אחד האתגרים הגדולים של המדינה הוא חיזוק הפריפריה והפיכתה לאטרקטיבית כדי לשמור על המשפחות הצעירות שעוברות ברובן למרכז. בפאנל שהתקיים באירוע עיר הנדל"ן באילת ניסו לבחון איך הערים מתמודדות עם האתגר ומה צריך לעשות כדי להוביל לצמיחה משמעותית. 

 "הבעיה המרכזית במדינת ישראל נכון להיום היא שלמעשה בכל תחומי החיים – תעסוקה ושכר, נגישות תחבורתית, חינוך, בריאות, וכפועל יוצא ערך הקרקעות והנדל"ן – הפריפריה מפגרת בגדול אחרי מחוזות המרכז ותל אביב – לפיכך המושג שריר וקיים ורחוק מלהתבטל", אמרה אפרת שגב, סמנכ"ל דאטה ואנליזה ב-d&b (דן אנד ברדסטריט). 

מניתוח הנתונים של d&b עולה כי הפריפריה הישראלית מאופיינת במחסור בתעסוקה איכותית – ונשענת על תעשייה: פעילויות הקשורות בבנייה, ענף שירותי אירוח והסעדה וכו' – ענפים בעלי כושר השתכרות נמוך יותר. ענף ההייטק, שמוביל את המשק הישראלי, מרוכז ברובו במרכז (כ-80% מהחברות). כך שחלק מתושבי הפריפריה, על מנת לעסוק בתעסוקה איכותית, נאלץ להגיע יום-יום למרכז הארץ, מה שתורם לגודש בכבישים שכולנו חווים יום יום.

אפרת שגב, סמנכ"ל דאטה ואנליזה ב-d&b (דן אנד ברדסטריט)|צילום: אפרת-יעל צור

עובדי ההייטק, ברובם, הינם תושבי המרכז, והמיעוט המועסק בענף שאינו ממרכז הארץ נדרש כאמור להגיע למרכז על מנת לעבוד. "האתגרים שלנו שאנו חולקים אותם מקריית שמונה ועד אילת זה גיוון תעסוקתי", אמרה בפאנל ראש עיריית ירוחם טל אוחנה. "החוליה החלשה היא איכות התעסוקה ואנחנו עושים בשותפות עם המגזר העסקי מאמצים לשינוי. אנחנו צומחים כי משפחות ממרכז הארץ עוברות לגור בירוחם מהסיבה שהם מחפשים איכות חיים. נגישות תחברותית תעזור לנו מאוד אבל משבר הקורונה הוכיח כי ניתן לעבוד מהבית".

שמעון לנקר, ראש עיריית עכו חיזק וציין כי התעסוקה היא הדבר העיקרי שגורם לצעירי העיר לעזוב למרכז. "רוב חברות ההייטק נמצאות בגוש דן כי הם אומרים שאין מהנדסים בפריפריה, המסה הקריטית היא במרכז", הוא מציין. "המדינה צריכה לתת תמריצים אבל לא כסף קטן. גם ברפואה, תחבורה הפערים הם קריטיים. מצד אחד יש רשויות שעשו שינויים דרמטיים בערים שלהן, חשוב שהמדינה תממש בנגב ובגליל את האמצעים התעסוקתיים על מנת שהצעירים יישארו שם". 

שגב מוסיפה כי גם בחינוך יש פערים משמעותיים בין הפריפריה למרכז. "על פי נתוני משרד החינוך, מרבית הרשויות בהן קיים שיעור גבוה של זכאות לבגרות מצטיינת הינם במעמד סוציו-אקונומי גבוה של 7 ומעלה, ובדרך כלל ממוקמות במרכז הארץ", היא מציינת. "בהקשר של השכלה אקדמאית, מחקר של מרכז טאוב מעיד כי סטודנטים בפריפריה סובלים יותר משיעורי נשירה מהלימודים ומגרירת התואר מעבר לזמן המוגדר. כפועל יוצא, פחות עובדים מהפריפריה מועסקים אחר כך בשוק העבודה בשירותים מקצועיים מדעיים וטכניים, ובכלל זה בענף ההייטק".

עמית יפרח, יו"ר תנועת המושבים, הציע לחזק את היתרונות ולייצר חדשנות בעולם החקלאות. "האתגרים שלנו זה קודם כל לשמר בדרום ובצפון את הדור הצעיר", הוא אומר. "לבסס ולפתח את החקלאות ולייצר חדשנות בעולם החקלאות על מנת לשמר את הדור הצעיר במקומות הללו. גם אני גר בקריית מלאכי ואנחנו שואבים את המאגרים מהערים ולכן חשוב שהערים יהיו חזקות ובעלות משאבים".