בעולם התכנון בכלל ובתחום ההתחדשות העירונית קיימים פרדוקסים רבים שנדרש ליישב אותם על מנת לקיים פרויקט בהצלחה. בנייה חדשה תמיד מבוססת על הרס מצב קודם ועל אובדן של מציאות קיימת. בבנייה בשטחים פתוחים מדובר באובדן אזורי טבע או חקלאות ומרחבים של נוף פתוח. בהתחדשות עירונית מדובר בהריסת מבנים קיימים ובפציעת חלקה עירונית קיימת על מנת לפנות מקום לרקמה עירונית חדשה. באופן פרדוקסלי, הבנייה מתחילה עם הרס, והתחלת פרוייקט חדש הינה גם נקודת סיום לפרוייקטים קודמים שנכחו במקום.

הפרדוקסליות המתקיימת בעולם התכנון ממשיכה לאורך התהליך וברבדיו השונים. בתחום ההתחדשות העירונית אנו נדרשים לייצר תוספת צפיפות - תוספת נפח בנוי, קומות ויחידות דיור. אך תוספת זאת נדרשת לייצר גם יותר רווחה - עוד שטחים פתוחים, עוד דרכים נגישות לציבור ועוד מקומות במרחב בהם עובר האורח יכול להרגיש שייך. באמצעות השמשת המרחב ופתיחתו, ובאמצעות העלייה לגובה, משתחררים שטחים פנויים לציבור והעלייה בצפיפות יכולה לייצר רווחה.

מעבר לתוספת הכמותית, תהליך התכנון כולל שינוי בייעודי המרחב ובשימושים המוקצים לו. בתכניות רבות אנו נדרשים לשילוב שימושים כגון מגורים ומסחר, מבני ציבור, מוסדות חינוך, ייעודי פנאי ושטחי תעסוקה. השימושים השונים צריכים להתקיים באופן שלא בא האחד על חשבון השני, אלא להשתלב יחד ולתרום הדדית. באמצעות הגדרה מחדש ותיחום של המרחב, באמצעות פריסתו האנכית והאופקית, באמצעות מתן אפשרות לזליגה הדדית בין הייעודים, מרחב מסויים יכול להכיל הרבה יותר משימוש בודד. הבעייתיות הקיימת בקרבה יכולה להיות גם הפתרון, והזיקה בין הייעודים יכולה ליצור הפרייה הדדית ולא הפרעה.

גם בתחום ההנדסי של מערכות הבניין דרישות התכנון נמצאות בעלייה מתמדת. אנו נדרשים ליצור מבנים גבוהים ותמירים יותר, ועם חותם קטן יותר בקומת הקרקע, אך יחד עם זאת המבנים נדרשים להיות יציבים יותר לאורך זמן, ולעמוד בתקנים מחמירים של עמידות הנדסית. בתחומי הנדסה אחרים אנו נדרשים לשלב מערכות מורכבות יותר עם תוספת אלמנטים ונקודות פוטנציאל לכשל, אך מערכות אלו צריכות להיות גם בטוחות ואמינות יותר. הבנייה נדרשת משנה לשנה להיות מורכבת יותר וברמת איכות גבוהה יותר, אך יחד עם זאת היא נדרשת לשמור על עלויות נמוכות ולהתקיים באיזון כלכלי.

Win-Win בעולם התכנון

המורכבות הגדולה ביותר המתקיימת בתכנון נוצרת מן המציאות של הגורם האנושי שמעורב בתהליך. בתוך כל פרוייקט של התחדשות עירונית מעורבים גורמים רבים, כשלכל אחד יש פרספקטיבה, רצונות וצרכים המגיעים מנקודת המבט הייחודית שלו. על מנת שפרוייקט יתקדם צריכים להתאפשר התמורות של בעלי הדירות, השיקולים הכלכליים של היזם, הצרכים של האינטרס הציבורי, והצרכים והרצונות של העירייה והרשויות. לכל הגורמים בתהליך יש פרספקטיבה עצמאית, ובאופן פרדוקסלי הפרוייקט צריך לתת מענה לכולם, שכל אחד יקבל את חלקו ויהיה מרוצה מהתוצאה המשותפת.

אדריכל שלמה שטראוס, רן בלנדר אדריכלים
שלמה שטראוס, אדריכל

לעומת תחומים בהם יש ניצחון והפסד, כשגורם אחד מרוויח על חשבון האחר, ההתחדשות העירונית מתקיימת במערכת חשיבה של Win-Win. על מנת שהפרוייקט יתקדם כל הצדדים צריכים להיות מרוצים: הדיירים צריכים לקבל דירה חדשה, גדולה ומרווחת יותר, אשר מתוכננת בסביבה איכותית, היזם צריך לקבל פרוייקט כלכלי אשר יהיה אטרקטיבי לבנייה ולשיווק, העיריה צריכה לקבל הקצאת שטחים לצרכי ציבור, והציבור צריך לקבל שטחים פתוחים ותועלת סביבתית. הפרוייקט צריך לקיים פרמטרים רבים על מנת לעמוד בדרישות הרבות ולעיתים סותרות של כלל המעורבים.

למידה והירתמות משותפת

בתוך סביבה רווית פרדוקסים, כיצד ניתן להמשיך ולקיים את הדרישות המנוגדות שרק הולכות ומתגברות? בתוך עיר שנהיית מורכבת וצפופה יותר כיצד ניתן לייצר מרחב אשר ימשיך להיות איכותי ויאפשר רווחה? הדרך לגשר על בעיות אלו הינה באמצעות תהליך למידה מתמשך, בחינה מעמיקה של החלופות ובאמצעות שימוש בנסיון המשותף המצטבר. הצלחתו של פרוייקט תלויה בהירתמות המשותפת של צוות מתכננים ובלמידה המתמשכת מפרוייקט לפרוייקט.

כל פרוייקט מציב אתגר חדש, בו אנו נדרשים לבחון עוד אפשרויות ועוד כיווני חשיבה לפני שמתקבעים על חלופה נבחרת. בתכנון של פרוייקט מעורבים מדי שנה עוד אנשי מקצוע מתחומים שונים, אשר תורמים בכיווני חשיבה חדשים על האיכות הכללית של התכנון. הלמידה מתפתחת מפרוייקט לפרוייקט, מתכנית לתכנית ומסביבה לסביבה. נדרש ללמוד מפתרונות שהיו מוצלחים יותר ומפתרונות שלא עבדו בהצלחה, ללמוד מדוגמאות טובות ומכאלו הדרושות לשיפור.

בתקופה המורכבת בה אנו נמצאים, עולם התכנון ותחום ההתחדשות העירונית צריך לתת מבט חיובי קדימה ואופק של בנייה חדשה. באמצעות ההירתמות המשותפת ותהליך הלמידה המתמשך, מתקיימת הזדמנות ליצירת מרחב איכותי יותר בו כל הצדדים המעורבים מרוויחים. התכנון יכול לגשר על הפרדוקסים הקיימים ולייצר רקמה עירונית מגוונת ועשירה יותר במפגשים והזדמנויות. מרחב חדש מסוג זה מביא לידי ביטוי את טביעת החותם המשותפת של החברה, ונותן אופק אופטימי להתפתחות עתידית.

מאת אדריכל שלמה שטראוס – ראש צוות, רן בלנדר אדריכלים

***

כתבה שיווקית בחסות רן בלנדר אדריכלים; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100