ניתוח ובחינת איתנות פיננסית של חברה יזמים צריך להתבצע במספר לא מועט של דרכים, על מנת להצליב נתונים ולהגיע לניתוח המיטבי של היכולת הפיננסית של היזם.
בשלב הראשון, יש לבדוק אם הוגשו נגד החברה ו/או בעלי מניותיה, ישרים או עקיפים, תביעות משפטיות ע"י רוכשי דירות או בעלי דירות בחמש השנים האחרונות. יש להבחין בין תביעות ליקויים ובין תביעות בגין איחורים, אי תשלום פיצוי בגין האיחור, אי תשלום שכירות, סכסוכים עסקיים, תביעות כספיות וכיוצ"ב.
יש לבחון את ההון העצמי של החברה בהתאם לדו"חות הכספים האחרונים. כמה מסך ההון העצמי מהווה שערוך נכסים. מה שווי ההון העצמאי בנטרול שערוכים ומה מחזור ההכנסות באותן השנים. כמובן שאם מדובר בחברה ציבורית נסחרת, להיכנס ולעיין בדוחות שלה ובדיווחים השוטפים לבורסה.
חשוב לדרוש אישור רו"ח בעניין הדו"חות הפיננסים ולקבל את הצהרת רו"ח המבקר של החברה האם בשנתיים האחרונות היו הסדרי חובות עם רשות המיסים והאם היו פיגורים בתשלומים הפנסיונים של העובדים.
רצוי לבקש מכתב המלצה מהבנק המלווה את הפעילות השוטפת של החברה לגבי חשבונות הבנק של החברה ולדרוש כמובן דו"חות BDI ו- B&D ולבחון את ההערות בדו"חות האלו.
לבסוף חשוב לבחון את טבלת הפרויקטים של החברה וצבר הפרויקטים העתידיים של החברה ולבדוק אם אכן מדובר ביזם אשר ביצע פרויקטים רלוונטים לפרויקט נשוא המכרז ולראות מה צבר העסקאות העתידיות שלו, האם הוא נטל על עצמו יותר מדי פרויקטים אותם הוא לא יצליח להוציא לפועל.
לסיכום כמאמר הפתגם הידוע, סוף מעשה במחשבה תחילה, סוף חתימה בבדיקה תחילה. השקיעו מזמנכם בבדיקות חשובות ותחסכו לעצמכם עוגמת נפש עצומה בעתיד.