בשנה האחרונה חלה עלייה בשיעור העובדים בענף ההייטק שאינם מרוצים מהאיזון בין הבית לעבודה, כך עולה מסקירה שערכה דן אנד ברדסטריט במסגרת דירוג Duns 100 של החברות שהכי טוב לעבוד בהן בענף לשנת 2024. לצד זאת, חלה עלייה חדה בשיעור העובדים המעידים כי החברות שלהם אינן עוסקות בגיוס והכשרה של עובדים ללא ניסיון, בהשוואה לשנת 2023. גם שביעות הרצון של עובדים ביחס לפיתוח מקצועי ירדה משמעותית השנה.
מהנתונים, המתבססים על מחקר ועל שאלונים שחולקו לעובדים ולמנהלי HR בחברות, עולה כי השנה 18% מהעובדים העידו שאינם שבעי רצון מהאיזון בית-עבודה בחברתם - זאת לעומת 15% שהעידו כך בשנת 2023. בדירוג הסטארטאפים שהכי טוב לעבוד בהם עם מעל מאה מועסקים, העידו 16% מהעובדים העידו כי אינם שבעי רצון מהאיזון בית עבודה בחברתם - עליה של 6% מ-2023. בדירוג הסטארטאפים שהכי טוב לעבוד בהם עד מאה עובדים, 14% מהעובדים העידו כי אינם שבעי רצון מהאיזון בית-עבודה, כשבשנת 2023 העידו כך רק 8% מהעובדים.
חסרי ניסיון מתקשים להשתלב בענף
העובדים נשאלו גם באיזו מידה לדעתם החברה עוסקת בגיוס ובהכשרה של עובדים ללא ניסיון. 39% מהמשיבים העידו כי לתפיסתם החברה אינה עוסקת בגיוס ובהכשרה של עובדים ללא ניסיון - עלייה חדה לעומת 2023, שבה רק 19% העידו כך. החל מאמצע 2022 הגיוס של העובדים הפך לגיוס כירורגי, כשחברות מעדיפות לגייס עובדים בעלי ניסיון שיכולו לתרום באופן מהיר לתוצאות החברה. כתוצאה מהמלחמה, עובדים רבים מגויסים למילואים לתקופות ארוכות שבהן יתר העובדים לוקחים על עצמם את המשימות של המילואימניקים. הכשרת עובדים ללא ניסיון דורשת השקעה נוספת של חברות כשעובדים גם ככה לוקחים על עצמם משימות נוספות.פיתוח מקצועי ואפשרויות קידום
קטגוריה נוספת שחלה בה ירידה השנה היא שביעות רצון העובדים מאפשרויות הקידום שלהם בחברה. 78% מהמשיבים לסקר של דירוג החברות העידו כי הם שבעי רצון, לעומת 85% ב-2023. בדירוג הסטארטאפים שבין 100 ל-350 עובדים 83% מהעובדים העידו כי הם שבעי רצון מהאפשרות להתקדם בחברה, לעומת 91% ב-2023. בדירוג הסטארטאפים עד 100 עובדים 86% מהעובדים העידו כי הם שבעי רצון לעומת 90% בשנת 2023.
שביעות הרצון של העובדים ירדה השנה גם בנוגע לפיתוח המקצועי שלהם. בדירוג החברות של 2024, 18% מהמשיבים העידו כי אינם שבעי רצון מפיתוח הקריירה שלהם, זאת לעומת שנת 2023 שבה רק 13% מהעובדים העידו כך. בדירוג הסטארטאפים שבין 100 ל-350 עובדים 14% מהעובדים העידו כי אינם שבעי רצון מפיתוח הקריירה שלהם, לעומת 6% בשנת 2023. בדירוג הסטארטאפים עד 100 עובדים, 12% מהעובדים העידו כי אינם שבעי רצון מפיתוח הקריירה לעומת 5% בלבד ב-2023.
