מיהם האדריכלים הטובים בישראל? דירוג Duns 100 מתפרסם בצל אירועי 7 באוקטובר והמלחמה בעזה, וחושף את רשימת האדריכלים הבולטים בשנה הנוכחית. תחום האדריכלות המהווה נדבך בלתי נפרד מפעילות ענף הנדל"ן, הושפע משמעותית מהנעשה בו, כך שגם דירוג האדריכלים השנתי התאפיין בתנודות. 

השנה, לאחר יותר מעשור, המשרד המוביל את הדירוג הינו 'D-BLK - ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים' שמעסיק נכון לשנת 2023 152 אדריכלים והנדסאי אדריכלות. במקום השני, 'יסקי, מור, סיון', שמעסיק 138 אדריכלים והנדסאי אדריכלות. למקום ה-3 עלה המשרד 'מילוסלבסקי אדריכלים', שרכש בשנה החולפת את המשרד 'מרש אדריכלים' בבאר שבע, ונכון לסוף שנת 2023 מעסיק 126 אדריכלים והנדסאי אדריכלות. מיד אחריהם, במקום ה-4, מדורג 'משה צור אדריכלים בוני ערים', עם 121 אדריכלים והנדסאי אדריכלות. עשרת משרדי האדריכלות הגדולים מעסיקים יחד כ- 1,200 עובדים מקצועיים, שהינם אדריכלים, מהנדסים, הנדסאים, מתכנני ערים, מפקחים, טכנאים ושרטטים.

 נכון ל-2023, רשומים בישראל 13,700 אדריכלים - זאת לעומת שנת 2013 בה היו רשומים 12,700 אדריכלים."במשך עשור נוספו 1,000 אדריכלים רשומים בלבד", מדגישה לי קלדרון גולדשטיין, אנליסטית בכירה ומנהלת תחום נדל"ן בדן אנד ברדסטריט. "המחסור בעובדים התעצם וגרם לזינוק של כ-100% בשכר האדריכלים בארבע השנים האחרונות. מנגד, שכר התכנון עלה אמנם, אך לא בהלימה לעליית שכר הטרחה. תופעה זו עשויה להיות הבעיה הגדולה ביותר בתחום".

 

  לחצו כאן לדירוג המלא 

קלדרון גולדשטיין מציינת כי בנוסף לבעיית כוח האדם - מקצוע האדריכלות דורש הסמכה ארוכה וסבוכה. על כן, משרות אדריכלים לא פעם מאוישות על ידי הנדסאי אדריכלות, אשר מקבלים סמכויות תכנון דומות לאלו של אדריכלים רשומים, בהליך הסמכה מהיר. דרך התמודדות נוספת עם בעיית כוח האדם היא מגמה שחלה בשנים האחרונות, של משרדים בינוניים וגדולים המשתמשים בכוח אדם זר, בעיקר לעבודות טכניות. לכוח אדם זה יתרונות של זמינות ושכר עבודה נמוך יותר, זאת בהשוואה לעובדים בארץ. כמו כן, עולה מגמה של ביצוע חלק מהעבודה באמצעות מערכות של בינה מלאכותית, דבר הצפוי להקל על בעיית כוח האדם.

לי קלדרון גולדשטיין, מנהלת תחום נדל
"השפעה ישירה של תחום הנדל"ן". לי קלדרון גולדשטיין, מנהלת תחום נדל"ן בדן אנד ברדסטריט|צילום: באדיבות המצולמת

כמצופה, תחום האדריכלות מושפע באופן ישיר מענף הנדל"ן. סביבת ריבית גבוהה, מחסור החמור של כוח האדם בעקבות ההגבלות על העובדים הפלסטינים ויציאת העובדים הזרים, ירידה חדה בפריון העבודה, היקלעות לקשיים ואפשרות קריסה של חברות בענף, אלה רק דוגמאות למשבר הנדל"ן שהחריף עם פרוץ המלחמה. חברות משהות פרויקטים, דבר המשפיע באופן ישיר על הספקים, בראשם - האדריכלים.

בדן אנד ברדסטריט מוסיפים כי מנוע הצמיחה של תחום האדריכלות, בדומה לענף הנדל"ן, הוא ההתחדשות העירונית. בתחום זה, כך גם מעידים משרדי האדריכלות, הייתה התעוררות גדולה בחצי שנה האחרונה. המלחמה לא רק העצימה את הצורך בממ"דים, אלא גם הדגישה את הצורך בטיפול בבניינים רעועים. מנגד, עולה מגמה של עצירה כמעט מוחלטת של תחילת ביצוע או ייזום של מבני משרדים.