פורום Duns 100 כינס את בכירי ענף הנדל"ן בתחום ההתחדשות העירונית כדי לדון על עליית המחירים, הריבית, מצוקת הדיור והבירוקרטיה הנדרשת ליציאה לפועל עם פרויקטים חדשים.
"הממשלה הנכנסת צריכה להתמקד בשני נושאים עיקריים", אמר מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים והתחדשות עירונית. "נושא אחד הוא ההיצע. הממשלה צריכה להתמקד בשיווקים מאסיביים של קרקעות, אגב כמו שעשתה הממשלה היוצאת. צריך להמשיך את המגמה הזאתי, להציב יעדים ברורים וגם לעמוד בהם. בנוסף, הממשלה הנכנסת צריכה להקצות משאבים מהותיים לנושא התקנים וגם השכר של הרשויות המקומיות. ככל שהזמן יצטמצם ככה יהיו יותר ויותר קרקעות זמינות, יהיה היצע יותר גדול ועל ידי כך יהיה אפשר להוריד את המחיר".
"הממשלה צריכה לחזק את הרשויות המקומיות, לתמרץ אותם ולשנות גישה בכל מה שקשור להגדלת הצפיפות", אמר עומר גוגנהיים, משנה למנכ"ל אשדר. "צריך לצופף יותר את הערים ולאשר יותר בנייה. יהיה יותר היצע – זו משוואה מאוד פשוטה".
המחיר נקבע בחיתוך של נקודת הביקוש וההיצע", מסביר נתי גלבוע, שיכון ובינוי. "כמו שאפשר להבין את הנושא של הריבית, הוא קומפוננט דרמטי בכל מה שקשור להתחלות בנייה, כיוון שנדל"ן זה תחום שדורש השקעות אדירות מבחינת נפחים והכספים האבסולוטיים. עסקאות שראינו עד לפני חצי שנה במחירים שהם גבוהים, כ-20-30 אחוז מעל המחירים הנוכחיים בשוק, שגם הם כבר התייקרו בשנתיים האחרונות. זה משפיע על המכרזים, או שלא ניגשים לפרויקטים או שניגשים רק במחיר המינימום. צריך להבין שהיום כשאתה מוכר דירה ומכרת אותה בריבית אפס אז יכולת לחשוב על זה שתיאורטית היא תשביח את המחיר של, אבל היום אתה כבר מתחיל ממינוס".
"זה נכון שלקראת סוף שנת 2022 מרגישים האטה בעליית המחירים", מסביר רון חן, מנכ"ל אנשי העיר. "אם התרגלנו לעליית מחירים של מספר דו ספרתי בשנה, אז צפוי שב-2023 תהיה עצירה של המגמה, רואים את זה בשווקים היום, לצערי ואני אומר את זה שנים, בישראל אין משבר דיור, יש משבר תכנון ועד שלא ילמדו את הלקח, ישנו כיוון ויצליחו להוציא היתר בחצי שנה ולעשות תב"עות בשנה-שנה וחצי לא נראה באופק שיפור בהיצע ולצערי בטווח הרחוק המחירים יחזרו לעלות".