"התקופה הנוכחית מאופיינת בחוסר וודאות"
יעל בלגראי – כהן, מנהלת תחום ההייטק בדן אנד ברדסטריט, צופה כי התקופה הקרובה תהיה "מאתגרת", כדבריה. "ניתן לראות כי קיימת מגמת ירידה בפעילות העסקית שבאה לידי ביטוי בעיכוב בפיתוחים ובהאטה בצמיחה של מוצרים חדשים בחברות. קושי נוסף קשור לגיוס הון - סבבי גיוס שהיו בעיצומם בוטלו או הוקפאו על רקע המלחמה. לכן, בחלק מהחברות נדרשו לצמצם את ההוצאות שבאו לידי ביטוי בקיצוץ בתקציבים ואף בפיטורים. כמו כן, ככל שהמלחמה נמשכת, ועובדים רבים נעדרים מהעבודה כתוצאה מצו 8, השחיקה של העובדים שנרתמים לטובת העובדים שבמילואים מורגשת ומשפיעה על החברה".
לדברי בלגראי-כהן, "התקופה הנוכחית מאופיינת בחוסר וודאות, חלק מהחברות שנכנסו למלחמה בצורה טובה אחרי שהתנהלו בצורה אחראית ומבוקרת יכולות לנצל את ההזדמנות ולהמשיך בגיוס ובצמיחה. חברות אחרות נאלצות לצמצמם ולפטר עובדים. כעת נשאלת השאלה מה יעלה בגורל מרכזי הפיתוח בישראל, האם נראה יציאה של חברות גלובליות מישראל ותמשיך הירידה במספר הסטארטאפים החדשים שמוקמים? או שמדובר בתקופה זמנית של האטה שבסופה ההייטק הישראלי יתאושש ויצמח מחדש".
בהתייחס למרכזי הפיתוח, בלגראי - כהן מציינת את החתימה של Google Israel בחודש יוני על הסכם שכירות של 20 קומות במגדל ToHa 2 למשך 10 שנים, בתמורה למיליארד שקלים, צעד שלדבריה מעיד על הגדלת המחויבות לישראל. "מאידך, חברת המחקר והפיתוח הרפואי 'Verily' מקבוצת 'Google' תסגור את פעילותה בישראל בתחילת אוקטובר. בנוסף, חברת 'Chegg' העולמית הודיעה במהלך חודש יוני על סגירת מרכז הפיתוח ברחובות וחברות גלובליות אחרות החלו בפיטורי עובדים וצמצמום משרות", הוסיפה.
לצד זאת, השפעה מרכזית נוספת של המלחמה היא האצת הפעילות בחברות סייבר ובתעשיות הביטחוניות. "המלחמה הדגישה את הצורך בהמשך פיתוח מתמיד של מערכות הגנה והתקפה (רחפנים, כיפת ברזל, חץ דוד וכו'). בנוסף, החל ממשבר הקורונה, מתקפות הסייבר הלכו וגדלו והובילו את הצורך בסייבר הגנתי ובסייבר התקפי" מסבירה בלגראי - כהן. "במקביל, על רקע המלחמה, ההייטק הישראלי ממשיך בהירתמות שלו למאמץ הלאומי באמצעות מספר יוזמות שהחברות מקדמות בכדי לסייע לעובדים ולמשק. החברות ממשיכות בסיוע לעסקים שנפגעו באמצעות ניתוב הכספים שמיועדים לרווחת העובד, לטובת עסקים שנפגעו בדרום ובצפון ולטובת עסקים של מילואימניקים, כמו גם, באמצעות התנדבויות קבועות של העובדים ושל ההנהלה לנפגעי המלחמה. בנוסף, בקרב העובדים ניכר כי החברות ממשיכות לסייע לעובדים שחוזרים ממילואים באמצעות ימי חופשה נוספים, באמצעות תהליך של Re-Boarding בחזרה מהמילואים ובאמצעות מימון של נופש לאחר המילואים בכדי לאפשר גם לבני/בנות הזוג התאווררות".