטם העסקי של ישראל ולמול העולם. מחקר חדש של  SNPI , מכון המחקר של Startup Nation Central ורשות החדשנות, בחן את ההתמודדות של הסטאטראפים הישראליים עם המלחמה ומצא שמעל 80% מדווחים שהם נפגעו מהמלחמה. ככל שיהיו פתרונות מימון וגיוס ותמיכה בסטאראפים, כך ישראל תצא מהמשבר במהירות גבוהה יותר. תהליכים דיגיטליים, ניטור הסטארט אפים, מתן תמיכה בין אם בניהול העסק, בכוח אדם, במתן סטטיסטיקות ועצות יכולים להיות זרז לשיקום תעשיית הסטארט אפים.

בירוקרטיה מול רשויות: תהליכים דיגיטליים מרכזיים בהתנהלות מול בירקורטיה בתחומים השונים, הגשת טפסים, אישורים, מידע מה מגיע לי ומה לא, יכולים לעשות שינוי משמעותי בחוויה וגם לחסוך בכוח אדם שירותי ברשויות ובגופים המממשלתיים שחווים עליה בכמות הפניות והשאלות.

ומעל הכל יש דאטה. היכולת לנהל תהליכים באופן דיגיטלי מאפשרת בצורה קלה לאסוף דאטה, לנטר לבקר ולהשתפר וכמובן לתת לנו האזרחים חווית לקוח ושירות מהיר יותר וטוב יותר.

כולנו תקוה שיש בעם שלנו את כל היכולות להרים את עצמו, להשתקם ולייצר מציאות טובה הרבה יותר מהמציאות שהייתה לנו לפני האסון הנורא הזה" ל- 2024 יעילה ודיגיטלית יותר שתאפשר לנו מהירות שיקום, לפשט את המורכב ולהתפתח לעתיד טוב יותר.    

 

אבי זיתן הוא מומחה לשיווק דיגיטלי.

מיכל חיון היא מייסדת ומנכ"לית 2DO!, חברת ייעוץ שמלווה חברות גדולות בתהליכים דיגיטליים מבוססי המרה ודאטה.